Musorujsag
Élő Eredmények

Ricciardo: Jobban állok a McLarennel, mint éve a Renault-val

Ricciardo: Jobban állok a McLarennel, mint éve a Renault-val

The Race, Motorsport-Total
Az idei szabályok sem tették egyszerűbbé a dolgát, Daniel Ricciardo mégis úgy érzi, gyorsabban megy a beilleszkedése a McLarennél, mint két éve a Renault-nál.

Sötét emlék Daniel Ricciardo számára a legutóbbi csapatváltása utáni első versenye. Hazai pályán, Ausztráliában futotta, ám az egész hétvégéje nem úgy alakult, ahogyan elképzelte. Túl azon, hogy talán túlságosan elvonta a figyelmét a futam előtti felhajtás, a pályán is tévúton járt. Az időmérő edzésen éppen csak alulmaradt új csapattársával, Nico Hülkenberggel szemben, vasárnap viszont már a rajtnál tönkretette a versenyét azzal, hogy a célegyenesben lehajtott a füves részre, és egy csatornamélyedéssel letörte az első szárnyát.

Ricciardo 2019-ben versenyekkel később ismerte csak el, hogy rossz szemléletmóddal viszonyult a csapatváltáshoz. Túl sokat akart egyszerre, túlerőltette a vezetést, és az autó hangolását rossz oldalról közelítette meg, mivel túlságosan is a régi Red Bull-os érzést kereste, nem felismerve, hogy azt a Renault-tól aligha fogja megkapni. Emellett a Red Bull-lal a mezőny elejében töltött évek után azzal is szembesülnie kellett, hogy az élet a középmezőnyben más, mint amilyennek előre képzelte, ehhez is alkalmazkodnia kellett.

A hétszeres futamgyőztes e tanulságokkal felvértezve várta most az első mclarenes versenyhétvégéjét, ami jobban is sikerült, mint két évvel ezelőtt a renault-s debütálása. Az időmérő edzésen le tudta győzni új csapattársát, Lando Norrist, és bár a versenyen nem teljesített kiugróan, utólag kiderült, a tempójával és a gumikezelésével a padlólemez-sérülése miatt adódott nem várt gond.

Daniel Ricciardo (Fotó: McLaren) Daniel Ricciardo (Fotó: McLaren)

Ricciardo úgy érzi, annak ellenére, hogy 2019-ben hét tesztnapot teljesített a szezon előtt, míg idén csak másfelet, máris jobban áll a csapatváltással, mint két évvel ezelőtt a Renault-nál. „Ezt mosolyogva mondom, mert nem kell azt mondanom, hogy nem érkeztünk felkészülten, és a saját dolgomat nehezítettem meg” – állapította meg elégedetten.

Ricciardo a bahreini hétvégén arról is beszélt, hogy a McLaren mindenre kiterjedő alapos programot dolgozott ki számára a télre, hogy minél jobban megkönnyítse az átállását. „A csapat keményen megdolgoztatott, keményebben dolgoztam, mint korábban bármikor” – ismerte el.

 

„Ez azon kevés elitsport egyike – ha nem az egyetlen –, amelyben nem gyakorolhatsz sokat. Várnod kell a szezonkezdésre, és csak utána javulsz.

Ez nem jön egyik napról a másikra, mivel nincs túl sok gyakorlási lehetőséged. A szimulátor rendben van, de az mégsem ugyanaz, mint a valóság. Nyilván továbbra is használni fogom, és próbálok annyit tanulni, amennyit csak lehet, de a versenyzés során javulsz a legtöbbet, ott szerzed a legtöbb tudást, amihez idő kell. Viszont úgy érzem, jobban állok, mint két évvel ezelőtt a Renault-val az első verseny után. Egy lépéssel előrébb járok most, de még mindig nem tartok ott, ahol szeretnék” – értékelte a helyzetét.

A McLaren autójánál számára a legnagyobb eltérést a fékek jelentették. Ricciardo vezetési stílusának meghatározó eleme a fékezés, és bevallása szerint e téren ismét alkalmazkodnia kell, még ha a Renault-ról McLarenre váltás ilyen szempontból nem is volt olyan nagy ugrás, mint a Red Bullról Renault-ra váltás. „Még mindig csak alakul” – adott helyzetjelentést. „Az időmérőn egyértelmű előrelépést tettem, mertem fékezni és fordítani az autót. Most már magabiztosabban vezetek. Talán még mindig nem tudom pontosan, mit akarok az autóban, szóval úgy félúton járok, de inkább a felén már túl.”

Daniel Ricciardo (Fotó: McLaren) Daniel Ricciardo (Fotó: McLaren)

Ricciardo elsőre vereséget szenvedett csapattársától, Lando Norristól a futamon, ám előre jelezte, túl nagy jelentőséget eleinte nem tulajdonít a házon belüli csatáiknak. Norris eközben úgy véli, előnye nem olyan nagy az ausztrállal szemben, mint a McLarennél töltött két éve alapján gondolnánk, mivel a 2021-es McLaren kicsit eltávolodott a vezetési stílusától, ami kedvezhet kollégájának. „Daniel jó munkát végzett.

 

Az ő vezetési stílusa jobban illik az autóhoz. Neki két év után most másképp kell vezetnie, és az az érzésem, hogy én eközben még túlságosan is a megszokások szerint vezetek.

Ennek különösen az időmérőn van negatív hatása” – magyarázta, kiemelve, a versenyen minden olyan területen javult, amelyen az időmérőn még hiányosságai voltak.

A brit szerint Ricciardo beilleszkedését a stíluskérdés is segíti a McLarennél: az ausztrál eleve felkészülten ugrott bele az átállásba, míg neki úgy kell változtatnia, hogy arra az előző két év után nem feltétlenül számított. „Mivel ezek az első napjai az autóval, nem várnád ezt, de Daniel bizonyos dolgokat egyszerűen jobban csinál a vezetési stílusa miatt. Nekem még kicsit át kell állnom, változtatnom kell a saját stílusomon, mert az idei autó egy kicsit más lett” – magyarázta.

Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: McLaren)

További tartalmak