Musorujsag
Élő Eredmények

Russell nem fél, hogy megrendül a Mercedes bizalma – pedig kellene?

Motorsport Week
Nem tart attól George Russell, hogy az imolai balesete és a Valtteri Bottasszal támadt nézeteltérése rossz pont lehet a Mercedesnél.

Pikánssá tette Valtteri Bottas és George Russell vasárnap Imolában történt balesetét, hogy az a két versenyző ütközött össze, akinek a legnagyobb esélye lehet a Mercedes egyik 2022-es ülésére. Innen nézve cseppet sem tűnt elhanyagolhatónak, hogyan reagált a történtekre a Mercedes csapatfőnöke, a mindkét versenyző menedzsmentjében is érdekelt Toto Wolff.

Az osztrák nyíltan nem varrta egyikük nyakába sem a történteket, de szavaiból kivehető volt, hogy inkább neheztel Russellre. Felrótta a britnek, hogy nem tartotta szem előtt, Mercedes által támogatott versenyzőként küzd egy Mercedesszel, megmozdulása mellett pedig későbbi nyilatkozatai kapcsán is a tehetség éretlenségét emlegette. „George-nak nem szabadott volna ilyen manőverbe kezdeni úgy, hogy tudta, a pálya még nedves. Kockázatot vállalt, és az előtte haladó autó egy Mercedes volt. Minden fiatal versenyző fejlődésében benne van az ilyesmi, de az összképet nem szabadna szem elől téveszteni. Sokat kell még tanulnia” – mondta Wolff.

Russellt mindezek után megkérdezték, nem tart-e attól, hogy a történtek rossz hatással lesznek a Mercedesszel ápolt eddigi kiváló kapcsolatára.

 

„Ez egyáltalán nem fog ártani a kapcsolatomnak a Mercedesszel. Már beszéltem is velük, és a két oldal megérti egymást”

– mondta még a hétfőn közzétett bocsánatkérése előtt.

„Ami engem illet, nem fogom nézni, milyen autó van előttem, amikor előrébb próbálok kerülni. Végső soron a manőverem jogos volt. Még csak az egyenes harmadánál jártunk, és egészen egyszerű és tiszta előzés lehetett volna, ha nem lett volna vizes kicsit az a rész. Ahol kivágtam mellé, nem volt víz. Aztán a pálya balra ment, és én egy kicsit jobbra szorultam, ahol víz volt.”

George Russell (Fotó: Formula1/Twitter)

Russell azt is kiemelte: „Sosem voltam még olyan helyzetben, hogy egy Mercedesszel harcoljak.

 

A Williams talán vagy öt éve nem volt ilyen helyzetben, szóval még csak el sem gondolkodtam rajta korábban, hogyan harcolnék egy Mercedes ellen.

De mint mondtam, nem volt ez egy vakmerő manőver, teljesen jogos volt, Valtteri keményen védekezett, joga volt hozzá. Szó nem volt arról, hogy húszméteres hátrányból estem volna be mellé, és úgy mentem volna neki oldalról.”

Hétfőn közzétett nyilatkozatában a Williams-versenyző már azt írta, jobban kellett volna kezelnie a helyzetet. Ennek kapcsán csak sejthetjük, hogy a Toto Wolff-fal folytatott beszélgetés segíthetett jobb belátásra jutnia…

George Russell (Fotó: XPB)

Hogy kell-e aggódnia a történtek után a mercedeses esélyei miatt, azt most talán még korai lenne megmondani. Intő jelek viszont voltak. Például hogy Wolff egyszerűen „marhaságnak” nevezte Russell elméletét arról, hogy Bottas csak miatta volt ennyire agresszív, mert félti tőle az ülését. Vagy az, hogy ennek kapcsán az osztrák megjegyezte: Russellnek nincs szüksége bármit is ilyen módon bizonyítani, hiszen Bottas az öt éve során sem próbált ilyen görcsösen bizonyítani nekik semmit.

Russell helyzetét javítja Bottas első két versenyhétvégén nyújtott halovány teljesítménye. Ha így folytatódik, továbbra is minden esélye meglehet a Mercedesnél.

 

Imola mindenesetre figyelmeztetés volt számára: amit a tavalyi bahreini beugrásakor a majdnem győzelmével felépített, azt ugyanolyan gyorsan le is rombolhatja.

Bahrein után nemcsak Bottas, de Lewis Hamilton potenciális örököseként is emlegetni kezdték őt. A mostani balesete, valamint az azt követő viselkedése viszont most talán óvatosságra inti a Mercedest. Elgondolkodtathatja őket arról, Russell valóban megérett-e már a feladatra, és eszükbe juttatja, mekkora kincs számukra a címvédő rutinja és érettsége.

További tartalmak