Musorujsag
Élő Eredmények

Megvan a második jelölt az FIA elnöki pozíciójába

Megvan a második jelölt az FIA elnöki pozíciójába

Racefans
Újabb kandidáló jelentkezett be az FIA elnöki posztjáról év végén leköszönő Jean Todt helyére.

Harmadik elnökként töltött ciklusának végéhez közelít Jean Todt az FIA élén. A Nemzetközi Automobil Szövetség első emberévé 2009-ben megválasztott francia a szabályok értelmében több időszakot már nem vállalhat, így decemberben végleg búcsúzik. Lassan az is kezd körvonalazódni, kik lehetnek esélyesek a székére.

Elsőként egy dubai korábbi raliversenyző, Mohammed ben Szulajem jelezte, hogy jelölteti magát, most pedig az FIA alelnökeként dolgozó Graham Stoker is közölte, indul az elnökválasztáson. A jogi végzettségű Stoker 1985-ben tűnt föl a motorsportok világában, kezdetben önkéntes bíróként dolgozott, majd 1995-ben a brit túraautó-bajnokság állandó bíráinak elnöke lett. Az FIA-hoz 2001-ben csatlakozott, amikor beválasztották a szövetség Nemzetközi Sportdöntőbíróságába. A Motorsport Világtanácsnak 2004 óta tagja, az FIA alelnöke pedig Jean Todt 2009-es megválasztásakor lett, ami után őt is kétszer újraválasztották.

Stoker egy motorsportkluboknak szétküldött levélben jelentette be, hogy két támogatójával, a mobilitás részlegének alelnökével, Thierry Willemarckkal, valamint az FIA szenátorával, Brian Gibbonsszal egy csapatot alkotva szállnak harcba az elnöki székért.

Graham Stoker (Fotó: FIA)

„Mint tudják, tagjai voltunk az elnökségnek Jean Todt sikeres irányításának idején. Ez idő alatt sok új programot indítottunk útjára, valamint forrásokkal támogattuk a tagokat, segítettünk az elnöknek a klubok fejlesztésében, hogy az FIA erősebb, tisztelt és befolyásos nemzetközi szervezetté válhasson” – írta Stocker.

Hozzátette: „Hiszem, hogy a következő négy év kritikus lesz mindannyiunk számára, egy olyan időszak, amelyben a stabilitásra és a múlt sikereinek tapasztalatára lesz szükség, nem a bizonytalanságra, amit egy váltás hozhat.”

A brit kiemelte, a világjárvány idején különösen nagy szükség van e folytonosságra, a szándékuk pedig, hogy továbbra is erős támogatást biztosítsanak a szövetség tagszervezeteinek, segítsék őket és irányt mutassanak nekik.

Az FIA elnökválasztására decemberben kerül sor, Todtnak egyelőre két utódjelöltje van.

Borítókép: Graham Stoker (balra) Jean Todttal együtt mutatkozott be az FIA elnökségében (Fotó: XPB)

További tartalmak