Musorujsag
Élő Eredmények

Nem büntette az FIA Bottast és Russellt – így indokoltak

Nem büntette az FIA Bottast és Russellt – így indokoltak

FIA
Lezárta az FIA a Valtteri Bottas és George Russell között Imolában történt nagy balset vizsgálatát. Az ítéletük indoklása!

Eltérő véleményeket lehetett hallani az Emilia-Romagna Nagydíján történt piros zászlót okozó nagy balesetről az F1-es paddockban. Ki Valtteri Bottast, ki George Russellt tette inkább felelőssé a Tamburello-sikán felé vezető balos törésben történt ütközésért, többen mindkét versenyző nézőpontjával tudtak azonosulni.

Az FIA csak a verseny után tudta kivizsgálni az ügyet, melyben magyar idő szerint este fél 8 előtt született meg az ítélet: egyik versenyzőt sem büntették.

Az FIA a két érintett meghallgatása és a felvételek kiértékelése után közzétette az indoklást, melyben kiemelte, sem Bottas, sem Russell nem tett kiszámíthatatlan manővert, és mindkettejük szempontjából voltak enyhítő körülmények, ezért nem varrták egyikük nyakába sem a felelősséget.

„A 63-as rajtszámú autó (Russell) támadta a 77-est (Bottas) az első egyenes után, pár körrel az újraindítást követően, amikor a DRS használatát már engedélyezték. A 77-es autó tartotta az ívét a balesetig: a száraz ív jobb oldalán haladt, de végig legalább egyautónyi helyet hagyott maga mellett jobbra.”

„A 63-as autó jelentős tempóelőnnyel érkezett. Jobbról próbált előzni. Ahogy az autók az első kanyartöréshez értek, csökkenni kezdett közöttük a távolság a pálya jobb oldalán. A két autó nem tett kiszámíthatatlan manővert. A pálya nem tűnt különösebben vizesnek az első kanyarnál, de a 63-as autó jobb kereke egy pocsolyát ért, ami miatt az autó megcsúszott. Figyelembe vettük, hogy mennyire kis leszorítóereje van az autóknak, amikor nyitva a DRS. A bírák úgy döntöttek, hogy a baleset versenybaleset volt, és tekintettel a körülményekre, nincs szükség büntetésre” – állt az FIA indoklásában.

Borítókép: Valtteri Bottas és George Russell autója (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak