Musorujsag
Élő Eredmények

„Ő lesz az új sztár” – bajnoki potenciált lát Cunodában Marko

„Ő lesz az új sztár” – bajnoki potenciált lát Cunodában Marko

Racefans, Autosport
Igazi esélyt kapott Japán Cunoda Jukival arra, hogy Forma–1-es világbajnoka legyen – véli az Alpha Tauri újoncát hamar megkedvelő Helmut Marko. Nagy jövőt jósol az egyre több rajongót szerző tehetségnek.

Pontszerzéssel indította Forma–1-es pályafutását Cunoda Juki a múlt vasárnapi Bahreini Nagydíjon. A sorozat első 2000-es években született versenyzője ráadásul nem akármilyen stílusban tette mindezt: bátor és látványos előzéseket mutatott be, helyt állt az olyan bajnokok ellen, mint Fernando Alonso, Sebastian Vettel vagy Kimi Räikkönen, és még a verseny utolsó körére is tartogatott meglepetést: Lance Strolltól egy egészen távolról indított kifékezéssel vette el a 9. helyet az első kanyarban.

Az utolsó megmozdulása kapcsán a 20 esztendős újonc azt mondta: „Az utolsó kör első kanyarjában előztem meg Strollt.

 

Késői manőver volt, de úgy voltam vele, ha nem tudom megelőzni őt, akkor egész este nem fogok tudni aludni!

Az utolsó két körben sokat küszködtem mögötte a zavaros levegőben, elég sokat hibáztam, szóval örültem, hogy az utolsó körben sikerült.”

Ross Brawnnak, a Forma–1 sportigazgatójának olyannyira tetszett a mindössze 159 centiméter magas japán versenyzése, hogy futamértékelő írásában az elmúlt évek legjobb újoncbemutatkozásának nevezte Cunodáét.

Cunoda Juki (Fotó: Alpha Tauri) Cunoda Juki (Fotó: Alpha Tauri)

Ám nem ő az egyetlen rajongója a tehetségnek. Helmut Marko egész télen csak méltatta a Forma–2-ből feljebb lépő versenyzőjét, kétséget sem hagyva afelől, hogy Max Verstappen után megtalálta a következő nagy kedvencjelöltjét, akitől nagyon sokat vár. A mostani futam után is dicsérte Cunodát. „Okos, és ahhoz képest, hogy húsz éves, érett” – nyilatkozta. „Mi hoztuk őt Európába, egy szezont töltött az F3-ban, egyet az F2-ben. Senki sem figyelt föl rá, aztán bumm, hirtelen a Forma–1-be került. Tavaly műszaki gondok nélkül könnyedén bajnok lett volna (az F2-ben).”

A kérdésre, szerinte benne van-e a potenciál arra, hogy Japán első F1-es bajnokává váljon, határozottan vágta rá: „Egyértelműen.”

Cunoda azonban nemcsak a versenyzésével és az elképesztő féktávjaival vált hamar népszerűvé, hanem a személyiségével is.

 

„Hamarosan ő lesz az F1 új sztárja” – jósolta Marko. „Mindenki kedveli őt. Egy elbűvölő húszéves japán fickó, jó humorérzékkel.”

Humora mellett a harcias szemléletmódjával is megismerkedhetett már a paddock. Hozzáállásáról mindent elmond, hogy sikeres debütálásával ő volt a legkevésbé elégedett, mondván, az első körben túl óvatos volt, túl sok pozíciót vesztett, a csatákkal túl sok időt, és emiatt az esélyt egy jobb eredményre. „Igen, talán túl magasra helyeztem a lécet a verseny előtt, de én úgy nézem ezt, hogy a csapattársam jobb munkát végzett az időmérőn, és ezt a szintet vettem célba. Emiatt nem vagyok száz százalékig elégedett.”

Cunoda Juki (Fotó: Alpha Tauri) Cunoda Juki (Fotó: Alpha Tauri)

Az időmérős veresége és a Q2-es búcsúja kapcsán Marko egyébként levette a felelősséget Cunoda válláról, mondván, az Alpha Tauri hibája volt, hogy hagyta a közepes gumin próbálkozni a második gyorskörén az újoncot, és nem adott neki inkább a biztos továbbjutást garantáló lágy keveréket.

A Red Bull tanácsadója elárulta, pillanatnyilag csak egyvalami okoz gondot számukra Cunodával: a termete… „Csak százötvenkilenc centi, hatvanegy kiló, szóval a tervezők is szeretik” – viccelődött, majd megjegyezte, valójában már túl kicsi is ahhoz, hogy olyan könnyű legyen „beépíteni őt” az autóba. „Többféle gondunk volt, főleg a pedálokkal, amiket előrébb kellett hozni. A szimulátorunkban pedig még mindig nem találtuk meg neki a megfelelő ülést” – mesélte.

Jobb lesz, ha összeszedik magukat. Arra az ülésre alighanem még hosszú ideig szükségük lesz…

Borítókép: Cunoda Juki (Fotó: Alpha Tauri)

További tartalmak