Gyakorlatra jelentkezett Vettel egy biogazdaságban

Sebastian Vettel elmesélte, a tavalyi járvány miatti leállás idején hogyan kötött ki gyakorlaton egy biogazdaságban…

Motor Racing - Formula One World Championship - Bahrain Grand Prix - Preparation Day - Sakhir, Bahrain Sebastian Vettel (Fotó: XPB)
Sebastian Vettelnek nemcsak azóta a színe a zöld, hogy az Aston Martinhoz szerződött. Az utóbbi években szívügye lett a környezetvédelem. Nem egyszer szedett szemetet a paddockban, erre kérve a média képviselőit is, idei sisakfestésével a csapatát támogató víztechnológiai cég kampányát népszerűsíti, és amikor csak teheti, ráirányítja a figyelmet környezetvédelmi vagy fenntarthatósági problémákra.

Bahreinben például a pálya fölött a helyi légitársaságot népszerűsítése céljából köröző utasszállító repülőgépet meglátva fölkereste az F1 elnökét, Stefano Domenicalit, hogy közölje vele, az az üres monstrum teljesen fölöslegesen égeti a kerozint és szennyezi a környezetet. Az olasz egyből intézkedett is, és az F1 a vasárnapi futam előtt már büszkén hirdette közvetítésében, hogy a célegyenes fölött elhúzó utasszállítót bioüzemanyag hajtja…

Vettel közbenjárása kellett, hogy ez a károsanyag-kibocsátástól mentes repülő körözzön a bahreini pálya fölött (Fotó: XPB)Habár a járvány miatt az F1-es versenyzők továbbra sem vesznek részt túl sok nyilvános rendezvényen, a környezetvédő Vettel szerdán tett egy kivételt. Bécsben egy osztrák gyümölcstermelő cég nagyköveteként vett részt egy kampányeseményen, amelynek célja, hogy Ausztriában és Németországban is bővítsék a méhek élőhelyét.

Vettel a beszélgetés során fölfedte, az F1 múlt tavaszi kényszerszünete idején alaposan elmerült a biogazdálkodás rejtelmeiben, és olyannyira foglalkoztatja a téma, hogy még gyakorlatra is jelentkezett egy gazdaságban. „Igen, tavaly az első lezárások idején kicsit több szabadidőm adódott, mint terveztem. Átgondoltam, mihez akarok kezdeni, mi érdekel, és a gazdálkodás témája vonzott” – mesélte.

„Sportolóként a táplálkozás oldaláról közelítve kötöttem ki itt. Föltettem a kérdést, mit kell ennem ahhoz, hogy fittebbé váljak, hogy egészségesebb legyek, hogy jobb teljesítményt hozzak ki a testemből. Szóval mindent optimalizálni akartam. Aztán egyszer csak arra jutottam, hogy nem mindegyik zöldség ugyanolyan, nem mindegyik alma tartalmazza ugyanazokat a tápanyagokat, és föltettem a kérdést, miért van ez így. Ezek után elég gyorsan utánanéztem, honnan jön az alma, és hogyan gondozzák, és ez új kapukat nyitott meg előttem.”

Vettel így kötött ki egy biogazdaságnál. „Az elmélet érdekel, sokat olvasok róla, de a gyakorlatból többet tud meg az ember, valamint ha beszélget másokkal, akik napi szinten csinálják ezt. És nagyon érdekes volt” – mesélte a „szakmai gyakorlatáról”.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)Nem ő az első F1-es bajnok, akit magával ragadott ez a téma. Jody Scheckter már hosszú évek óta biofarmerként tevékenykedik Dél-Afrikában, és mint azt Vettel egy korábbi interjúban elárulta, vele is beszélgetett már erről a tevékenységről. Úgy tűnik, máris ki van kövezve előtte az út az F1 utáni évekre, ám a négyszeres világbajnok hangsúlyozta: „Ez azért még egy kicsit odébb van.”

Vettel emellett arról is mesélt, hogy a tavalyi leállás idején két kislányával egy szív alakú virágos kertet is létrehoztak – felemás sikerrel. „A lányok eleinte még segítettek, aztán magamra maradtam az ásóval. És eléggé megterhelő volt…” – mesélte, hozzátéve, a kert még megvan, és reményei szerint idén több virág bújik ki a földből, mint egy éve.