Ha csattanna a két Ferrari…

Charles Leclerc és Carlos Sainz tudja, bármennyire is próbálják elkerülni, előfordulhat, hogy balesetbe torkollik a csatájuk. Elmondták, hogyan kezelnék a helyzetet.

Motor Racing - Formula One Testing - Day One - Sakhir, Bahrain Charles Leclerc és Carlos Sainz (Fotó: XPB)
Egyelőre nagy az összhang a Ferrari új versenyzőpárosa között. Charles Leclerc és Carlos Sainz közös érdeklődésüknek köszönhetően a pályán kívül is sok időt tölt együtt, és a gyárban is rendszeresen együtt dolgoznak a szebb napokat is látott csapatuk sikeréért.

A versenypályán egyelőre még nemigen keresztezték egymás útját: Bahreinben Leclerc az időmérőn és a versenyen is fölényben volt az autóval egyelőre csak ismerkedő kollégájával szemben, aki az első hétvégéken nem is várja el magától, hogy máris szoros küzdelemre kényszerítse a harmadik maranellói szezonját futó monacóit. Előbb-utóbb reményei szerint viszont eljön az ideje kettejük kiélezett csatájának is, és mint azt a Gazzetta dello Sportnak adott közös interjújukban elárulták, mindketten tisztában vannak azzal, hogy a legnagyobb igyekezetük ellenére is balesetbe keveredhetnek egymással.

Terve azonban mindkettejüknek van arra, hogyan kezelnének egy ilyen helyzetet. „Az ilyesmi bármikor megtörténhet, ez nyilvánvaló” – ismerte el Leclerc. „Én viszont általában el szoktam választani azt, ami a pályán történik, és azt, ami azon kívül. Biztosra veszem, hogy ilyen tekintetben Carlos hasonlít rám.

 
Szóval ha bármilyen félreértés adódna, őszintén megbeszélnénk ezt. És ismerve a kapcsolatunkat, nem lenne belőle semmilyen probléma.”

Sainz úgy érzi, a jelenlegi küldetésük van annyira fontos, hogy félre tudják tenni érte a személyes rivalizálást. „Ez függ a helyzettől is. Általában mindig van egy versenyző, akit nagyobb mértékben terhel a felelősség” – mondta az esetleges ütközésükről.

 
„Remélem, hogy kellően érettek leszünk a felelősségünk beismeréséhez, ha ez megtörténik.

Ugyanakkor nem gondolnám, hogy idáig jutnánk. Tudjuk, hogy az elsőbbséget most az élvezi, hogy visszavezessük a Ferrarit a rajtrács elejére, és nem a kettőnk közötti csaták számítanak.”

Carlos Sainz és Charles Leclerc (Fotó: XPB)A két versenyző tehát nem különösebben aggódik amiatt, hogy a Leclerc, Vettel pároshoz hasonlóan nekik is lehet pár incidensük, amik belső feszültséget eredményezhetnek. E felállás jellegében eleve eltér az előzőtől, hiszen Leclerc és Sainz is fiatal, még a nagy sikerek előtt álló versenyző.

A Ferrari legfiatalabb duóját alkotják 1968 óta, és ezt mindketten előnynek tartják. „Mindenekelőtt a motiváció miatt” – mondta Leclerc. „Szeretnénk a legjobbunkat nyújtani, és az egész gyár is erre törekszik. Emellett jól megy a közös munka is, egy irányba húzunk. Folyamatosan megosztjuk az információkat egymás között, és hasonlóak az elvárásaink is, így a csapat pontosan tudja, mire kell fókuszálnia.”

Sainz hozzátette: „Motivál bennünket, hogy újra győztessé tegyük a Ferrarit. Úgy érzem, a csapat jó úton jár.”