Musorujsag
Élő Eredmények

Fellélegzett a Ferrari a nagy javulás láttán

Fellélegzett a Ferrari a nagy javulás láttán

F1
Elismerte a Ferrari csapatfőnöke, fellélegeztek a csapatuk 2020-hoz képest nagy előrelépése láttán. Mattia Binotto szerint felvillanyozta Maranellót a jó évkezdés.

Kimondani előzetesen talán nem merte a tavalyi leszereplés után, de a Ferrari 2021-ben bizonyára hasonló szezonkezdésben reménykedett, mint amit eddig produkált. Autójuk az első tapasztalatok alapján Imolában versenyképesebb, mint Bahreinben, ahol Charles Leclerc a második sorba kvalifikált a két élcsapat versenyzői mögött, pénteken pedig autózott egy olyan köridőt, amit ha nem töröltek volna a 9-es kanyarban történt – elmondása szerint csak centiken múló – pályaelhagyása miatt, a nap az ő elsőségével zárult volna.

Mattia Binotto csapatfőnök elismerte, nagy megkönnyebbülés nekik, hogy ekkorát javultak a negyvenéves mélypontot jelentő 2020-hoz képest.

 

„Tavaly nagyon gyengék voltunk Bahreinben, az egyenesekben és a kanyarokban is. Lassúak voltunk. Az ottani most egy fontos teszt volt számunkra. Az autónk szépen fejlődött, a többiekhez képest is. Ez nem volt egyszerű, mivel az autókat befagyasztották.

Az erőforrásunkkal nagy előrelépést tettünk. Az egyenesekben nem hiányzik annyi, mint korábban. És az autónk is jól viselkedik, ami a legfontosabb szerintem. A verseny utáni megbeszélés nagyon hosszú volt, de ez megszokott az első verseny után. A versenyzők és mérnökök próbálták összerakni, min kell javítani, mik a gyenge pontok.”

„Bahreinben kiderült, hogy a versenyteljesítményünk nem annyira jó, mint az időmérős. Ezt még meg kell értenünk, ki kell elemeznünk. A gumikezelésen múlhatott, hiszen Bahreinben nagy volt a meleg, nehéz volt kezelni a hátsókat. Imolában most más körülmények között mérhetjük fel az autó viselkedését. Egyelőre azt látjuk, hogy az előrelépésünk valós” – értékelt a csapatfőnök még a pénteki két szabadedzés között.

Mattia Binotto (Fotó: Ferrari) Mattia Binotto (Fotó: Ferrari)

Binotto elmondta, leginkább azért lélegezhetnek fel, mert kiderült, képesek a fejlődésre. „A megelégedést az jelenti, hogy látjuk, jó irányba fejlődünk. Megvan a korreláció a szélcsatorna és a pálya között, ami azt mutatja, hogy az eszközeinkre hagyatkozhatunk a jövőben. Az autónk jobban teljesít, ezért jobb eredményeket érhetünk el.

 

A tavalyi teljesítményünk nem volt elfogadható a Ferrari márkája számára. Minden téren fejlődtünk, és ez jelenti a megkönnyebbülés okát.”

Kiemelte, a helyzetük a csapatmorálra is nagyon jó hatással van. „Nagyon jó a hangulat. Tavaly sokszor mondtam, mennyire örülök annak, hogy a csapatunk ennyire egységes volt egy ilyen helyzetben. Ma már jobban teljesítünk. Hogy mire leszünk képesek, azt kíváncsian várom, hiszen mások a körülmények, mint Bahreinben, nincs olyan meleg, nincs a gumik túlmelegedése. Aztán frissesség is jött a csapathoz, hiszen van egy új versenyzőnk. Ez mindig pozitívum, sokat segít a hangulaton, az érzésen. Meggyőződésem, hogy a csapatunk jól szerepelhet a jövőben.”

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari) Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

Carlos Sainz érkezésének szerinte nagyobb a hatása, mint gondolnánk. „Carlos egy nagyon tapasztalt versenyző. Ő nem csak vezet és visszajelzéseket ad, de be is tud épülni a csapatba, kommunikál a mérnökökkel, az egész csapattal, mindenkit motivál. Maranellóban is nagyon keményen dolgozik. Nagy lökést adott nekünk, ez biztos. És ez Charles számára is fontos, hiszen egymást is hajtják. És nemcsak a pályán, a gyárban, a szimulátorban is. Emellett sokszor sakkoznak is. Szóval nagyon jó a hangulat a csapatnál.”

„Összességében a hangulat a legnagyobb meglepetés vele kapcsolatban. Persze nagyon gyors is, de ez nem meglepő. A versenyen különösen gyors, de az időmérőn is. Az elmúlt évekre visszatekintve már tudtuk, hogy egy jó versenyző. Viszont a hangulat és a csapattal való viszonya jelenti a meglepetést.”

Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

További tartalmak