Musorujsag
Élő Eredmények

Benne van a meglepetés a „nagyon-nagyon gyors” Räikkönenékben?

Benne van a meglepetés a „nagyon-nagyon gyors” Räikkönenékben?

Autosport
Az ellenfél George Russell szerint érdemes lesz odafigyelni az új F1-es szezonban Kimi Räikkönenre és a tavalyi gyengélkedés után nagyot javuló Alfa Romeóra.

Csak három napból állt, változó viszonyok mellett rendezték meg, így a bahreini F1-es tesztekből ezúttal még a szokásosnál is nehezebb volt bármit kiolvasni. A megszokott tényezőkön (üzemanyag-mennyiség, gumiválasztás, használt motorerő és DRS-használat) kívül ezúttal nehezítő tényezőként ott volt a folyton változó irányú és erejű szél, a homokvihar, valamint a nappali körözéshez képest drasztikus éjszakai hőmérséklet-csökkenés.

Hogy mely csapat mit csinált pontosan, azt csak ők tudják, egy biztos, a tavaly a mezőny utolsó harmadába csúszott Alfa Romeónál láthattunk biztató jeleket.

Kimi Räikkönenék csapata volt az, amely a legkevesebbet lassult Bahreinben a múlt decemberi ott futott hétvége óta. Bár az említett tényezők nyilván ezt is eltorzítják, jó előjel lehet, hogy a hinwiliek teszten elért legjobb körideje mindössze 0,275 másodperccel maradt el a múlt évi időmérőn elérttől, miközben az Alpha Taurit (0,605), a Ferrarit (0,474) és a Williamst (0,823) leszámítva mindenki egy, de több esetben kettőnél is több másodpercet rontott.

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

Ám még ha mindez nem is túl erős érv (azért senki se higgye el, hogy a Mercedes 2,761 másodperccel vált lassabbá idén), az már inkább, hogy a fehér-piros masina a hosszú etapjain is jól muzsikált, kiegyensúlyozott és gyors volt, közel a Ferrarihoz.

A tavaly az Alfákkal sokat csatázó George Russell úgy véli, talán éppen a svájci csapat fejlődött a legtöbbet a télen – ő emiatt meglepetésre is képesnek tartja őket. „Kimi nagyon-nagyon gyorsnak tűnt. Elismerés nekik! Noha még alaposabban át kell néznem az adatokat, azt mondanám, egyelőre úgy fest, hogy csapatként ők voltak a legnagyobb meglepetés” – nyilatkozta a Williams versenyzője.

Hozzátette: „Nem tudnám megmondani, hogy a direkt összevetésben hol vannak, de a dolgok állása alapján Kimi nagyon gyorsnak tűnt.”

Antonio Giovinazzi és Kimi Räikkönen (Fotó: Alfa Romeo)

Az Alfa Romeo másik versenyzője, Antonio Giovinazzi megerősítette ellenfele szavait, és megállapította, az idei autójukat még úgy is jobbnak érzi, hogy a szabályváltozások miatt papíron lassulniuk kellett az idei gépeknek. „Az új szabályok és gumik célja a teljesítmény rontása volt, de meg kell mondjam, én komoly javulást érzékelek. Az autó eleje sokkal jobban reagál, különösen a lassabb kanyarokban, és összességében is jobb a vezethetőség, minden kanyartípusban. Az erőforrás ugyancsak fejlődött. Ez azonnali felismerés volt, és kétségtelenül lehetőségünk lesz közelebb kerülni a riválisokhoz” – vélekedett az olasz.

A Williams idei céljának a megvalósítását, vagyis a mezőny végéről való elmozdulást mindez aligha segíti. Russell ettől függetlenül elégedett a saját felkészülésükkel. „Ezek csak tesztek, de ettől még az autóról szerzett első benyomás fontos. Noha a szél megnehezítette a dolgunkat, különösebb problémáink nem voltak. Sőt, az autónk stabilnak bizonyult, és élmény volt vezetni. Szerintem ez egy szerencsés csillagzat alatt született projekt, és elégedettek lehetünk a felkészülésünkkel” – értékelt a brit tehetség.

Borítókép: Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

További tartalmak