Musorujsag
Élő Eredmények

Már két éve döntött távozásáról a Mercedes technikai igazgatója

Már két éve döntött távozásáról a Mercedes technikai igazgatója

The Race
Megindokolta a Mercedes nyáron leköszönő technikai igazgatója, miért érezte idejét a váltásnak, és elárulta, már rég meghozta a döntését, de arra nem számított, hogy ezzel nem kell végleg búcsúznia a csapattól.

A Mercedes a múlt héten váratlanul jelentette be, hogy négy és fél év munka után James Allison távozik a technikai igazgatói pozícióból, hogy egy új, inkább a csapat jövőjét és stratégiáját alakító szerepkörben, technológiai vezetőként folytassa a közös munkát, kicsit a háttérbe vonulva. A brit szakember Imolában elárulta, amikor döntött, még abban a hiszemben készült a visszalépésre, hogy ezzel a csillagosoktól is búcsúznia kell.

„Amikor meghatároztam, hogy ez lesz a helyes számomra és a legjobb a csapat számára is, azt gondoltam, hogy a fotelomba huppanok, és onnan fogok szurkolni a csapatnak, kívülállóként.

 

Nem gondoltam, hogy lesz számomra hely a csapatnál azok után, hogy lemondok erről a nagyszerű munkáról.

De örömömre Toto kicsit másképpen gondolta, és együtt kidolgoztuk, hogyan tudnék a csapat hasznára lenni” – mesélte a csapathoz 2017-ben a Ferraritól érkező brit.

James Allison (Fotó: Mercedes) James Allison (Fotó: Mercedes)

Ezen új szerepkörénél figyelembe vették, hogy az ne ütközzön utódja, a nyáron technikai igazgatóként munkába álló Mike Elliot szerepkörével. A két szakember már hónapok óta készül a váltásra, ami jelzi, ők már jó ideje tudták, mi fog következni. Allison elárulta, magában már 2019-ben meghozta a döntését, és külön ügyelt arra, hogy ez ne okozzon fennakadást a Mercedes számára.

„Ez időzítés és szervezés kérdése. Lehetővé kell tenni, hogy a cég erősödhessen, fejlődhessen a váltás révén, és Mike Elliot személyében egy jó mérnöknek adom át a helyet. Fontos volt úgy megvalósítani ezt, hogy a cég úgy küzdhessen a bajnoki címért, hogy nem kell kihagynia egyetlen lépést sem. Gondolatban már rég eldöntöttem ezt, és időbe telt mindent kialakítani és megvalósítani” – magyarázta.

Hogy miért éppen 2021-et jelölte meg, arra egyszerű a magyarázat: lejárt volna a szerződése, így mindenképpen döntenie kellett volna a jövőjéről. Úgy pedig nem akart eltölteni még pár hónapot technikai igazgatóként, hogy fejben már máshol jár. „Inkább szerettem volna ezt addig meglépni, amíg még hasznomat veszik, mintsem hogy egy szégyenkeznem kelljen. Abban biztos voltam, hogy eddig a pontig még elkötelezett technikai igazgató tudok maradni. Gondoskodtunk arról, hogy zökkenőmentes legyen az átmenet, és a cég is jól járjon vele. Ez nemcsak Mike számára lehetőség, de a cég egészén is végiggyűrűzik, és alapvetően nagyon egészséges a csapat szempontjából” – utalt arra, hogy egy ember előléptetése továbbiak feljebb lépését is magával hozza.

James Allisonék bizonyára jót szórakoztak azon, hogy az egész boxutca a titkukról találgatott (Fotó: Mercedes) James Allison (Fotó: Mercedes)

Allison bevallotta, hiányozni fog neki a technikai igazgatói szerepkör, mert igazán szereti a csapatát. „Jobban élveztem, mint bármi mást, ami eddig történt velem” – jelentette ki, majd elmondta, nehéz időszakban, a felesége halála után váltott csapatot, vagyis mélyről indulva ért ilyen magasságba.

 

„Tudom, hogy ez a helyes lépés. De egy részem kiabál, hogy: mi az ördögöt csinálsz?! Ez egy kiváló munka, de egyértelműen ez a helyes döntés számomra, és a csapat számára is. És a második a sokkal fontosabb.”

„Meggyőződésem, hogy szerencsésnek fogom tartani magam, ha majd visszatekintek erre az aranyidőszakra az F1-es pályafutásom késői szakaszában, és áldom a szerencsémet, hogy ebben az időszakban csöppentem ezen emberek csoportjába, hogy a valaha volt legsikeresebb és legelképesztőbb Forma–1-es csapat technikai igazgatója legyek.”

Borítókép: James Allison (Fotó: XPB)

További tartalmak