Musorujsag
Élő Eredmények

Marko szerint a Red Bull és a Mercedes sem fog meghátrálni

Marko szerint a Red Bull és a Mercedes sem fog meghátrálni

Motosport
A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko attól tart, csapata és a Mercedes is belekényszerül abba, hogy folytassa a 2021-es autó fejlesztését, amennyiben szoros marad a bajnoki csata. A fejlesztési program elnyújtása pedig rossz hatással lehet a 2022-es programra.

Az első két versenyhétvége alapján a 2021-es szezon sokkal szorosabb lehet, mint az előző évek voltak, a Mercedes és a Red Bull között ugyanis nagyon kicsit a különbség. Éppen ezért mindkét alakulatnak figyelnie kell a fejlesztésekre, 2022-ben viszont komoly szabályváltozások érkeznek, ezért sok csapat lassan átcsoportosítja erőforrásait az új évaddal kapcsolatos munkálatokra.

Mivel az, aki későn vált, akár hátrányba is kerülhet, a két élcsapatnak is döntenie kell majd, mikor hagy fel a 2021-es autó fejlesztésével, és kezd inkább az új gépre összpontosítani. Helmut Marko attól tart, a szoros bajnokság miatt mindkét alakulat átléphet az ideális ponton.

„A csapatnak szüksége van erre az eufóriára, erre a szenvedélyre és a lelkesedésre” – jegyezte meg a jó évkezdés mentális hatásaira utalva. „Sok verseny van még hátra, és mindent bele kell adnunk. A probléma elméletileg a nyári szünet előtt merülhet fel, amikor elvileg már a 2022-es autó fejlesztéseivel kellene foglalkozni.”

Helmut Marko (Fotó: XPB)

„Amennyiben továbbra is ilyen szoros lesz az állás, szerintem egyikünk sem fog meghátrálni” – jelentette ki, majd a csata kapcsán kijelentette, érzése szerint a Mercedes versenytempóban egyelőre előttük jár, a hűvösebb imolai körülmények viszont inkább nekik kedveztek.

„A Mercedes autója a versenytávon gyorsabb volt. Egy körön viszont mi voltunk jobbak. De ennek köze lehet az alacsonyabb hőmérséklethez is. Plusz a Mercedes jelenleg egy kicsivel jobban kezelni a gumikat is” – fogalmazott a szakember.

Kollégája, a Red Bull csapatát irányító Christian Horner úgy érzi, ahhoz, hogy tisztuljon a kép az erőviszonyokat illetően, legalább további két versenyre lesz még szükség. „Most lement két futam, de én mindig azt mondom, kell vagy négy, hogy jobban lássuk, milyen a versenyhelyzete az egyes csapatoknak. Látjuk, hogy hatékonyak és jól kezelik a gumikat. Az imolai hétvége viszont megerősítette a mi helyünket is. Én remélem, mi leszünk jobbak, de az F1 profitál majd ebből a csatából két nagyszerű versenyző között” – mondta.

Lewis Hamilton és Max Verstappen csatája (Fotó: MTI/EPA) Lewis Hamilton és Max Verstappen csatája (Fotó: MTI/EPA)
Borítókép: Lewis Hamilton, Sergio Pérez és Max Verstappen (Fotó: XBPB)

További tartalmak