Musorujsag
Élő Eredmények
×

Hol volt a forrófejű Verstappen a Hamilton elleni vereség után?

Hol volt a forrófejű Verstappen a Hamilton elleni vereség után?

F1
Max Verstappen elmagyarázta, miért kezelte meglepően higgadtan a bahreini vereségét, és arról is beszélt, hogy a problémáik miatt maradt-e tartalék a Red Bulljában az idénynyitón.

Bármennyire hárította a favorit szerepét a Red Bull a bahreini szezonnyitó előtt, végül mégis Max Verstappen vált az ottani verseny nagy esélyesévé. Az addig vezető úton minden edzést az élen zárt, a kvalifikációt nem is kicsi, 0,4 másodperces előnnyel nyerte Lewis Hamilton előtt, és a versenytempója is megvolt ahhoz, hogy akár taktikai hátrányból is legyőzze a címvédőt.

Erre mégsem került sor, részben a pályán kívüli előzése miatt, amiért az FIA visszarendelte ellenfele mögé. Verstappen a leintés után a csapatrádión keresztül még kissé dühösen szólalt meg, kijelentve, csapatának hagynia kellett volna, hogy elöl maradjon, hátha ki tudta volna autózni azt az előnyt, ami egy későbbi időbüntetés ellenére is győzelmet ért volna neki. Ezt követően viszont meglepő nyugalommal beszélt a történtekről, nem kezdett vagdalkozásba, de még csak a frusztráció jeleit sem nagyon mutatta.

A pár évvel ezelőtti forrófejű, minden kritikára csípős beszólással visszaszúró hollandtól kicsit talán meglepő volt mindez. Ennyit jelentene a tudat, hogy idén egy bajnokesélyes autóban ül? „Én mindig rendkívül nyugodt voltam…” – mondta nevetve Verstappen Imolában, amikor a vereségét követő feltűnő nyugodtságáról kérdezték.

 

„Nos, nem látom értelmét annak, hogy szétüssek vagy dobáljak valamit. Másfelől ha ez egy rossz eredmény volt, már alig várom a következő huszonkét versenyt!”

„A célban természetesen csalódott voltam, de az évek során már megtanultam, hogy semmit sem vesztettél el az első versenyen, a legfontosabb, hogy pontokat szerezz. És most nem az van, mint tavaly, amikor nem voltunk elég gyorsak, és még elég pontot sem szereztünk. Most nagyon versenyképes a csomagunk, és most is sok pontot szereztünk. Nem lettünk elsők, de másodikak lettünk, ami nem a világvége. Én így várom a következő versenyeket is. Lesz még huszonkét versenyünk jobban csinálni” – festett képet a korábbinál érettebb szemléletmódjáról.

Mick Schumacher és Max Verstappen (Fotó: XPB)

 

Kihagyott esély, huszonkét javítási lehetőség

Ebből is érződik, Verstappen idén komolyan bajnoki csatára készül, és ezt a célt tartja szem előtt. Ugyanakkor ismét jelezte, továbbra sem tartja magától értetődőnek a sikerességet, és nem tekinti magukat favoritnak. „Remélem, ezen a hétvégén hasonló lesz a helyzet, de fordított sorrendben. Pozitív hétvége volt számunkra a bahreini, de kicsit természetesen csalódott voltam, hogy nem nyertünk. Viszont már várom a következő huszonkét versenyt, tudva, hogy nagyon versenyképes az autónk. A körülmények itt teljesen mások, de tavaly egész versenyképesek voltunk itt, és a pályát is szeretem. Bízom benne, hogy most is jó lesz az autónk, nem látom akadályát ennek.”

Arról is beszélt, hogy őt nem érte váratlanul a bahreini időmérős fölénye után a Mercedes vasárnapi fölzárkózása, sem az, hogy legyőzték őt. „Nem igazán lepődtem meg, hogy közelebb kerültek a versenyen, mivel Lewis nem futott tökéletes kört az időmérőn. És közel vannak, még ha ezt sokszor nem is hangoztatják…” – magyarázta, utalva arra, hogy Hamilton a kvalifikáción a 10-es kanyarban három tizedmásodpercet hagyott ott, ami nagyobbnak láttatta a Red Bull fölényét, mint valójában volt.

Nem tart attól, hogy a bahreini vereség akár még döntőnek is bizonyulhat.

 

„Tény, hogy ez egy kihagyott lehetőség volt, de ha a miénk lesz a leggyorsabb autó, akkor nem számít, mert lesz még huszonkét verseny, amin előttük végezhetünk.

Ez viszont itt nem Bahrein, ami lehetett kivétel is. Remélem, nem az, és eléggé hiszem, hogy nem az volt.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

 

Ha nincsenek a problémák…

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója nemrég egy interjúban elárulta, a Red Bull nem hozta ki magából a maximumot Bahreinben, mivel több műszaki gond is hátráltatta őket. Verstappent a verseny elején a differenciálmű lasította, amivel az osztrák szerint körönként 0,3 másodpercet veszített. A hajrában pedig a motorjukat kellett visszatekerniük annak túlmelegedése miatt.

Verstappen elismerte, nem voltak hibátlanok. „A versenyen volt pár problémánk, nem a legsimább futam volt ez. Csinálhattunk volna pár dolgot jobban is, de ezt ők is elmondhatják. Gyorsabbá kell tennünk az autót, és mindenben fejlődnünk kell.”

„Az elején volt gondom a differenciállal, de pár kör után rendbe jött. Az első körökben a belső kerekeim túlpörögtek a kanyarokban, ami a gumikezelés szempontjából nem volt ideális. De a második etapon sokkal jobb lett. Amikor pedig utolértem Lewist, valóban változtatnunk kellett a motoron, és nem volt meg a végsebességünk. Mint mondtam, jobbak is lehettünk volna, de hiszem, hogy mindent megoldottunk erre a hétvégére.”

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak