Musorujsag
Élő Eredmények

Russell: Ha nem én lettem volna az, Bottas nem csinálja ezt

Russell: Ha nem én lettem volna az, Bottas nem csinálja ezt

F1
Íratlan szabályt szegett meg Valtteri Bottas George Russell szerint azzal, hogy bemozdult előtte nagy tempókülönbségnél a nagy balesetük előtt. Értelmét sem látta a finn agresszivitásának.

Azt nem tudjuk, hogy tényleg ez a két versenyző fog-e harcba szállni a Mercedes 2022-es üléséért, de bízzunk benne, ha így is lesz, az nem olyan véget ér, mint a mostani csatájuk. Valtteri Bottas és George Russell az Emilia-Romagna Nagydíjának 32. körében ütközött össze, piros zászlót hozó balesetet előidézve. Bottas védekezett, Russell DRS-sel támadta a célegyenes után, és a balos törésben a brit külső ívre vágva próbált a Mercedes mellé kerülni, amikor ellenfele finom jobbra mozdulása miatt a kelleténél jobban a pálya szélére húzódott. Kerekével megcsípte a vizes füvet, és a Williams már a Mercedes oldalába is csapódott.

Miközben Bottas szerint teljesen egyértelmű, hogy ellenfele volt a hibás, Russell a finom kormánymozdulatra vezette vissza azt, amit kicsit sem érzett úriemberhez méltónak.

„Egészen nagy ütközés volt, de jól vagyok. Csalódott vagyok, mert volt esélyünk a pontszerzésre, az autónk gyors volt. Előzni próbáltam a Mercedest – ilyen a Williamsszel régen történt. Ezzel elégedett vagyok, de alapvetően frusztrált” – nyilatkozta a fiatal tehetség.

George Russell (Fot: XPB)

Az okokat illetően elmondta: „A versenyzők között van egy íratlan megállapodás. Ha egy gyorsabb autó DRS-sel közeledik, nem nyitsz a kormányon a legutolsó pillanatban. Szélárnyékot fogtam, kivágtam, és Valtteri nagyon finoman bemozdult. Ezzel letett a fűre, és ez még tökéletesen száraz pályán, is veszélyes egy átlagos pályán, nemhogy egy ilyen szűk pályán, ahol kanyarodunk, és mindenütt tócsák vannak. Balszerencsés baleset volt, de elkerülhető. lett volna, ha nem mozdul be. Lehet, hogy csak kis bemozdulás volt, de ilyen tempónál, amikor harminc mérföld/órával gyorsabb vagy a másiknál, mégis óriási.”

A riválisához a baleset után egyből dühösen odasétáló Russell szerint Bottasnak semmi oka nem volt ilyen piszkosan játszani.  „Nyilván nagyon frusztrált voltam, dühös rá.

 

A kilencedik helyért harcoltam, neki a kilencedik hely semmi, szinte jelentéktelen. De ő olyan manővert hajtott végre, amit akkor csinálsz, amikor a győzelemért harcolsz az utolsó körben. Az alapkérdés tehát az: miért csinálta ezt a kilencedik helyen? Erre gondoltam abban a pillanatban.”

„Nem teljesen övé a felelősség, nem is teljesen az enyém. De elkerülhette volna. Ez egy jó példa lesz a bíráknak arra, hogy egy apró mozdulat is nagy balesetet okozhat. Láthatjuk.”

Valtteri Bottas autója (Fotó: XPB)

Russellt megkérdezték, mit szól hozzá, hogy Bottas teljes egészében az ő nyakába varrná a balesetet. Nem lepődött meg. „Amikor az autóban volt, egyenesen ment, és jobbra indult, majd látta, hogy mellette vagyok. Természetes, hogy az én hibámnak látja. De tudja, mekkora a különbség a felzárkózó autó tempója és az övé között. Ilyenkor sz** ilyesmit csinálni. Kivéve, ha a győzelemért megy az utolsó körben. De nem ilyen viszonyok mellett, a futam közepén, a kilencedik helyért, ami semmi” – érvelt.

Russell a német RTL-nek hozzátette, biztosan meg fogják még beszélni a történteket, és nyilatkozata végén sokatmondóan megjegyezte:

 

„Valószínűleg nem reagált volna így, ha nem rólam, hanem más versenyzőről lett volna szó…” 

Ami a rövid baleset utáni párbeszédüket illeti, Bottas semmit sem hallott belőle. Russell elárulta, mit mondott neki. „Megkérdeztem tőle, hogy meg akart-e ölni mindkettőnket. Annyira gyorsan mentünk, ilyen körülmények között. És az ő nézőpontjából semmi sem volt a tét. Én megpróbáltam, és a manőver nagyon könnyű lett volna” – füstölgött.

Az FIA bírái ezeket a szempontokat viszont aligha fogják figyelembe venni az eset tárgyalásakor. A leintés utánra idézték be a balhé két főhősét.

Borítókép: George Russell (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak