Ellenfeleiről tett megjegyzése miatt magyarázkodik a Mercedes főnöke

Kicsit belefutott a bábeli útvesztőbe Toto Wolff – most a kiutat keresi. De ki is kavar és mit…?

Motor Racing - Formula One World Championship - Bahrain Grand Prix - Practice Day - Sakhir, Bahrain Toto Wolff és Zak Brown (Fotó: XPB)
Az Österreich című osztrák lap oldalán a minap megjelent egy rövidke interjú Toto Wolff-fal. A Mercedes csapatfőnöke többek között George Russell esetleges szerződtetéséről, valamint Lewis Hamilton honfitársához  fűződő viszonyáról beszélt. Szóba került az is, hogy a McLaren főnöke, Zak Brown Bahreinben bedobta, 2022-re Russell mellé a Red Bulltól át kéne csábítaniuk Max Verstappent is, és teljesen új felállással kellene megkezdeniük a következő évet.

Wolff már az első nagydíjhétvégén egyértelművé tette, hogy mindez puszta találgatás, a mostani interjúban pedig azt mondta: „Brown olyan, mint Christian Horner: marhaságot terjesztenek. Úgy vélem, Zak ezzel csak útravalót akart adni Christiannak. Engem nem érdekel.”

Miután az eredeti német válaszban az általunk – a nyilvánvalóan enyhébb jelentésárnyalata miatt – csak „marhaságnak” fordított angol „shit” szó is szerepelt, az angol nyelvű oldalak a kelleténél keményebb odaszúrásként értelmezték Wolff szavait, és voltak, akik amolyan nyílt támadásként állították be az osztrák megjegyzését. (Abba meg már belemenni sem érdemes, különböző magyar fordításokban hogyan vált a „marhaságot terjeszt” kifejezésből „sz**t kavar”…)

Ahogy az lenni szokott, a nehezen félreérthető, de szándéktól függően könnyen félreértelmezhető nyilatkozatból felkapott téma, aztán magyarázkodás lett.

Toto Wolff és Christian Horner (Fotó: XPB)„Én mindkettőjüket tisztelem” – hangsúlyozta Wolff, hogy sem Brownt, sem Hornert nem kívánta bántani. „Teljességgel félreidéztek, és szó szerint elveszett a lényeg a fordításban. Én azt mondtam, hogy sokat ugratják egymást (angolul „give each other shit”), ők viszont úgy idéztek, mintha azt mondtam volna, marhaságot beszélnek (angolul „talk shit”), pedig a kettő nem ugyanaz” – figyelmeztetett a különbségre, arról már nem téve említést, hogy nem is angolul, hanem anyanyelvén nyilatkozott.

A bábeli zűrzavart félretéve a lényeg egyébként annyi, amit Wolff már Bahreinben jelzett: szerinte nem vehető komolyan Brown 2022-es versenyzőfelállásukról tett nyilatkozata, mivel nyilvánvalóan csak az volt vele a célja, hogy kellemetlen helyzetbe hozza Hornert és őt. „Zak tagja a Mercedes családjának, egy barát. Ezek csak ugratások közöttünk, amiért nem vádolnám őt.” – mondta Wolff.

Hozzátette, az efféle heccelés is részét képezi az F1-es csapatok versengésének. „Nagyon fontos ez, mert a rivalizálásra vezethető vissza. Ugyanabban a cirkuszban működünk, és a szurkolókat szórakoztatni kell, de ez egyben rivalizálás is. Van, hogy átcsaphat ellenségeskedésbe is, ez is hozzátartozik a sporthoz. De nem szabad elfelejtenünk, hogy ez akkor is csak sport.”