Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: jövőre debütál az F1-es Miami Nagydíj!

Hivatalos: jövőre debütál az F1-es Miami Nagydíj!

F1
Hosszú huzavona után, három év csúszással sor kerül a Forma–1 első Miami Nagydíjára – jelentette be a királykategória vasárnap.

Amióta a Liberty Media vette át a Forma–1 irányítását, nagy álmuk volt egy második futam az Amerikai Egyesült Államokban. Az új vezetőség első új szerződését ennek megfelelően Miamivel kötötte új helyszínként, ám hiába tervezték az új utcai pálya 2019-es debütálását, erre a vonalvezetés körüli viták és a helyi lakosság, valamint különböző szervezetek ellenállása miatt nem került sor. Ezt éveken át tartó huzavona követte. A helyiek a helyszín, a környezetkárosítás és a nagy zaj miatt is aggodalmukat fejezték ki a városvezetés felé, és próbálták ellehetetleníteni az eseményt.

A héten viszont bekövetkezett az áttörés: a városi tanács bizonyos engedményeket tett, és elfogadta a Forma–1-es nagydíj tervét, vasárnap pedig a királykategória hivatalosan is bejelentette: 2022-ben most már valóban a naptár része lesz a Miami Nagydíj.

Az eredeti tervektől eltérően azt a Miami Gardensben, a Hard Rock Stadion körül fogják megrendezni, hogy pontosan melyik hónapban, arról egyelőre nem határoztak. A helyszínnel az F1 tíz évre szóló megállapodást kötött.

Bemutatták viszont a pálya terveit.

 

Egy 5,41 kilométer hosszú utcai létesítményt alakítanak ki a Miami Dolphins stadionja körül, mely 19 kanyarból fog állni, és három olyan hosszú egyenest is tartalmaz, amely előzési zónaként funkcionálhat. A szimulációk szerint a legmagasabb sebesség 320 km/óra lehet majd, és a kialakításnál ügyeltek arra, hogy kellő számú előzési lehetőséget biztosítsanak a versenyzőknek.

Miami a 11. helyszín lesz az Egyesült Államokban, ahol F1-es nagydíjat rendeznek. Korábban a Riverside-on, Sebringben, Watkins Glenben, Long Beachben, Las Vegasban, Detroitban, Dallasban Phoenixben, Indianapolisban versenyzett a bajnokság, 2012 óta pedig Austinban. A helyszínválasztás hátterében az állt, hogy Miami igazi turisztikai úti cél, ahol számos szórakozási lehetőség adott az F1-es hétvégén. Ez beleillik a fesztiválhangulat megteremtésére törekvő F1 terveibe, ahogy az amerikai terjeszkedést is segíti.

A helyiek aggályaira reagálva a szervezők számos engedményt tettek. Biztosítják például, hogy az események ne zavarják meg a tanítási rendet (edzéseket meghatározott időponttól lehet csak tartani), helyi üzleti vállalkozásokat fognak támogatni az F1-es bevételekből, további különböző oktatási programokkal is segítik a város mérnöki pálya iránt érdeklődő fiatalságát.

Az F1 Miami Nagydíj pályájának látványterve (Grafika: F1 Miami Grand Prix) Grafika: F1 Miami

Stefano Domenicali, az F1 elnöke elmondta: „Izgatottan jelentjük be, hogy a Forma–1 2022-től Miamiben fog versenyezni. Az Egyesült Államok kulcsfontosságú piac számunkra, és örömmel látjuk az ott elért növekedést, amit a második verseny is segíteni fog. Szorosan együttműködünk a Hard Rock Stadion és az FIA csapatával, hogy egy izgalmas versenyekkel szolgáló pályát hozzunk létre, ami pozitívan és maradandóan tesz majd hozzá a helyi közösségek életéhez is. Hálásak vagyunk a szurkolóinknak, a Miami Gardens hivatali személyeinek és a helyi turisztikai iparnak a türelmükért és a támogatásukért! Már alig várjuk, hogy elvihessük a bolygó legnagyobb versenyeseményét Miamiba, a sportág történetében először.”

Tom Garfinkel, a Miami Nagydíjat szervező cég vezetője hozzátette: „A Hard Rock Stadion egy szórakoztató központ, ami azért van, hogy az egész miami régió számára a lehető legnagyobb eseményeket hozza el, és a Forma–1-nél nagyobbat nem találni. Specialistákkal dolgoztunk együtt a pálya megtervezésében, amelyről az F1 és az FIA hiszi, hogy nagyszerű versenyekkel fog szolgálni. Reméljük, hogy különleges szurkolói élményt nyújthatunk, ami illik Miami sokszínűségéhez és dinamikusságához. Szeretnék köszönetet mondani a Forma–1-nek és a miami városi tanács tisztségviselőinek, hogy a munkájuknak hála egy, a következő éveket tekintve óriási hatással bíró eseményt hozhattunk ide!”

 

Borítókép: A miami versenypálya rajza (Grafika: F1)

További tartalmak