Musorujsag
Élő Eredmények

Wolff: Russell nem gondolt arra, hogy egy Mercedes ellen kockáztat…

Wolff: Russell nem gondolt arra, hogy egy Mercedes ellen kockáztat…

Sky Sports, Autosport
Nem szerzett jó pontokat Toto Wolffnál a Mercedeshez vágyó George Russell a Valtteri Bottasszal történt imolai ütközéssel. Még úgy sem, hogy nem kizárólag a britet tette felelőssé.

Csak egy autóval szerzett pontot a Mercedes Imolában, köszönhetően Valtteri Bottas 32. körben történt kiesésének. Toto Wolff csapatfőnök számára viszont a balesete dupla bosszúság volt, hiszen a finn a Mercedes által 2017 óta támogatott George Russell-lel ütközött össze, vagyis egyszerre két versenyzője esett ki. Az a két versenyző, akik a 2022-es Mercedes-ülésért is versenyt futnak egymással.

Russell ennek kapcsán a futam után megjegyezte: szerinte Bottas aligha lett volna ennyire rámenős, ha nem ő bitorolta volna a 9. helyét. Ezzel arra utalt, hogy ellenfelét kimondottan bosszantja az ülését veszélyeztető személye.

Wolf eleinte nem akart állást foglalni annak kérdésében, kit mennyire terhelt a felelősség. „Rossz baleset volt, és gyanítom, hogy nem volt túl barátságos a párbeszédjük… De egy tangóhoz két fél kell” – jegyezte meg, majd miután fölvetették neki, Russell talán túl nagy kockázatot vállalt azzal, hogy annyira szűk helyre próbált bebújni, csak annyit mondott: „Talán nem ötven-ötven, hanem inkább hatvan-negyven. De hogy melyik javára, azt nem tudom. Ez egy csúnya baleset volt. Mindkét versenyző nézőpontját meg tudom érteni, de ha távolabbról nézem, a Mercedes oldaláról, ilyesminek nem szabadna megtörténnie. Mindketten úgy gondolják most, hogy nem ők a hibásak, és jelezném, számomra sem egyértelmű az eset.”

Tréfásan még azt is hozzátette:

 

„Továbbra is bosszantom George-ot, és azt mondom neki, ha jó munkát végez, a Mercedeshez kerülhet, ha nem, akkor a Renault Clio-kupába küldjük. Ma inkább volt közelebb a Renault Clio-kupához…”

A csapatfőnök valamivel később már kritikusabban fogalmazott ennél, és megrótta Russellt, amiért megfeledkezett arról, hogy ő nemcsak a Williams, de a Mercedes versenyzője is. „Egészen merész manőver volt ez DRS-sel, de amikor egy versenyző nem mozdul be egy résbe, akkor már nem is versenyző többé. Másrészről talán túl agresszív volt, figyelembe véve, hogy egy Mercedesről volt szó, a pálya pedig száradt.”

Toto Wolff (Fotó: XPB)

„Az egész esetnek nem szabadott volna megtörténnie. Valtteri pocsék első harminc kört teljesített, és nem is kellett volna ott lennie. De George-nak sem szabadott volna ilyen manőverbe kezdenie, tudva, hogy a pálya még vizes. Kockázatot vállalt, és a másik autó egy Mercedes volt előtte. Egy fiatal versenyző sem veszítheti szem elől a nagyobb képet. Szóval sokat kell még tanulnia, úgy vélem.”

Wolff Russell fölvetését, miszerint Bottas az ülését féltve bánt vele ennyire agresszíven, nemes egyszerűséggel „marhaságnak” nevezte.

 

„Kockázatot vállalt, és minden ellene volt egy ilyen helyzetben. Nem szeretném, hogy próbáljon bármit is bizonyítani nekünk, mert elmondhatom, amióta Valtteri öt éve nálunk van, ő sosem próbált semmit sem bizonyítani nekünk.”

„Hogy őszinte legyek, ez az egész helyzet kényelmetlen számunkra. Elég nagy bukás volt, az autónkat szinte leírhatjuk akkor, amikor érvényben van a költségvetési plafon, és erre nem volt szükségünk. És talán ez most korlátozni fogja a fejlesztések számát. Egyszerűen elveszítette az irányítást a vízen. Kontaktus nem történt, utána jött az ütközés, és az ember nem ezt akarja látni” – füstölgött az osztrák.

Borítókép: Valtteri Bottas autója (Fotó: XPB)

További tartalmak