Musorujsag
Élő Eredmények

A pillanat, amelyben Verstappen Rosberggé tette Hamiltont…

A pillanat, amelyben Verstappen Rosberggé tette Hamiltont…

F1 Nation, BBC
Nico Rosberg szerepében: Lewis Hamitlon! Olyan kellemetlen élményben volt része a címvédőnek Imolában, amilyenben ő szokta részesíteni korábbi kedvenc csapattársát. Rés a pajzson?

Rajtrács, első kanyar, támadás a külső íven, bukótér – Nico Rosberg jól ismeri az útvonalat, 2015-ben rendszeresen végig is járta a versenyek első körében, miközben Lewis Hamiltonnal harcolt. Az igazán bosszantó benne az volt számára, hogy úgy húzta a rövidebbet, hogy riválisa nevetve menetelt aztán a győzelemig, miközben még csak egy vizsgálat veszélye sem fenyegette.

Hamilton kettejük rivalizálása idején nagy mestere volt a pályáról történő finom kitessékeléseknek (persze most is az), ami hat évvel ezelőtt ahhoz az emlékezetes austini sapkadobáláshoz, majd ezen keresztül Rosberg 2016-os bajnoki győzelméhez vezetett. Mindig finoman és elegánsan vitte be gyomrosait „kedvenc” ellenségének, aki a versenyek után a savanyú ábrázaton kívül nemigen tudott mivel visszavágni neki.

Ő akkoriban megtanulta, még ha a jó rajttal esély is nyílik arra, hogy Lewis Hamilton mellé vágjon, érdemes elkerülnie a külső íves kiszolgáltatottságot, ami a finoman keménykedő brit számára felhívás keringőre.

 

Rosberg szerepkörében múlt vasárnap Imolában váratlanul Hamilton találta magát: a Tamburello-sikán külső ívén, kiszolgáltatva egy vérszagot megérző könyörtelen ragadozó, Max Verstappen oldalán.

Baráti összeröffenés egy kollégával egy 2015-ös, sapkadobálós, esős austini napon… (Fotó: XPB)

A holland remek rajtja után Hamiltonnak ugyan a féktávig még sikerült orrhossznyi előnyre szert tennie, ám mivel ő volt a külső íven, számíthatott arra, hogy az elfordulásnál a bukótér és az ott magasodó hurkás kerékvetők jelenthetik az ő sávját. Ennyit kaphatott Verstappentől. Át is ugratott rajtuk, leszakítva egy darabot az első szárnyából, ami aztán a Mercedes számításai szerint úgy 2-3 tizedmásodpercébe került körönként.

Az eddig Nico Rosberg vagy Valtteri Bottas mellett magát az alfa hímek magabiztos és kényelmes szerepkörében érző hétszeres bajnok ízelítőt kapott abból, milyen lehet ellene versenyezni, illetve milyen az, amikor domináns győzelmek helyett az emberére akad.

Damon Hill szerint nem ízlett neki a kóstoló… „Ez egyfajta válsághelyzetet eredményezett Hamilton számára. Szerintem ő inkább számított fenyegetésre Sergio Péreztől a jobbján, de végül Max volt az, akik rendkívül bátor volt a rajtnál, és aki a pálya legszélére merte tenni a kerekét” – reflektált a történtekre Hill az F1 Nation című podcastban. „Betette a lábát, és ott is tartotta Lewis mellett az első kanyarig, és arra kényszerítette Lewist, hogy kívülre menjen.”

 

„Ahogy néztem ezt, arra gondoltam: »Lewis, ne-ne, ne arra!« Szerintem fel kellett volna adnia a kanyart, mivel eléggé nyilvánvaló volt, hogy Maxé a belső ív, és Max óhatatlanul ki fogja használni a teljes pályát, s így Lewisnak nem lesz hová mennie. Ezzel lépéshátrányba került a verseny hátralévő részére.”

A következmények súlyosabbak voltak, mint azt Hamilton kerékcserék előtt és után történő felzárkózása mutatta. Egyfelől az első etapját megpecsételte a szárnysérülés, hiszen az elvesztegetett pár tized éppen elég volt ahhoz, hogy Verstappen meglépjen tőle, majd tartani tudja az előnyét, amíg gyorsabb ütemben nem kezdtek fogyni a gumik a Red Bullján. Másfelől megtörtént, ami az elmúlt években csak ritkán: Hamilton szorult helyzetbe, nagy nyomás alá került.

Lewis Hamilton és Max Verstappen rajt utáni koccanása (Fotó: Formula1/Twitter) Lewis Hamilton és Max Verstappen rajt utáni koccanása (Fotó: Formula1/Twitter)

Saját bevallása szerint túlságosan türelmetlen volt, amikor a lekörözöttek tumultusát próbálta segítségként használni a felzárkózásához, és a vizes íven erőltette George Russell mielőbbi megelőzését a Tosában, amely kanyar kis híján az a helyszín lett számára, ami Sebastian Vettelnek a hockenheimi balos 2018-ban…

A BBC elemzője, Jolyon Palmer úgy véli, ezt a kapkodást éppen a rajt, az ott elveszített párharc és pozíció alapozta meg.

„Hamilton balesetének a konkrét okán túl a hátterében ott volt a versenyző lelki állapota is. Tudta, hogy kockáztatnia kell, a vizes részre kell mennie, de úgy érezte, megéri a kockázat, hogy nyomást gyakorolhasson az élen haladóra, aki a bajnoki riválisa. Imolában láthattuk kockáztatni Hamiltont, aki évekig nem kényszerült ilyesmire. Idén van ellenfele” – mutatott rá a korábbi F1-es versenyző.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Palmernek meggyőződése, Verstappen személye is kellett ahhoz, hogy Hamilton ilyen lélektani helyzetbe kerüljön.

 

„Ha Lewis vezette volna a versenyt, vagy akár Bottast, vagy a ferraris Vettelt üldözte volna, nem gondolnám, hogy vállalt volna olyan kockázatot, amilyet most vasárnap. De ő tudja, hogy Vestappen olyan fenyegetést jelent 2021-ben, amilyennek Mercedes-versenyzőként még nem szembesült.”

A külső íven szorult helyzetben lenni kellemetlen és bosszantó. Rosberg tudna róla mesélni, mennyire. Hamilton ugyanakkor a bajnokság szempontjából nem Rosberg helyzetében van. „Csupán” arról van szó, hogy szembesült egy vele egyenlő ellenféllel. Valakivel, akiről pár éve – az akkor még a bajnokság szempontjából teljesen tét nélküli – csatáik után ő maga ismerte el, másképpen viszonyul hozzá, mint a többiekhez.

És akivel farkasszemet nézni olyan őszinte szembesítés lehet számára, mint a tükörbe meredni…

Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: XPB)
Borítókép: Lewis Hamilton szorult helyzetben Max Verstappen mellett (Fotó: XPB)

További tartalmak