Musorujsag
Élő Eredmények
×

Alonso: Nekem többet kell javulnom, mint az autónak

Alonso: Nekem többet kell javulnom, mint az autónak

F1
Lehet, hogy az Alpine sem olyan versenyképes, mint várta, de Fernando Alonso úgy érzi, rajta is van még rozsda rajta a két év kihagyás után.

Tulajdonképpen nem alakult olyan rosszul Fernando Alonso két év kihagyást követő első versenyhétvégéje Bahreinben. Az időmérőn a Q3-ba jutott, legyőzve balszerencsés csapattársát, a versenyen pedig keményen csatázott a sűrű középmezőnyben egy érezhetően kevésbé ütőképes Alpine-nal. A pontszerzésről talán akkor is lemaradt volna, ha célba ér, ám ebben egy fékhűtőjébe szorult szendvicses zacskó megakadályozta, így összességében csalódottan távozott a Közel-Keletről.

Az Alpine tudja, sürgősen javítania kell az autóján, ha ugyanúgy a középmezőny legjobbjai közé akar keveredni, mint egy éve Renault-ként, és Imolába vitt is pár fejlesztést, melyek egy részét – ha beválnak – az autón is tartja, míg a többit csak pénteken teszi próbára, és csak később veti be élesben.

„Még ha a 2021-es év a 2020-as folytatásának is tekinthető a szabályok szempontjából, sok csapat hajtott végre alapvető változtatásokat az autóján. Az Alpine is ez tette, és még meg kell értenünk pár dolgot a különböző konfigurációkról. Egy kicsit jobb teljesítményt kell kihoznunk az autóból. Remélem, a következő versenyeken az új fejlesztésekkel ez sikerül” – nyilatkozta Alonso csütörtökön.

Megkérdezték, elsősorban mi kell nekik a javításhoz. „Alapvetően nagyobb tapadás és több motorerő, mint mindig” – felelte. „Ez nincs másképpen a csapatunknál sem. Az autó egyensúlya egészen rendben volt Bahreinben, de minden pályán más-más teljesítmény várható a csapatoktól, ezért ellenőriznünk kell az autó minden működési tartományát. Ide hoztunk pár fejlesztést, amik javíthatnak a teljesítményünkön. Meg fogjuk vizsgálni, Imolában mely területeken javíthatunk.”

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Alonso ekkor önkritikus üzemmódba kapcsolt, és közölte, bizony érzi még magán az elmúlt két év rozsdáját.

 

„Közben nekem is javulnom kell. Talán pillanatnyilag többet is, mint az autónak”

– vélekedett. „Bahreinben éreztem, hogy fel kell gyorsulnom bizonyos dolgokban és procedúrákban: bemelegítő kör, első kör, kerékcserék. Ezek bizonyos szempontból újdonságok voltak számomra két év után. De az első versennyel, amikor ezeket mind először kellett újra végigcsinálnom, lekerült a teher a vállamról. Remélem, hogy itt most én is jobban fogok teljesíteni.”

A kétszeres bajnok a hideg idő miatt inkább lemondott a csütörtöki pályabejárásról, ám nem azért tette, mert a mezőnyből Kimi Räikkönen mellett neki van a legtöbb tapasztalata az olasz pályáról F1-es versenyzőként. Elmondása szerint ezen múltbéli ismerete sokat nem fognak érni a 2006-os utolsó fellépése óta megváltozott vonalvezetésű pályán.

Hogy mire számíthatunk tőlük, azt ő maga sem igazán tudja. „A középmezőny nagyon szoros. Bahreinben, de már tavaly is láthattuk, hogy három-négy tizedmásodperc különbség, és lehetsz hatodik-hetedik, vagy tizennegyedik-tizenötödik. Mi szeretnénk a lehető legelőrébb zárni a középmezőnyben” – mondta óvatosan.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak