Musorujsag
Élő Eredmények

Marko: Én mondtam, hogy Vettelnek egy év szünet kéne...

Marko: Én mondtam, hogy Vettelnek egy év szünet kéne...

Motorsport-Total
Nincs meggyőződve arról Helmut Marko, hogy Sebastian Vettel jól választott a 2021-es folytatással. A Red Bull tanácsadójának érezhetően fájó első bajnoka szenvedését látni.

Nem alakult álomszerűen Sebastian Vettel bemutatkozása az Aston Martinnál, sőt, versenyzői szinten egyelőre nagy újrakezdésről sem igen lehetett beszélni. A tavalyi ferraris középmezőnybeli küszködés után a négyszeres bajnoknak új lendületet és motivációt kellett adnia a csapatváltásnak, ám még ha ez a munka szempontjából meg is történt, a pályán egyelőre gyakorlatilag semmi sem változott: Vettel most is a mezőny sűrűjében birkózott az autójával és az ellenfelekkel, majd az elmúlt években látottakhoz hasonló hibával tette teljesen tönkre a versenyét.

A Vettelt négy bajnoki címhez segítő Red Bull tanácsadója, Helmut Marko tavaly a Ferrari rossz közegére vezette vissza korábbi fölfedezettje gyengélkedését, ám Bahreinben fájó volt látni számára, hogy egyelőre a csapatváltással sem változott sok minden a németnél. Amikor a Motorsport-Total arról kérdezte, mennyire vérzik a szíve volt versenyzőjének produkciója láttán, Marko nagyot sóhajtott, hosszan elgondolkodott, majd azt mondta:

 

„Azon a véleményen voltam – és ezt neki is megmondtam –, hogy egy év szünetet kellene tartania, hogy rendezze a sorait, és feltegye magának a kérdést, mit akar kezdeni. Utána szerintem lett volna pár lehetősége a Forma–1-ben.”

Mielőtt az Aston Martinnal szerződött volna, Vettel Marko tanácsát is kikérte, és egy esetleges Red Bull-os visszatérés lehetősége is fölvetődött. Az osztrák ettől nem zárkózott el teljesen, ám mivel akkor még úgy hitte, Alexander Albon 2021-ben is a versenyzőjük marad, ezért is jobb megoldásnak találta a német számára a szünetet.

Helmut Marko és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Az osztrák tanácsadó amondó, Vettel talán nem a legjobb utat választotta. „Nem tette meg (ti. nem hagyott ki egy évet), és most az Aston Martinban ül, amely csapat ugyanúgy küszködik, mint a Mercedes, hiszen a két autó nagyon hasonló.

 

Ez a mostani verseny nem alakult úgy, hogy elhozza számára a felszabadítást.”

A tanácsadót elmondta, szerinte Vettel bahreini másfél másodperces lemaradása nem pusztán a versenyző gyengélkedésének köszönhető. „Vissza kell kanyarodnunk a tesztekre, ahol a – mondjuk így – a két Mercedes (ti. a Mercedes és az Aston Martin, a szerk.) hátulja nagyon instabil volt. A Mercedesnek a tapasztalatával és a hátterével sikerült stabilizálnia, miközben az Aston Martinnak ugyanez nem sikerült ilyen mértékben. Ez azt jelenti, hogy valamikor nekik is össze fog jönni a jobb vezethetőség, de láthatóan nem olyan szinten, mint a Mercedesnek. És ez a másfél másodperc emiatt nem teljesen Vettelé, részben az autóé is” – állapította meg.

A szakember jelenleg a „hatodik-hetedik helyre” sorolja az Aston Martint az erősorrendben, de abban biztos, hogy a Mercedes-motorral előrébb fogják verekedni magukat. Ugyanakkor hozzátette, Vettel a csapatának formájától függetlenül sincs jó formában. „Ez nem változtat Vettel ráfutásos balesetén, ami érthetetlen volt” – jelentette ki Marko.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak