Musorujsag
Élő Eredmények

Hogyan és hol csinál helyet az F1 Miaminek a naptárban?

Hogyan és hol csinál helyet az F1 Miaminek a naptárban?

F1, Autosport, GP Fans
Miami érkezésével sem tervezi bővíteni a jelenlegi versenynaptárát a Forma–1, a két amerikai futamát pedig időben távol tartaná.

Imolában jelentette be a Forma–1 vezetősége, hogy 2022-ben debütál a sorozat programjában a Miami Nagydíj. A floridai város most először ad otthont királykategóriás eseménynek, és a versenyt 2012 óta rendező Austin mellett a második futama lesz az Egyesült Államoknak.

Stefano Domanicali, az F1 elnöke a bejelentés kapcsán elmondta: „Mindig is mondtuk, hogy az Egyesült Államok nagyon fontos számunkra, és bővíteni akarjuk ott az üzletünket. Sok lehetőség van ott, és a két amerikai verseny azt jelenti, hogy jó irányt vettük a jövő szempontjából. El fogjuk különíteni őket annak érdekében, hogy mindkettőnek kellő teret biztosítsunk. Hosszabb távon most leraktuk az alapokat egy hihetetlen jövőnek a Forma–1 számára. Ez egy olyan mérföldkő, amire mindannyian vágytunk.”

Hogy az USA mennyire fontos az F1 – egyébként amerikai – tulajdonosának, arról sokat elmond, hogy a Liberty Media vezetői külön a bejelentés miatt utaztak Imolába.

Stefano Domenicali (Fotó: XPB)

A Miami Nagydíjnak pályaterve már van, pontos dátuma még nincs. Stefano Domenicali most csak annyit erősített meg, hogy kerülni fogják az ütközést a rendszerint novemberi időpontot kapó Austinnal, és jó eséllyel a második negyedévben rendezik a miami versenyt. „El fogjuk különíteni őket egymástól, hogy mindkettőnek kellő tere legyen. Ez meghatározó. Büszkék vagyunk, és nemcsak én, az egész F1, mivel előre tekintünk. Tegnap este, amikor közöltem az információt a csapatokkal, mindenki azt mondta: hű, ez a helyes irány, így kell lennie. Szóval ez az irány az F1 nagyszerű jövője felé” – mondta az olasz.

A Liberty Media korábban még annak lehetőségét sem zárta ki, hogy hosszú távon akár három-négy versenyt rendezzenek az Egyesült Államokban. Domenicali egyelőre csak kettőben gondolkodik, igaz, ki nem zárta a további ottani futam lehetőségét.

 

„Amerika nagy lehetőségeket jelent, nagy az érdeklődés. Hisszük, hogy a helyes megközelítés a második lépés azok után, hogy egy versenyünk már van ott. Most kettő lesz. A jövőben sokféle lehetőség adódhat. Soha ne mondd, hogy soha! Viszont rövid távon ezt fogjuk meglépni.”

Miami kapcsán egyelőre nemcsak a pontos dátum kérdés, de az is, hogyan szorítanak helyet a városnak a már most is túlzsúfoltnak tűnő versenynaptárban. Domenicali egyértelművé tette, további bővítést nem terveznek, ami azt jelenti, hogy egy verseny vélhetően biztosan ki fog esni. Van rá esély, hogy európai. „Ez lehetséges, mivel realistának kell maradnunk: ötvenkét hétvége nem működhet az F1-ben. De a jó hír az, hogy nagy az érdeklődés, és ez lehetőség számunkra, hogy különleges eseményeket hozzunk létre, amiknek tényleg van értékük.”

„Mixelni fogjuk a stratégiánkat az F1 igényeivel, hogy bizonyos országokban terjeszkedhessünk, és maradhassunk múlttal rendelkező helyeken, amikről tudjuk, maradniuk kell az F1-ben. Ez a szép ebben: hogy ennyi lehetőség áll előttünk” – elmélkedett az elnök.

A meglévő szerződések szerint az európai helyszínek közül jövőre Spanyolország, egy évvel később Spa eshet ki, a Racefans szerint a nagyobb esély a már évek óta bizonytalan helyzetű Barcelona programból való kikerülésére lehet.

Az F1 céljai között szerepel, hogy pár éven belül Afrikában is legyen egy nagydíja, emellett Domenicali állítja, még az idén újra lefújt Vietnámi Nagydíj megrendezéséről sem tettek le végleg. Ez alapján borítékolható, lesznek még komoly átalakulások az F1-es programban a következő években. És ez a folyamat egyre inkább abba a bizonyos helyszínek évenkénti rotációja felé viszi a sorozatot.

Borítókép: Fotó F1

További tartalmak