Ez Hamilton legnagyobb fegyvere Verstappen ellen Marko szerint

Helmut Marko szerint a Bahreini Nagydíj megmutatta, miben jár Max Verstappen előtt Lewis Hamilton.

Motor Racing - Formula One World Championship - Bahrain Grand Prix - Qualifying Day - Sakhir, Bahrain Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)
A Red Bull vezetői már 2018 óta hangoztatják, hogy véleményük szerint Max Verstappen megérett egy bajnoki küzdelemre – könnyen lehet, hogy ennek bizonyításához idén végre a szükséges hátteret is biztosítani tudják számára. Az évet legalábbis ők indították ütőképesebb csomaggal, jóllehet, a Bahreini Nagydíjat így sem az ő versenyzőjük, hanem Lewis Hamilton nyerte meg.

Hogy így alakult, abban a Red Bull különböző problémáin (gond a differenciálművel és a túlmelegedő motorral) túl Helmut Marko tanácsadó szerint Lewis Hamilton rutinja és érettsége is meghatározó szerepet játszott.

„A verseny egyértelműen megmutatta, hogy ez a két versenyző külön ligát képvisel” – jelentette ki a Motorsport-Totalnak adott interjúban.

 
„Hamilton a mérhetetlen rutinjával van előnyben Maxszal szemben. Nem is tudom, hány verseny, hány győzelem van már mögötte. Most is láthattuk, milyen jól kivitelezte a taktikát, hogyan választotta meg az íveket, és hasonlók.”

Hamilton maga is gyakran hangoztatta, hogy bár nagyon gyors és tehetséges fiatalok bitorolják a trónját, reményei szerint a tapasztalatával még képes visszaverni e támadásokat. Hogy a gyakorlatban milyen előnyt jelentenek a mögötte hagyott évek, arról, Marko szerint Bahreinben is megbizonyosodhattunk.

Három körrel a leintés előtt az ellenfelét frissebb gumival utolérő Verstappen kezében volt a győzelem, ám mivel szélesre futott az előzés közben a 4-es kanyarban, vissza kellett adnia a pozícióját Hamiltonnak. Hogy ezek után a Red Bull-osnak már nem volt második lehetősége a támadásra, az Marko szerint nemcsak a 13-as kanyarban később elkövetett hibájának (elfékezte magát) volt köszönhető, hanem annak a ravaszságnak is, amivel Hamilton előnyt kovácsolt a helyzetből.

Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: XPB) 
„Hamilton már egy kiforrott versenyző, és elég sok időt hagyott, mielőtt visszaelőzte Maxot. Ez idő alatt lehűtötte a gumiját, és onnantól jobban teljesített. Max tizenhármas kanyarban történt kicsúszásával, valamint mert az elengedésnél piszkosak lettek a gumik, a verseny számunkra el is úszott”

– magyarázta Marko, akinek meggyőződése, hogy a címvédő tudatosan lassította Verstappen megelőzésének folyamatát, szem előtt tartva a gumitényezőt.

Hogy Hamilton meddig és milyen gyakran tud előnyt kovácsolni a rutinjából Verstappen ellen, az a szezon során majd kiderül. Marko azonban rámutatott, ez olyan „lemaradás”, ami miatt versenyzőjének nem kell aggódnia, mivel az idő automatikusan el fogja tüntetni. „Max számára ez egy nehéz verseny volt, de ők ketten nagyjából egy szinten állnak, és előbb-utóbb Max is építhet majd az efféle tapasztalatra, amihez most Hamilton visszanyúlhat.”