Prost: A pályafutásom alulértékelt

A korábbi négyszeres világbajnok, Alain Prost úgy érzi, eredményeit és Forma–1-es pályafutását sokszor alulértékelik. A francia azt is tudni véli, miért mellőzik oly gyakran, amikor a legjobbakat kell listázni.

Motor Racing - Formula One World Championship - Austrian Grand Prix - Race Day - Spielberg, Austria Alain Prost, az utolsó Dél-afrikai Nagydíj győztese (Fotó: GEPA / XPB Images)
Prost hosszú Forma–1-es pályafutása során négy világbajnoki címet szerzett és négyszer volt ezüstérmes év végén, 51 alkalommal nyert, 106-szor állt dobogóra és 33-szor indult az első rajthelyről. Eredményeit csak még veretesebbé teszi, hogy olyan nagy nevek voltak a csapattársai, mint Niki Lauda, Keke Rosberg, Ayrton Senna, Nigel Mansell és Damon Hill – mind bajnokok.

Mindennek ellenére valóban meglepően kevésszer kerül elő, amikor minden idők legjobbjairól vitáznak a szakértők. Éppen ezért vélik úgy egyesek (például az F1 korábbi „nagyura”, Bernie Ecclestone), hogy a francia pályafutása alulértékelt.

Nemrég ő maga is erről beszélt egy, a Figarónak adott interjúban. „40 éve kérdezgetik tőlem, ki minden idők legjobb versenyzője” – kezdte. „Sosem válaszoltam, mert csodálkoznék, ha olyan jól vezettem volna az autót, mint például (Juan Manuel) Fangio. Ő a maga nemzedékének a legjobbja volt, ahogyan mi is Ayrtonnal, vagy mint Michael Schumacher a maga korában, vagy Lewis Hamilton napjainkban” – tette hozzá.

„Engem alábecsülnek, ez tagadhatatlan” – jelentette ki, majd elmondta, érzése szerint ennek az a magyarázata, hogy bár versenyzőként a legjobbak között volt, karakterként nem számított túlságosan érdekesnek, és ezért nem volt annyira piacképes, mint a többi sztárversenyző.

Nelson Piquet, Alain Prost és Nigel Mansell (Fotó: XPB)„Sokan gondolkoztam azon, miért van ez így. Én vagyok az egyetlen versenyző, aki több bajnoki címet is nyert, mégis elfogadta, hogy a lehető legtöbb ideig együtt maradjon egy csapattárssal. Néha még támogatta is. Ayrton esetében is ez volt a helyzet. Szinte kértem, hogy szerződtesse a McLaren. Sosem volt első számú versenyzői szerződésem. Talán ez ellenem dolgozott. Az Ayrtonnal való rivalizálás volt a gond? Nehéz megmondani” – elmélkedett.

„Végül arra jutottam, hogy túlságosan átlagos srác voltam. Az pedig nem túl eladható. Gyakran mondogatom magamnak, hogy Saint-Chamond-ból származom, egy Loire menti kisvárosból. A szüleim nem voltak gazdagok, mindent egyedül értem el. Nem volt menedzserem, a szerződéseim magam kezeltem. Alacsony voltam, görbe volt az orrom, göndör a hajam. Mégis négyszeres bajnok vagyok 51 győzelemmel” – folytatta.

„Nyertem néhány futamot olyan autóval, amivel bárki nyerhetett volna. Máskor pedig negyedik lettem, miután életem egyik legjobb versenyét futottam. De ezt senki sem látta. Nyerhettem volna hét bajnoki címet is. Volt, hogy balszerencsés voltam, voltak csapatok, akik csaltak, volt, hogy megváltozott a pontrendszer. De nem sajnálkozom. Mivel lenne más az életem, ha lenne még egy világbajnoki címem?” – tette föl a kérdést zárásként a francia legenda, aki később csapatvezetőként is próbálkozott a királykategóriában.

Alain Prost (Fotó: XPB)