Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton a falból a dobogóra: Türelmetlen voltam. Ez ritka tőlem!

Hamilton a falból a dobogóra: Türelmetlen voltam. Ez ritka tőlem!

Sky Sports, F1
Még a fallal szemben állva sem volt hajlandó elhinni Lewis Hamilton, hogy egy lekörözés közben elkövetett hibája vet véget az imolai versenyének. Vele volt a hátramenet – no meg Fortuna…

Két forró pillanat döntött arról Lewis Hamilton versenyén, hogy ezúttal nem ő jön ki győztesen a Max Verstappen elleni újabb csatából. Az elsőt az imolai verseny rajtja jelentette, amelynél a Red Bull-os agresszíven tért be a címvédő mellé a Tamburello-sikán belső ívén, és nem hagyta, hogy kívülről kifékezzék. Hamilton a kis koccanásuk következtében átugratott a kerékvetőn, ami leszakította első szárnyának egy elemét. Ezzel még együtt tudott élni a folytatásban, és minden esélye meg is volt arra, hogy nyitva tartsa kettejük küzdelmét.

Aztán eljött a 31. kör, a kerékcserék utáni időszak, amikor az egyre sűrűsödő forgalomban a lekörözötteken szerette volna ellenfelénél gyorsabban áthámozni magát, hogy ugyanúgy nyerjen vele szemben némi időt, ahogyan a kerékcseréjük előtt is sikerült neki. George Russell mögé érve Hamiltonnak a vizes ívre kellett mennie, hogy belülről kifékezhesse a Williamst, ám megállítani nem tudta autóját, a kavicságyba csúszott, majd miközben próbált visszatérni, az első szárnyát le is verte a gumifallal.

Lewis Hamilton és Max Verstappen rajt utáni koccanása (Fotó: Formula1/Twitter) Lewis Hamilton és Max Verstappen rajt utáni koccanása (Fotó: Formula1/Twitter)

„A mai nap érzelmi hullámvasút volt. Gratulálok Maxnak, mert nagyszerű munkát végzett, nem hibázott a legnehezebb körülmények között sem” – nyilatkozta a címvédő. „A rajtnál vesztettem egy pozíciót vele szemben, aztán utolértem a lekörözötteket. Izgalmas volt, de csak egy ív volt, és túlságosan türelmetlen voltam. Ez ritka tőlem.”

Hamilton nagyon sokáig állt a falnál, mivel megfordulni nem volt helye, de a kavicságyba sem áshatta be magát. „Kicsúsztam a falhoz, és nagyon sokáig voltam ott. Fogalmam sem volt, mit csináljak. A hátramenetet választottam, mert nem hagyhattam, hogy kipörögjenek a kerekeim, és beragadjak a kavicságyba.

 

De egyszerűen nem voltam hajlandó elhinni, hogy a versenyem abban a pillanatban véget ért. Szóval hátramenetbe kapcsoltam, és ez egy örökkévalóságig tartott, de így jöttem ki aztán.”

Hamilton nem győzte áldani a szerencséjét, hogy folytatni tudta. De Fortuna nem csak e téren volt vele, hiszen éppen a visszatérése után jött a piros zászlós megszakítás, aminek hála még a körhátrányát is visszakapta, így a hajrában vissza tudta magát verekedni az eredeti pozíciójába, a második helyre.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Hamilton ezzel nagyot mentett, hiszen a leggyorsabb körével meg tudta őrizni a bajnoki vezetését, ahelyett hogy 26 pontos hátrányba került volna a győztes Verstappennel szemben. „Erre nem gondoltam. Próbáltam túltenni magam a borzalmas érzésen, amit egy hiba után érzel. Továbblépni, tanulni belőle, és ez egészen gyorsan sikerült” – magyarázta.

 

„Ilyenkor nincs idő emészteni magad, szóval én visszatértem a verseny üzemmódhoz. Nem tudtam, hogy fogok-e újra előzni, mert az íven kívül vizes volt a pálya, de még így is jó móka volt a sok csata.”

Hamiltont megkérdezték, nem bánja-e, hogy nem jött össze Verstappen megelőzése a kerékcserék idején, amikor egy körrel később váltott száraz pályás gumikra. „Nem feltétlenül próbálkoztunk a fordított elévágással, csak trükkösek voltak a körülmények. Tudatosan maradtunk kint tovább, de azért, mert nem volt még teljesen száraz a pálya, és kockázatos lett volna slickre váltani. Lehet, hogy egy körrel korábban is kiállhattunk volna. Talán. De mindegy már, mert utána úgyis jött a hibám. Mi is csak emberek vagyunk. Nem hibázok túl sokat” – állapította meg.

Végül hozzátette: „Egyszerűen hálás vagyok a mai napért és a leckéért. Visszatérhettem a második helyre, és túljutottam a nehézségeken, amikor visszaültem az autóba. Élveztem.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak