Musorujsag
Élő Eredmények

F2: Zhou nyerte a főversenyt

F2: Zhou nyerte a főversenyt

Boxutca
Két újoncsikert hozó sprintfutam után a vasárnapi Forma–2-es főversenyt a rutinos Guanyu Zhou nyerte, aki ugyan az élről várhatta a startot, mégis meg kellett harcolnia az elsőségért, aminek megszerzőséhez a bátor előzések mellett óvatosságra, jó taktikára is szüksége volt. A dobogóra Daniel Ticktum és Liam Lawson állhatott még föl. A korábbi listavezető, Oscar Piastri kiesett.

Vasárnap délelőtt a Forma–2-esek főfutamával indult a Bahreini Nagydíj legfontosabb napjának programja. A nevelőszéria kiemelt viadalának startját a pénteken rajtelsőséget szerző Guanyu Zhou várhatta a legelőkelőbb pozícióból, mellőle pedig Christian Lundgaard, a második sorból pedig Felpie Drugovich és Daniel Ticktum indult.

A bajnokságot ekkor még vezető Oscar Piastri a hetedik helyről várta a lámpák kialvását, a tabella második helyezettje, Jehan Daruvala pedig a hatodikról.

Az élmezőnyből Lundgaard rajtolt legjobban, a dán átvette a vezetést a rutinos kínaitól, akit Drugovich is leelőzött.

A száguldás nem tartott sokáig, Robert Shwartzman és Roy Nissany ütközése miatt ugyanis pályára küldték a biztonsági autót. Az incidensért az oroszt vonták felelősségre, miután véget ért a biztonsági autós fázis, a bírák máris közölték, át kell hajtania a boxutcán.

Az újraindítást követően Drugovich támadást indított Lundgaard ellen, sőt el is ment a dán mellett, aki azonban visszavette a vezetést, majd szép lassan elkezdte növelni előnyét.

Daniel Ticktum (Fotó: XPB)

A futam elején Piastri ismét roppant meggyőzően teljesített: az ausztrál az újraindítást követően Zhout, majd néhány körrel később a Lundgaardról leszakadó Drugovichot is megelőzte. A sorrend tehát a következőképpen nézett ki: Lundgaard, Piastri, Drugovich, Zhou, majd Marcus Armstrong, Richard Verschoor, Ticktum és Théo Pourchaire.

A kemény keverékeken rajtoló, és ennek megfelelően az első körökben óvatosan hajtó Zhou mellett a kilencedik körben Armstrong is elment.

A tizenharmadik körben az élen is változás történt, Piastri ugyanis lehagyta Lundgaardot, aki ezt követően rögtön ki is állt a boxba a kötelező kerékcserére (a főfutamon egyszer mindenkinek ki kell állnia) – ezek sorát tehát a dán nyitotta.

Ha a kerékcserék nem lettek volna elegek a kavarodáshoz, Gianluca Petecof kiesése (a fiatal brazil autójában beindult a tűzoltó készülék) miatt pályára küldték a biztonsági autót. Ez végül Armstrongnak kedvezett a legjobban, ő ugrott ugyanis az élre a biztonsági autós fázis során, mögötte Piastri, Verschoor, Lundgaard, Drugovich és Zhou jött.

Armstrong elsősége nem tartott sokáig, az újraindítás után ugyanis azok kerültek kedvező helyzetbe, akik a lággyal vágtak neki a futam második etapjának, vagyis elsősorban Verschoor, Zhou és Ticktum. A holland az újraindítást követően gyorsan az élre is állt, és arra sem kellett sokat várni, hogy a rutinos kínai lépjen föl a második helyre. A harmadik helyen a futam ezen szakaszában Piastri állt, a negyediken Ticktum, az ötödiken Liam Lawson, a hatodikon pedig Armstrong.

Fordulatok természetesen – lévén, F2-es futamról van szó – a véghajrára is maradtak, Zhou és Piastri (aki a keményebb gumikon egyre gyorsabbá vált a verseny végén) ugyanis utolérte Verchoort, sőt öt körrel a verseny vége előtt Ticktum és Lawson is odaért a vezető hármas nyakára!

Liam Lawson (Fotó: XPB)

Az első manővert Zhou mutatta be, aki a 28. körben újra a mezőny élére állt, majd Ticktum próbálta maga mögé utasítani Piastrit: az ausztrál egy körig keményen védte pozícióját, a 29. forduló elején viszont a csata egy koccanással ért véget. Ticktum az első kanyarban betette az autó Piastri versenygépe mellé, az ausztrál pedig miközben próbálta védeni pozícióját megcsúszott, autója pedig a bukótérben ragadt. A listavezető tehát pont nélkül zárta a főversenyt.

Ticktum a manőver után sem vett vissza és Verschoort is levadászta, aki mellett az utolsó körben Lawson is elment, a holland tehát nem tudott a dobogón maradni – arra végül Zhou, Ticktum és Lawson állhatott föl.

A két újoncsikert hozó sprintfutam után tehát vasárnap a mezőny egyik legtapasztaltabb versenyzője, Zhou ünnepelhetett, aki sikerével a bajnoki pontversenyben is átvette a vezetést.

Az első négyest Armstrong követte a célban, majd Daruvala jött és a futam eleji büntetését követően a mezőny végéről zárkózó Shwartzman. A pontszerzők között zárt még Pourchaire, Drugovich és Matteo Nannini is.

A Forma–1 legrangosabb nevelőszériájának programja egy hosszú szünet után, a Monacói Nagydíj alkalmával folytatódik majd május végén.

Borítókép: Guanyu Zhou (Fotó: XPB)

További tartalmak