Musorujsag
Élő Eredmények

Grosjean örül, hogy F1-es lehetett, de az utolsó éveket már nem élvezte

Grosjean örül, hogy F1-es lehetett, de az utolsó éveket már nem élvezte

RaceFans
A királykategóriát tavaly elhagyó Romain Grosjean kijelentette, örül, hogy 10 évig a Forma–1 mezőnyének tagja lehetett, azt viszont nem tartotta túlságosan szórakoztatónak, hogy utolsó szezonjait a mezőny végén töltötte.

A francia komoly ígéretként érkezett a királykategóriába, ahonnan futamgyőzelem nélkül távozott, 10 dobogós helyezéssel, és néhány elszalasztott lehetőséggel. Pályafutása kapcsán többször elmondta, legjobban azt bánja, hogy a Lotusnál töltött évek alatt egyszer sem jött össze a győzelem, noha 2012-ben, de főleg 2013-ban lett volna lehetősége a diadalra.

Később csapata hanyatlásnak indult, majd átigazolt a meglepően jól debütáló Haashoz, ami viszont az utóbbi években visszacsúszott a mezőny végére. Pályafutása ezen szakaszát Grosjean kevésbé élvezte, viszont ha teljesre tekint vissza, örül, hogy részese lehetett az F1-nek hosszú éveken át.

Nem lehet, hogy az ember 10 évet tölt az F1-ben, és nem örül neki” – nyilatkozta az idei szezonban már az IndyCarban versenyző francia a RaceFansnak. „Bánom, hogy sosem volt autóm, amivel versenyeket, vagy bajnoki címeket nyerhettem volna? Persze. De ott volt mindez a kezemben? Egy kicsit, talán. De talán nem.”

Romain Grosjean a 2013-as Német Nagydíj dobogóján (Fotó: XPB)

„Az erősen zárt 2013-as szezon után a csapatunk pénzügyileg nehéz helyzetben volt. Megváltoztatták a motorszabályokat, és működési szempontból ez is problémákat okozott. Amikor ilyen nagy a visszaesés és az ember a mezőny végére kerül, nehezen tud jó ülést szerezni” – folytatta.

„A Forma–1 csodálatos, nagyszerű. De mernék fogadni rá, hogy Lewis (Hamilton) idén megszerzi a nyolcadik bajnoki címet” – utalt arra, hogy jelenleg meglehetősen kiszámíthatóak az erőviszonyok. „Nagyon élveztem az F1-ben töltött időt, nagyon jó karriert futottam. De már a végére értem annak, amit ott el szerettem volna érni. A Haasszal küszködtem, hogy túljussak a Q1-en, amikor minden rendben volt. Ebből már elegem volt. Ez nem volt szórakoztató” – emelte ki.

Ami az új kalandot illeti, az F1-es mezőny utolsó harmadában töltött évek után Grosjean örül, hogy idén végre egyenrangú ellenfélként versenyezhet majd riválisaival az amerikai szériában. „Legutóbb 2011-ben a GP2-ben volt lehetőségem arra, hogy hasonló technikával versenyezzek, mint a többiek. Az F1-ben párszor közel voltam a győzelemhez, de abban az érában, melyben ott volt (Kimi) Räikkönen, és Sebastian (Vettel), aki dominált. Párszor közel voltam, de nem rendszeresen. Az IndyCar egy jó sorozat, jó versenyzőkkel, és nagyjából ugyanazokat az eszközöket használhatom, amit a riválisaim” – fogalmazott.

Romain Grosjean (Fotó: XPB)
Borítókép: Romain Grosjean (Fotó: IndyCar)

További tartalmak