14 éve egy rossz ülés miatt rúgta ki a Red Bull Pérezt…

Sergio Pérez elmesélte, hogyan penderítette ki a Red Bull egy 14 évvel ezelőtti próbálkozása során egy problémás ülés miatt…

Sergio Pérez (Fotó: Red Bull) Sergio Pérez (Fotó: Red Bull)
Élete nagy lehetőségeként tekint Sergio Pérez arra, hogy a Red Bull szerződést adott neki 2021-re. Ezzel nemcsak megmentette a pályafutását egy kényszerű szünettől és az azt követő  bizonytalanságtól, de jó eséllyel az esélyt is megadta neki arra, hogy bizonyítsa, helyt tud állni az élmezőnyben is.

Helmut Marko tanácsadó nemrég arról beszélt, hogy bár a mexikói 2007 óta az első olyan igazolásuk, akinek semmi köze nincs a híres utánpótlás-akadémiájukhoz, azért teljesen ő sem áll távol a Red Bulltól, mivel jó pár éve Estorilban őt is tesztelték egy kiválasztón. Az osztrák ezen interjújában azt mondta, Pérez végül azért nem került a programjukba, mert mexikói támogatói miatt némiképp ütköztek az érdekeik. Mint azt versenyzője most az F1 Beyond The Grid című podcastjában elárulta, első próbálkozása a Red Bullnál valójában ennél abszurdabb ok miatt bizonyult sikertelennek…

„2007-ben meghívtak a programjukba, hogy teszteljek egyet. Nem ment jól. Egy F3-as autóval mentünk. Volt egy problémám az ülésemmel, mivel a térdeim a kormányhoz értek. Így nem tudtam rendesen fordulni, és egészen le voltam maradva. Azt hittem, tudjuk ezt rendezni az üléssel, de amikor visszatértem a garázsba, már nem ülhettem vissza. Nem kaptam még egy lehetőséget. Kirúgtak, mert túl lassú voltam. Csak a köridő számított, és kirúgtak” – mesélte ma már nevetve.

A 2007-es Sergio Pérez még hiába remélte, hogy aláírhat egy szerződést a Red Bull-lal, szóhoz sem juthatott... (Fotó: XPB)Mint mondta, ezek után sem szakadt meg a kapcsolata Markóval, az osztrák később komolyabban vette őt versenyzőként. „Ezek után az F3-ba mentem, és a Red Bull versenyzőivel küzdöttem. Vezettem a bajnokságot, és Silverstone-ban találkoztam Helmuttal. »Hogy vagy?« – kérdeztem. »Le fogunk győzni téged« – felelte. Én meg úgy voltam vele: »Rendben, akkor szép napot, Helmut!«”

Pérez abban az évben végül alulmaradt a Red Bull által pártfogolt Jamie Alguersuarival és a harmadik helyen záró Brendon Hartleyval szemben a brit F3-as bajnokságban, ám negyedik helye után is feljebb lépett. A GP2-ben a későbbi másik Red Bull-főnök, Christian Horner Arden-csapatánál mutatkozott be, ahol újra összesodorta őket az élet Markóval. „Egyszer a GP2-ben is beszéltünk. Az első évemet Christian csapatánál teljesítettem. Egy jó silverstone-i versenyem után odajött hozzám, és azt mondta: »Jól csinálod, de megvan a saját versenyzőprogramod, nincs szükséged rám.« Ez volt az utolsó beszélgetésünk, amire emlékszem” – mesélte a következő évben, 2010-ben végül a Ferrari akadémiájába bekerült Pérez.

Az egyszeres futamgyőztest megkérdezték, utólag nem tartja-e szerencsésebbnek, hogy nem fiatalon került a Red Bullhoz, hanem egy érett és tapasztalt versenyzőként vált a csapatuk tagjává. „Sosem tudhatod, mi lesz, milyen lehetőségeid adódnak. Egyértelműen segít, ha egy utánpótlásprogram tagja vagy. De meg kell mondjam, rendkívül hálás vagyok Mateschitznek, Helmutnak, Christiannak és Adriannek, valamint az egész Red Bull-családnak, mivel ez egy nagy lehetőség, amit adtak. Őket az eredmények érdeklik, és nekem korábban senki nem adta meg a lehetőséget arra, hogy nyerjek egy topautóval. Most nekem kell élnem ezzel” – felelte.

Sergio Pérez 2009-ben az Arden GP2-es versenyzőjeként (Fotó: XPB)Markót egyébként a közös munka révén kezdi egyre jobban megismerni, és szerinte nem teljesen olyan személyiség, amilyennek távolabbról tűnik. „Helmut egy vérbeli versenyző, aki egyenesen megmondja, mit gondol. Én ezt szeretem. Életemben ötször beszéltem Helmuttal, most kezdünk több időt együtt tölteni, és valójában egy egészen vicces figura, sokkal viccesebb, mint amilyennek kinéz. Ha többet vagy vele, látod, hogy egy igazi versengő, akit csak a győzelem érdekel.”