Musorujsag
Élő Eredmények
 

Mercedes: Hamilton eleinte csak egy zsoldos volt nálunk

Mercedes: Hamilton eleinte csak egy zsoldos volt nálunk

Beyond The Grid
A Mercedes kulcsemberei szerint Lewis Hamilton náluk tanulta meg, mi az igazi csapatmunka – a bajnok fejlődéséről és legfőbb erősségéről is beszéltek.

Nem telik el versenyhétvége anélkül, hogy Lewis Hamilton ne emelné ki, milyen fantasztikus csapat áll mögötte. A rekordok sorát hozó utóbbi szezonokban nem győzi hangsúlyozni, hogy sikereik közös sikerek, ám ez a fajta szemléletmód nem volt mindig jellemző rá.

Az F1 Beyond The Grid című podcastjában a Mercedes kulcsemberei beszéltek a hétszeres bajnok evolúciójáról. James Vowles főstratéga szerint Hamilton náluk ébredt rá arra, mennyire fontos a csapatmunka, és ez a Mercedes filozófiájának hatása. „Minden versenyzőnk más-más módon hozott valami erősséget. De itt nem egyénekről van szó, hanem arról, ahogyan közösen kialakítottuk ezt a kultúrát, ami miatt ma azok vagyunk, akik, és úgy dolgozunk, ahogy. Egyetlen személy sosem elegendő a viszonyok megváltoztatásához, hiszen ezer ember építi az autót” – nevezte meg sikerességük legfőbb okát.

Hamilton szerinte a 2013-as megérkezésekor még inkább az egyéni boldogulását kereste, ám e kultúra fokozatosan igazi csapatemberré formálta.

 

„Nagyon más személyiség, mint volt, amikor megérkezett hozzánk. Ő egy zsoldosként érkezett. Azért volt itt, hogy versenyeket nyerjen önmagának. A győzni akarása azóta sem tűnt el, viszont ráébredt arra, hogy mi egy csapat vagyunk, ő pedig a csapat tagja. Ennek köszönhetően vált a legnagyobb sportemberré. Egyetlen személy egymaga nem képes erre.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Andrew Shovlin vezető versenymérnök ez a szemléletmódváltás versenyzőként is átalakította Hamiltont. „Eleinte az volt az eltökélt szándéka, hogy minden versenyt megnyerjen, és ez a vezetési stílusán is megmutatkozott: csak nyomta, és nyomta, és nem tudott megállni.

 

Ma viszont sokkal számítóbb versenyző. Az első verseny első körétől bajnokságokban gondolkodik, jobban figyel az autó és a gumik óvására.

A vereségeket nem fogadja könnyebben, ez a természetéből adódik, de a hétvégéhez, az autóhoz is előrelátóbban viszonyul. És makulátlanná válik, olyan mértékben, hogy ha valaki Lewis hibáiról kezd kérdezni, szezonokat kell visszamenned, hogy megtaláld a legutóbbit. A célja a tökéletesség, ami nehéz célkitűzés, de ő ezt veszi célba.”

Ami a címvédő legnagyobb erősségét illeti, Ron Meadows csapatmenedzser hamar rávágta: „Istenadta tehetség. Emellett a munkamorálja is hihetetlenül jó. Ő egy teljes csomag, nem lehet gyenge pontot találni nála. Mindig csak erősebb lesz.”

Shovlin szerint a fejlődésre való törekvés tette Hamiltont igazi rekordhalmozóvá. „Valahányszor nem ő nyer meg egy versenyt, rá akar jönni, miért nem ő nyerte meg, és amikor legközelebb ő nyer, rá akar jönni, miért ő nyert, miért nem más. Ez a könyörtelen kutatás és fejlődés egészen kimerítő lehet számára, hiszen sosem igazán áll meg vele. De ahogy Ron is mondta, egyre csak jobb és jobb lesz. Lassan minden rekordot megdönt, mégis azt látod, hogy egy ilyen sokat elérő versenyző még mindig ugyanúgy dolgozik, mintha az első győzelméről lenne szó. A kemény munka, az elhivatottság és e könyörtelenség eredménye, hogy folyamatosan nyer.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Vowles rámutatott, ez a fajta könyörtelenség és konokság a versenyeken is nagyon hasznos. „Az erőssége, hogy sosem adja föl. Sosem látod, hogy beletörődne, mindig tudni akarja, ki van előtte, és harcolni akar. Néha közölni kell vele, hogy mik a tények, és hogy amiért harcol, az már nem elérhető. Ez az az erősség, ami a nehéz helyzetekben is lehetővé teszi, hogy harcolj és átverekedd magad rajta. Sok olyan versenyünk volt, amikor nem ő vezetett a két autó közül, de foggal-körömmel visszaküzdötte magát, és tudod róla, hogy mindent belead, nem fogja föladni. Van, hogy frusztrált és csalódott, amikor hibázol és nehéz helyzetbe hozod, de mégis hozza, amit kell, és ez mindig jellemző volt rá, amióta vele dolgozunk.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak