Musorujsag
Élő Eredmények

Gúnyosan szólt vissza Bottas a „gondolatolvasó” Russellnek

Gúnyosan szólt vissza Bottas a „gondolatolvasó” Russellnek

Autosport
Nem hagyta szó nélkül Valtteri Bottas a vele ütköző George Russell futam után tett megjegyzését…

Kissé eldurvult a helyzet a Mercedes jövő évi üléséért harcoló két versenyző, Valtteri Bottas és George Russell között a vasárnapi Emilia-Romagna Nagydíján. A páros a futam 32. körében a 9. helyért csatázva ütötte ki egymást, egy piros zászlós megszakítást előidéző balesetet okozva. Autóik mellett az idegzetük is sérült: mindketten dühösen hibáztatták a másikat…

A szócsatában Russell mindenekelőtt sportszerűtlenséggel vádolta a szerinte előtte veszélyesen bemozduló ellenfelét, majd levezette, hogy egy Mercedes-versenyzőnek egy 9. helyért miért nem lenne szabad ennyire agresszíven küzdeni, és végül levonta a következtetést: Bottas azért volt ennyire durva vele, mert fenyegetést lát benne, és tudja, jövőre akár el is veheti az ülését a Mercedesnél. „Talán ha más versenyzőről lett volna szó, nem tette volna ezt” – szúrt oda a finnek.

Bottast órákkal később szembesítették ellenfele tézisével, amire gúnyos iróniával reagált.

 

„Bocsánat, elhagytam valahol az alufólia-sapkámat! Ez aztán az elmélet!”

– hangzott a filmes utalása (Jelek, Mel Gibson) arra, hogy Russell bizonyára a gondolataiba lát.

Bár szavaiból kiderült, hogy ingerült volt, természetesen cáfolta ellenfele elméletét. „Én mindig védekezni fogok, bármelyik versenyző ellen, nem akarok egy pozíciót sem veszíteni. Ez normál védekezés volt. Lehettem volna sokkal agresszívebb is, ha szükség lett volna rá. Szóval egyáltalán nem értek egyet ezzel. Csináltam a magam dolgát. Nem számít, ki ellen kellett volna védekeznem, bárki ellen pontosan ugyanezt csináltam volna.”

Valtteri Bottas (Fotó: Valtteri Bottas/Twitter - Kym Illman) Valtteri Bottas (Fotó: Valtteri Bottas/Twitter – Kym Illman)

 

„Ő nyilván pontosan tudta, hogy a nedves részre megy, mert körről körre ott haladtunk el. Én is tudtam, és egyszerűen az a rész nem volt alkalmas arra, hogy slickgumin odamenj. De ő még így is odament. Ő választotta ezt, én pedig végeztem a feladatom, védekeztem. Nem fogok félreállni előle, átadva neki a száraz ívet. Ez már csak így megy”

– tette helyre a fiatal britet.

Russell egyébként leginkább azt nehezményezte, hogy Bottas árnyalatnyit bemozdult előtte jobbra, és ez volt az a pillanat, amire reagálva letért kicsit a vizes fűre. Az FIA a vizsgálat során ugyanakkor megállapította, egyik fél sem tett kiszámíthatatlan manővert, ezért nem is büntette meg őket.

A Sky Sports szakértője, Anthony Davidson az esetet kielemezve arra jutott, hogy inkább Bottasnak lehet igaza: Russell túl nagy kockázatot vállalt azzal, hogy a vizes részre, kívülre ment egy balos törésben, és abban a pillanatban, hogy jobbra fordította kormányát, vállalta, hogy kiszolgáltatottá válik. A korábbi versenyző elárulta, a mezőny több tagja is vele együtt nézte vissza ez esetet, mert sokan kíváncsiak voltak rá, mi is történt pontosan. Szerinte többen is hasonló véleményen voltak, jóllehet, Russell nézőpontját is megértették, ahogyan Davidson is.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is inkább Bottas felé húzott, Russell megjegyzését pedig „marhaságnak” nevezte. Mint azt a finn elárulta, ő a futam után főnökével és kollégájával is egyeztetett a történtekről – utóbbival az FIA meghallgatásán. „Összességében úgy érzem, nem engem kell hibáztatni ennél a balesetnél, ez egyértelmű. Nem szeretném kibeszélni a privát beszélgetéseinket Totóval, de az az érzésem, hogy határozottan nem engem kell hibáztatni” – mondta.

Wolff azért Bottast is kritizálta, megjegyezve, neki nem a 9. helyért kellett volna csatáznia a Mercedesszel. Ezt a versenyző is elismeri. „Most a lényegre koncentrálok, vagyis arra, miért voltam ebben a helyzetben. Eléggé szenvedtem a köztes esőgumin, beragadtam Lance Stroll mögé a verseny teljes köztes gumis etapjára. Amikor kereket cseréltem, hátulról nyomás alatt tartottak az érkezők, akik korábban álltak ki, és már bemelegedett a gumijuk. Nekem a gumik fölmelegítése volt a nagy problémám” – mondta Bottas, aki már a szombati időmérőn is emiatt lett csak 8. a Q3-ban.

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: Valtteri Bottas/Twitter - Kym Illman)

További tartalmak