Musorujsag
Élő Eredmények

Hiába Hamilton sikerei, a kedvenc Schumacher maradt a Mercedesnél

Hiába Hamilton sikerei, a kedvenc Schumacher maradt a Mercedesnél

Beyond The Grid
Lehet, hogy Lewis Hamiltonnal érték el a legnagyobb sikereiket, a Mercedesnél inkább gondolnak Michael Schumacherre nagy kedvencként.

Eddig 158 versenyt teljesített velük, hét bajnoki duplázást, hat egyéni címet, 75 futamgyőzelmet és 72 pole pozíciót ünnepeltek az együtt töltött nyolc idényük során – Lewis Hamilton és a Mercedes sikeres kapcsolatát ezen eredménysor igazán különlegessé teszi. Hasonlóan sikeres együttműködést csak a Ferrari és Michael Schumacher között láttunk korábban. A német szintén volt a Mercedes versenyzője, még a kevésbé sikeres időszakban. Ő három szezonjuk alatt 58-szor versenyzett a csillagos csapattal, egyetlen harmadik helyet és egy elvett monacói pole pozíciót jegyeztek együtt.

A sikeresség azonban nem minden, nyomot hagyni nem csak statisztikákkal lehet. Ezt bizonyítja az is, hogy a Mercedesnél Michael Schumacher a három év küszködés ellenére is mély nyomokat hagyott – a csapatot évtizedek óta erősítő pár kulcsemberben legalábbis mindenképpen. Az F1 Beyond The Grid című podcastjában arról kérdezték a már a 2000-es évek kezdetétől a brackley-i csapatnál szolgálókat, hogy a BAR-os, hondás, Brawn GP-s és mercedeses évekre visszatekintve melyik versenyzőjük volt a kedvencük. Egyikük sem a legsikeresebbet nevezte meg.

„Michael Schumacher” – vágta rá határozottan Ron Meadows sportigazgató, majd indokolt is. „Főleg azért, mert csodáltam őt, még mielőtt megérkezett volna, és mert amikor elhagyta a csapatot, még jobban csodáltam amiatt, ahogyan viselkedett, ahogyan bánt a csapat tagjaival.”

Michael Schumacher (Fotó: XPB)

„Lewis hallgat minket? Szokta hallgatni a podcastotokat?” – kérdezte nevetve Simon Cole vezető pályamérnök, amire kollégái viccesen megjegyezték, ha bármi olyat mond, úgyis el fog jutni Hamiltonhoz. „Én is Michael Schumacher mondanám” – bökte ki a mérnök. „Nem azért, mert megszokott őt mondani, hanem azért, mert tényleg lenyűgözött, amikor együtt dolgoztam vele” – magyarázta, hozzátéve, a WRC-s időszakából Richard Burns hagyott még benne ennyire mély nyomokat munkatársként és barátként.

James Vowles vezető stratéga ugyancsak a németek hétszeres bajnokát nevezte meg, és kiemelte, amíg nem dolgozott együtt Schumacherrel, teljesen rosszul ítélte meg őt. „Michaelt választanám.

 

Mielőtt csatlakozott volna hozzánk, teljesen téves kép élt róla bennem. Azt gondoltam, arrogáns, azt gondoltam, rideg, mert így vélekedtek róla. De pár perc alatt kiderült számomra, hogy ez egyáltalán nem így van. És a nagysága akkor is kitűnt, amikor nálunk volt. Nagyon sokat tanultunk tőle.”

Michael Schumacher (Fotó: Mercedes) Michael Schumacher (Fotó: Mercedes)

A 2010-ben Schumacher első mercedeses versenymérnökeként dolgozó Andrew Shovlin egyetértett kollégáival, ugyanakkor ő egy brit versenyzőt is kiemelt – de ő sem Hamiltont. „Nem hagyhatom ki Jensont” – nevezte meg Jenson Buttont, akivel 2009-ben együtt lettek bajnokok. „Mérnökként figyeltem őt, nagyon sokat tanultam a szakmáról mellette, és vidám és mókás pillanatokat éltünk át együtt” – magyarázta.

A brackley-i négyes ugyanebben a műsorban egyébként arról is beszéltek, mennyire fáj nekik, hogy a csapatuk nem tudta győzelemmel jutalmazni Schumachert a három közös szezonban tett erőfeszítéseiért, amik amolyan mérföldkövet jelentettek a későbbi sikercsapat evolúciójában.

Borítókép: Michael Schumacher (Fotó: XPB)

További tartalmak