Musorujsag
Élő Eredmények
×

Egy platón ment városnéző körútra Verstappen Red Bullja…

Egy platón ment városnéző körútra Verstappen Red Bullja…

Sky Sports, F1
Max Verstappen nélkül tett városi körutazást a Red Bull ahelyett, hogy az Emilia-Romagna Nagydíjának második szabadedzésén rótta volna a köröket. Versenyzője nem aggódik túlzottan.

„A miénk volt a gyorsabb autó, de tökéletesnek kell lennünk ahhoz, hogy legyőzzük a Mercedest” – hangoztatta Helmut Marko a Bahreini Nagydíj legfőbb tanulságát. Nos, a Red Bull Imolában egyelőre nem követte tanácsadója intelmét: problémás pénteken vannak túl.

Az egész azzal kezdődött, hogy a délelőtti tréningen Sergio Pérez furcsa balesetbe keveredett Esteban Oconnal, és kitört kerékkel állította le az RB16B motorját az 5-ös kanyar után. A mexikói ezzel csak 15 kört teljesített, hattal kevesebbet, mint csapattársa, így a veszteség nem tűnt olyan nagynak.

Nem úgy délután, amikor Max Verstappen már öt kör után félreállt a célegyenes végén. A holland autója nem sokkal előtte kezdett el dadogósan lassulni, majd elszállt a hajtása. Mint kiderült, a kardántengelye hibásodott meg. Ezzel egyelőre folytatódik a különös olaszországi pechsorozata. Tavaly az országban rendezett mindhárom nagydíjat föl kellett adnia baleset vagy technikai hiba miatt (Imolában defekt fosztotta meg a második helyétől).

 

„Nem tudom, én szeretem Olaszországot. Az étel jó, szeretek itt lenni. De valahogy a versenyzés szempontjából balszerencsés vagyok itt”

elmélkedett a versenyző. „A kardántengely hibásodott meg, ezért kellett leállítanom az autót.”

Max Verstappen (Fotó: Formula1/Twitter) Max Verstappen (Fotó: Formula1/Twitter)

Főnöke, Christian Horner elárulta, a pontos okot még nem találták meg. „Úgy fest, a kardántengellyel volt probléma. Most próbáljuk feltárni, miért történt. A kerékvetők eléggé magasak itt. Ki fogjuk deríteni, mi volt az ok. Sajnos az autónkat aztán elvitték egy imolai városi körútra, mielőtt visszakaptuk volna a boxban, szóval nem volt elég időnk a cserére” – utalt arra a csapatfőnök, hogy bár Verstappen a boxutca bejáratánál parkolt le, autóját egy teherautó jó nagy kerülővel szállította vissza a garázsukba.

A károk miatt Horner különösebben nem aggódott. „Ez most egy pénteki váltó volt. Megvizsgáljuk, hogy a körülötte lévő alkatrészek sérültek-e, holnapra kiderül.”

Max Verstappen (Fotó: Formula1/Twitter) Max Verstappen (Fotó: Formula1/Twitter)

A Bahreinben minden szabadedzést megnyerő Verstappennek a délelőtti 3. helye (0,058 másodperces hátrány Valtteri Bottas mögött) után így délutánra csak a 14. hely és kevés munka jutott, és egyelőre az sem derült ki, mit tud az autója az érezhetően feljavult Mercedesekhez képest. „Addig rendben voltunk. Nehéz megmondani, hogyan alakult volna a második edzésünk.

 

Semmi sokkoló nem történt. Meg fogjuk vizsgálni, hogyan javíthatunk holnapig az egyensúlyon. És persze biztosítanunk kell, hogy semmi ne menjen tönkre”

– mondta Verstappen.

A Mercedes gyorsasága nem lepte meg a bahreini másodikat. „Ez nem ért meglepetésként. Egyszerűen magunkra kell összpontosítanunk, jobb munkát kell végeznünk, és majd kiderül, hol végzünk hozzájuk viszonyítva.”

 

Pérez: Oconhoz túl közel, a legjobbaktól túl távol

A csapat másik versenyzője, Sergio Pérez eközben délután 25 kört teljesített, ám tempóban egyelőre távol volt a Mercedestől, valamint a Red Bulltól elvárható szinttől. A 6. helyet érő időeredménye 0,860 másodperccel volt gyengébb a leggyorsabb Valtteri Bottasénál.

„Jó, hogy a második edzést sikerült összerakni, és teljesíthettem ezeket a köröket. Egy teljesen más pályán vagyunk most, és a mai nap sok tanulságot hozott. Remélem, ezeket holnap hasznosítani tudjuk, és jó rajthelyet szerezhetek” – értékelt Pérez.

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

A kérdésre, mennyivel érzi már otthonosabban magát az autóban, nagy sóhaj után elmondta: „Nagyon más. Nagyon eltérő problémák vannak, mint Bahreinben. Bizonyos szempontból egyre jobban boldogulok, minden körrel tanulok pár trükköt. Összességében javulni kell holnapig. Úgy vélem, tudjuk, hol kell keresnünk ezt, és hogyan érhetünk el jobb eredményt. A versenytempónk igen erősnek tűnik. Bahreinhez képest itt más keresek. A körülmények eltérőek, szóval tanulom még, hogy hogyan működik az autó ilyen körülmények között.”

Pérez Esteban Oconnal történt délelőtti ütközéséről mindenki lemaradt az F1 közvetítésének technikai problémái miatt, így megkérdezték a versenyzőt, mi is történt pontosan. „Nem volt rádiónk, és nem volt megfelelő a kommunikáció. Azt gondoltam, Esteban lassabb, mint valójában volt, és rosszul mérten föl a helyzetet a kanyar csúcspontja felé tartva. Rossz volt az időzítés a részemről” – magyarázta.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak