Musorujsag
Élő Eredmények

Nem fél Leclerc, hogy a Ferrari zátonyra viheti a pályafutását

Nem fél Leclerc, hogy a Ferrari zátonyra viheti a pályafutását

Motorsport, La Repubblica
Nem tart attól Charles Leclerc, hogy a Ferrari viheti zátonyra az ígéretes F1-es pályafutását. Sőt, már három évvel a lejárta előtt kész meghosszabbítani a velük kötött szerződését.

Nemcsak sztárcsinálóként, sztársüllyesztőként is funkcionálhat a Ferrari F1-es csapata. 2010-ben Fernando Alonso, 2015-ben Sebastian Vettel érkezett Maranellóba ünnepelt bajnokként, abban a reményben, hogy véget vet a vörösök évek óta tartó bajnoki nyeretlenségének, ám a spanyol öt, a német hat év után cím nélkül, kimerülten távozott a Scuderiától. Mindketten a legjobb éveikből áldoztak fel többet a Ferrarira, és a „menekülés” után egyikük sem bővelkedett a kecsegtető lehetőségekben, a pályafutásuk tulajdonképpen megrekedt.

Amikor Vettel tavaly elköszönt a Ferraritól, kihangsúlyozta, az őt mindkét közös évükben legyőző Charles Leclerc teljesen más helyzetben volt, mint ő, hiszen még fiatal, hiszi és várja a sikereket, nem merítették ki a próbálkozás és a kudarcok évei, mint őt, ezért érdemes lesz megvárni, milyen helyzetben lesz pár további ferraris szezon után, tart-e még akkor is a lendülete.

Nos, Leclerc pillanatnyilag kicsit sem fél attól, hogy hasonló sorsra jut, mint a két többszörös bajnok, sőt, a La Repubblica című olasz lapnak elárulta, akár már most kész lenne szerződést hosszabbítani csapatával.

 

„2024 végéig szóló szerződésem van, de én máris meghosszabbítanám. Szeretnék még tovább itt maradni. Hiszek a Ferrariban, és a csapatnál dolgozó emberekben”

– mondta.

Az olasz Motorsportnak részletesebben is beszélt a kérdésről, és bár elismerte, egy versenyző sikerességét manapság nagyban a választott csapata határozza meg, ő nem kételkedik abban, hogy a Ferrari jó választás számára. „Tény, hogy a pályán kívül hozott döntéseid nagyban befolyásolják a pályafutásodat, de én elégedett vagyok a Ferrarinál, és mindig is az voltam az álmom, hogy itt versenyezzek. A kihívás számomra az, hogy visszavigyem a csapatot a győztesek közé.

 

Tudatában vagyok annak, mennyire nagy jelentősége van a döntéseknek, de a célom az, hogy visszavezessem az élre a Ferrarit, és biztos vagyok benne, hogy megvan bennünk a potenciál ennek eléréséhez.”

Charles Leclerc (Fotó: Ferrari) Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

Az olasz gárda ugyanakkor jelenleg messze van e cél elérésétől, vezetőik pedig már tavaly hangsúlyozták, legkorábban 2022-ben válhatnak újra győztes csapattá. Ez egyben azt is jelenti, hogy Leclerc-től is türelmet kértek, ami eddig nem igazán volt a monacói erőssége…

„Szükség van a türelemre, és időközben sikerült is javulnom e téren, mivel korábban tény, hogy nem voltam türelmes, vagy legalábbis nem nagyon. Amikor technikai hátrányba kerülsz, tudod, hogy az F1-ben idő kell, mire minden újra feláll, és ezen időszak alatt higgadtnak kell maradnod, amennyire lehetséges. Azért is, mert ha dühös vagy türelmetlen leszel, az nem hat valami konstruktívan. Én ilyen szempontból érettebbé váltam. Nyilván alig várom, hogy újra versenyeket nyerjek, hiszen a célt mindig is ez jelentette.”

Ami a rövidebb távú célokat illeti, Leclerc-t megkérdezték, 2021-ben mivel lenne elégedettebb, ha harmadikként zárna a bajnokságban, de győzelmek nélkül, vagy ha nyerhetne két futamot, de csak ötödik lenne az összetettben. „Harmadik hely a bajnokságban” – felelte. „De nehéz válaszolni. Versenyzőként talán jobb, ha nyersz pár versenyt, de hiszem, hogy a csapat egyensúlya szempontjából összességében a bajnoki harmadik hely lenne a fontosabb.”

Érdekes lesz látni, öt-hat ferraris év után változik-e a gondolkodásmódja…

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

További tartalmak