Musorujsag
Élő Eredmények

Hatásvadász ferdítések a nézettségért? A McLaren elnézi a Netflixnek

Hatásvadász ferdítések a nézettségért? A McLaren elnézi a Netflixnek

F1, Autosport
Nem számít, hogy nem a valóságot ábrázolja a Netflix F1-es sorozata, amíg az ilyen népszerűséget hoz a sportágnak – véli a McLaren csapatfőnöke.

Daniel Ricciardo nemrég egy interjúban élesen kritizálta a Forma–1-et annak kapcsán, hogy a népszerűségének növeléséért átlép bizonyos határokat. A sportág közösségi oldalait működtetőket azért bírálta, mert baleseteket választott be a tavalyi szezon legemlékezetesebb pillanataiba, a bajnokságról harmadik éve dokumentumfilm-sorozatot készítő Netflixnek pedig azt vetette a szemére, hogy nemcsak valódi történeteket mutat be, hanem kreál is bizonyos szálakat. Az ő esetében például egy Carlos Sainzccal való nem létező rivalizálást próbáltak ábrázolni, és ennek megfelelően egy sor kérdést tettek föl neki a spanyolról.

Az már a Drive To Survive első évadától világos, hogy bár dokumentumfilmnek nevezik, a sorozat hajlamos elferdíteni a valóságot, amikor azt érzi célravezetőbbnek, és erre már versenyzőktől csapatfőnökökig több F1-es résztvevő is felhívta finoman a figyelmet. Mindezek ellenére mégis érdekes, az F1 mennyire elnéző a készítőkkel. Ennek oka egyszerű: a Drive To Survive sok új nézőt hozott a sportágnak, különösképpen a meghódítani vágyott piacon, az Egyesült Államokban. Ezt maga Ricciardo is elismerte, tapasztalta.

Az ausztrál mclarenes főnöke, Zak Brown szerint ez elegendő haszon ahhoz, hogy létjogosultságot teremtsen némi mesemondásnak… „Úgy vélem, a Netflix nagyon jót tett az F1-nek. Nagyon népszerűvé vált, listavezető huszonöt országban. A Netflix első számú célja a szórakoztatás, valamint hogy új közönséget hozzon az F1-nek. És ezt tízszeresen is teljesítette, ami nagyszerű” – érvelt az amerikai még Bahreinben.

Carlos Sainz és Lando Norris (Fotó: XPB)

A McLaren ügyvezetője szerint van az úgy, hogy a cél szentesítheti az eszközt, főleg ha Hollywoodról van szó. „Vegyük a Top Gunt. Bármely vadászpilóta megnézi, sokszor elmondhatja, hogy ezt és ezt nem is lehet vadászgépekkel. De ettől még az egy nagyszerű film” – hasonlította Brown a dokumentumfilmet egy egyszerű mozihoz.

E véleménye mellett még úgy is kitart, hogy a sorozat az ő csapatáról is torz képet festett. „Akik a sportágban dolgoznak, tudják, hogy Carlos (Sainz) és Lando (Norris) kapcsolata nagyszerű volt, és nem létezett az a fajta feszültség, amit a filmben ábrázoltak. De amikor egy tévéshow-t csinálsz, kell némi szórakoztatást kreálni. Mi, a paddockban mind tudjuk, hogy ez nem feltétlenül volt így.”

 

„Szerintem ez rendben van. A legfontosabb, hogy csodálatos dolgot értek el: új szurkolókat nyertek meg a világ minden táján. Szóval emiatt támogatjuk a Netflixet és a törekvésüket, még akkor is, ha egyik-másik esetben kicsit kreatívan használják a szabadságukat.”

Fotó: XPB

Korábban egyébként Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is ugyanezen érveléssel siklott át a Netflix-stáb „füllentései” fölött, noha maga is elismerte, a sorozatban sok minden másnak hat, mint amilyen valójában. „Nemrég megkérdeztek, összerezzentem-e, amikor visszanéztem a filmet. Az őszinte válaszom: igen, folyamatosan! Ez egy tévéműsor, és a sportág olyan oldalát is megmutatja, amit normál esetben, egy normál hétvégén nem láthatnak. Személyiségeket és karaktereket mutatnak meg, és ez egyértelműen új közönséget hozott. Ez nagyon pozitív az F1 szempontjából, és a népszerűsége elképesztő” – állapította meg Ricciardo korábbi főnöke.

Borítókép: Zak Brown (Fotó: XPB)

További tartalmak