Mercedes: A Red Bull-uralom óta nem éreztünk ilyesmit

Újra a Red Bull-korszakban érzi magát a Mercedes. Toto Wolff szerint csapatuk motivációja is a 2013-ast idézi.

Toto Wolff (Fotó: Mercedes/Twitter) Toto Wolff (Fotó: Mercedes/Twitter)
A Mercedes csapatfőnöke minden általuk megnyert újabb bajnoki cím után beszélni szokott arról, menyire nehéz fenntartani egy sikerszériát. Hogy nekik ez hét éven keresztül ment, abban szerinte kulcsszerepe volt annak, hogy évről évre találtak friss motivációt, amivel nem hagyták magukat elkényelmesedni. 2020-ban e hajtóerőt a rekorddöntés, illetve Lewis Hamilton esetében a rekordbeállítás jelentette.

Toto Wolff a múlt év végén még nem tudta megmondani, mi lesz majd a 2021-es választott céljuk, ám most úgy fest, a kérdés önmagától megoldódott. Azzal, hogy a Red Bull a jelek szerint felzárkózott rájuk, sőt véleményük szerint gyorsabb autóval rendelkezik, mint ők, a motiváció adja magát.

Az osztrák szakember a Motorsportnak elárulta, olyan hangulat uralkodik jelenleg náluk, amilyet legutóbb a korszakuk kezdete előtt, 2013-ban tapasztalt, amikor csatlakozott az istállóhoz. „Egyfelől a csapaton belül nagyon élvezzük az új helyzetet. Papíron a Red Bull előttünk áll, talán a csomagja minden részével. Ezt az évet ők csak elveszíthetik, míg mi megnyerhetjük, hiszen amikor a tiéd a leggyorsabb autó, akkor neked kell megcsinálnod” – utalt arra, hogy szerintük most a Red Bullnak nagyobb a vesztenivalója.

Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: Mercedes)

Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: Mercedes)Hogy ez valóban így van/lesz-e, azt persze most még túl korai lenne megmondani. A csapatát motiválni próbáló Wolff számára viszont kapóra jön az év eleji helyzet. „Föl kell zárkóznunk, a legjobb formánkat kell nyújtanunk, és javítanunk kell a teljesítményünkön. Ha szigorúak vagyunk, mi a második legjobbak vagyunk jelenleg.”

Habár a hibridkorszakban hasonló helyzetben már 2018-ban a Ferrari ellen is voltak (ha nem is egész évben), Wolffot a mostani inkább a Red Bull-korszakra emlékezteti. „Amikor te vagy a vadász, azt nagyon élvezed, hiszen ez most egy új helyzet, és mi lehetőségként tekintünk erre. Nem volt ilyen 2013 óta. És én szerettem 2013-at. Megmondtam a csapatnak, hogy ugyanúgy fel vagyok tüzelve, mint amikor csatlakoztam az istállóhoz. És akkor a Red Bull dominanciáját éltük, éppen a negyedik bajnoki címük felé haladtak.”

Most azért ettől még messze vagyunk. Az év első versenye után a teljesen esélytelen Mercedes és a Lewis Hamilton vezeti a bajnokságot...