Musorujsag
Élő Eredmények
×

Beszédes titok derült ki a Mercedes 2014-es domináns évéről

Beszédes titok derült ki a Mercedes 2014-es domináns évéről

Beyond The Grid
Érdekes titkot tárt föl a Mercedes korábbi technikai igazgatója az első hibridkorszakos domináns szezonjukról: nem merték csúcsra járatni a motorjukat, mert féltek az F1 esetleges szabályváltoztatásaitól...

Csak ámuldoztak az ellenfelek és a szurkolók is, amikor kezdett kirajzolódni, milyen riasztóan nagy fölényből vágott neki a Mercedes a V6-os motorkorszaknak 2014-ben. Emlékezhetünk az első tesztre: miközben sok csapat még beindítani sem tudta a teljesen kiforratlan motorját, addig a Mercedes már a lámpák zöldre váltásának pillanatában a pályára hajtott – és onnantól gyakorlatilag meg sem állt az az évi bajnoki címekig.

Esélye senkinek sem volt ellenük, a Red Bull és Daniel Ricciardo három futamgyőzelmét főként a szerencsének, a Mercedesek műszaki problémáinak (Kanada), az időjárásnak (Magyarország) vagy a versenyzők ütközésének (Belgium) köszönhette.

Ma már tudjuk, évekig kitartott e letaglózó fölényük, annak alapját pedig a sokáig utolérhetetlen, sőt, megközelíthetetlen erőforrásuk jelentette. Az istállót 2013-tól 2016-ig technikai igazgatóként erősítő Paddy Lowe most az F1 Beyond The Grid című podcastjában megosztott egy részletet, melyből kiderült, politikai taktikájuk miatt még csak nem is merték kiaknázni a csomagjukban rejlő maximumot, mert attól féltek, ha kiderülne, mekkora a valós fölényük, az F1 azonnal változtatna a szabályain, és odaveszne minden.

„Izgalmas volt, de másfajta stresszel járt. Képzeljük el a helyzetet: Toto (Wolff) és a Daimler elnöksége aggódott, hogy ha túl jónak látszunk, annak negatív politikai következményei lesznek. Ha emlékszünk az akkori politizálásra, ott volt Bernie (Ecclestone), aki azt mondta, ez az egész egy rémálom, ezek az erőforrások borzalmasak. Nos, a Mercedesnél úgy gondolták, ha nevetségesen jónak tűnünk, akkor tenni fognak valamit” – mesélte a brit szakember, utalva a potenciális szabályváltozásokra, az előnyük mesterséges megnyirbálására.

Ez a félelem bizarr helyzetet teremtett a Mercedesnél.

 

„A legfurcsább témában alakult ki vita: hogy mennyire láttassuk magunkat jónak… Az időmérő edzésen sosem tekertük föl a motorunkat a Q1-ben és a Q2-ben, egy ’lustább’ módban használtuk csak. Aztán az lett a vita tárgya, hogy mennyire tekerjük föl a motort a Q3-ban. Toto elkezdett a fülemre szólni: »Ez túl sok, ez túl sok!« Én meg arra gondoltam: igen, de ha nem szerezzük meg a pole-t, akkor egy rakás balfácánnak fogunk tűnni…

Szóval meg kellett határozni azt a számot, amivel elvégezhettük a feladatot, de közben nem tévedünk rossz útra. Ez volt a szombat délutánokon a legfőbb vitatémánk. Jó fajta beszélgetés” – mondta nevetve.

Hozzátette, ez nem csak pár versenyen okozott nekik problémát, és nem is csak eleinte fogták vissza magukat. „Egészen sokáig ez ment. 2014 nagy részében a motorunkat nem is használtuk maximális teljesítményen az időmérő edzésen.”

Toto Wolff Paddy Lowe és Bernie Ecclestone (Fotó: XPB Images)

Mindez kicsit más megvilágításba helyezi a Mercedes által a motorral tett későbbi előrelépéseket, és arról is képet fest, miért kellett csalódniuk a fölzárkózni próbáló riválisoknak 2015-ben, amikor azt hitték, közelítenek a csillagosokhoz.

Lowe az interjúban arról is mesélt, hogy bár a Mercedes hibridmotorja elsőre „nagyot ütött”, kezdetben nekik is voltak komoly problémáik, és nem is igazán tudták, hogy elég jók lesznek-e. Erről korábban a motorrészlegük akkori vezetője, Andy Cowell is beszélt már, elárulva, hogy a 2014-es szezonrajt közeledtével ütköztek problémákba, amikről azt hitték, a megoldásukkal kifutnak az időből, és egy megbízhatatlan motorral kell fölállniuk a rajtrácsra. „Andy nagyon elfoglalt volt akkoriban, de senkinek sem beszélt a problémákról. Nagyon-nagyon kemény időszak volt az, és egyáltalán nem voltak magabiztosak.”

 

„Aztán eljutottunk az első tesztre, majd a másodikra, és akkor már világossá vált, hogy a többiek – neveket nem említenék – kétségbeesetten összezavarodtak, és mi egészen jó formában vagyunk. Aztán jött egy további fejlesztés a bahreini tesztre, ami hirtelen újabb hét-nyolc tizedmásodpercet hozott a plusz lóerőkkel. Az egy rendkívüli nap volt, és onnantól tudtuk, hogy valami egészen kivételes szintre jutottunk”

– tekintett vissza Lowe.

Fotó: XPB

Ugyanakkor kiemelte, a dominanciájuk nem csak a más szintet képviselő erőforrásuknak volt köszönhető, és rácáfolt arra a feltételezésre, hogy a Mercedes csak az uralkodása során, út közben vált a legkiválóbb karosszériák gyártójává is. „Nemcsak a motorunk volt jó, az autónk is, és aerodinamikai szempontból jobbak voltunk mindenki másnál. Ezt a motoradatok korrekciójával kiszámoltuk: a motortól függetlenül is jobb volt az autónk mindenkiénél” – mondta a 2014-es W05-ről.

A Mercedes a turbókorszak első évében még visszafogott motorbeállítással is minden időmérő edzést megnyert egy kivétellel (Ausztria, ahol a motorjukat használó Williams nyert), és győzelmet is csak hármat engedtek ki a kezükből.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak