Musorujsag
Élő Eredmények

Bizonytalanná válhat az F1-es Kanadai Nagydíj megrendezése

Bizonytalanná válhat az F1-es Kanadai Nagydíj megrendezése

La Presse
Sajtóhírek szerint bizonytalanná válhat a júniusi F1-es Kanadai Nagydíj megrendezése azok után, hogy a sportág vezetői plusz pénzt kérnek a nézők híján kieső bevételek esetére.

Amióta múlt tavasszal kitört a világjárvány, a Forma–1 leginkább Európában versenyzett, és a legtávolabbi úti céljait a Közel-Kelet, illetve Szocsi jelentette. Idén a 23 versenyből álló programjába a sportág visszahozta a tengerentúli versenyeket, és az eredeti menetrend alapján Kanada lenne az első olyan állomása, amiért keresztül kéne szelnie egy óceánt. A montreali versenyt az év hetedik futamának szánják június 11-e és 13-a között, ugyanakkor a friss sajtóhírek szerint megrendezése erősen bizonytalanná vált.

A La Presse című lap beszámolója szerint pénzügyi kérdés jelentheti az akadályt. Kanadában továbbra is szigorú járványügyi korlátozások vannak érvényben, és jó esély van arra, hogy a nagydíjukat zárt kapuk mögött kell lebonyolítani, igaz, erről végleges döntést még nem hoztak. Ez bevételkiesést jelentene a Forma–1 számára, így a sorozat vezetői jelezték, a megszokott 18,6 millió dolláros rendezési díjon felül az extra költségek (amiket normál esetben a jegybevételből állnak) fedezésére további 6 millió dollárt várnának a rendezőktől. A sportág vezetői állítólag hétfőig (április 12.) várják a promóter Octane Racing Group visszajelzését.

A kért 6 millió előteremtése nem ígérkezik egyszerűnek. A Kanadai Nagydíj költségeit három forrásból fedezik: a kanadai kormány, Québec tartomány és Montreal is nagyjából harmadrészben járul hozzá a versenyhez, utóbbi fél 6,2 millió dollárt az idegenforgalmi adókból szokott hozzátenni a büdzséhez, ami viszont a zárt kapus verseny híján most ugyancsak kieshet. Ez összességében tehát akár 12 milliós hiányt is jelenthet a szervezőknek.

Fotó: XPB

Montreal polgármestere bízik benne, hogy városuk a meghirdetett időpontban vendégül láthatja az F1-et. „Montreal városa készen áll az esemény megrendezésre, és szeretnénk is, ha lenne verseny. Kormányzati szinten keressük a megoldásokat, amik lehetővé tehetik a nagydíj megrendezését. Össze kell fognunk. Amíg az egészségügyi hatóságok nem válaszolnak, korai lenne a költségekről beszélni” – mondta Valérie Plante.

Kanada esetében további kérdéseket vetnek fel az országban érvényben lévő karanténszabályok, melyek kéthetes vesztegzárra kötelezik a külföldről beutazókat. Az F1 nemzetközi sportként talán folyamodhat engedményért, ugyanakkor a helyzetet nem könnyíti meg, hogy a Kanadai Nagydíjat megelőző hétvégén Azerbajdzsánban versenyez a mezőny, vagyis a bakui futam után öt nappal már egyből be kell költözniük a montreali paddockba.

A La Presse szerint amennyiben a montreali versenyt le kell mondani, az F1 úgy sem csökkentené 2021-es futamainak számát: ebben az esetben Isztambul lehetne a beugró.

Fotó: XPB

Amióta Montreal a Kanadai Nagydíj otthona, 1987 és 2009 után tavaly fordult elő harmadszor, hogy elmaradt a versenyük. A Gilles Villeneuve nevét viselő pályának 2029-ig szól a szerződése a Forma–1-gyel.

Nem Kanada az egyetlen ország, ahol a nézőkérdés bizonytalanná teszi a versenyrendezést. Korábban Hollandia is jelezte, Zandvoort visszatérésénél kulcsszempont, hogy tömegek üljenek fel a lelátókra. Az F1 4500 néző előtt nyitotta a szezonját Bahreinben, az e hétvégén rendezendő imolai versenyüket zárt kapuk mögött fogják megtartani. Az azt követő spanyol és portugál hétvégék esetében a hírek szerint jó esély van a nézők beengedésére, a Kanada után következő Monacói Nagydíjra pedig már el is kezdték árusítani a jegyeket.

Az F1 idén eddig két versenyét, a Vietnámi Nagydíjat (ennek nem volt köze a járványhelyzethez) és a Kínai Nagydíjat fújta le, a helyüket Imolának és Portimaónak adták. A sanghaji versenyt hivatalosan csak elhalasztották.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak