Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: felülvizsgálják Räikkönen büntetését

Hivatalos: felülvizsgálják Räikkönen büntetését

FIA
Sikerrel járt az Alfa Romeo csapata, az FIA felülvizsgálja Kimi Räikkönen imolai büntetését, amivel a finn elveszítette idei első pontjait.

Ahogy arról szombaton beszámoltunk, az Alfa Romeo csapata nem nyugodott bele abba, hogy egy szabályokban fellelhető ellentmondás miatt osztottak ki büntetést Kimi Räikkönennek a két héttel ezelőtti Emilia-Romagna Nagydíján, és az utólag kapott 30 másodperc miatt elveszítették a finn 9. helyét és az érte járó két pontot.

Versenyzőjüknek azért járt a büntetés, mert a piros zászlós megszakítást követően nem vette vissza a megpördülésekor elveszített pozícióit, mint ahogyan azt a szabályzat az új rajtoknál előírja, majd ezt követően nem is állt ki a boxutcába, hogy onnan rajtoljon.

Az Alfa Romeo most arra hivatkozva kérte az ügy felülvizsgálatát, hogy ők a szabályok ellentmondásossága miatt a helyzet tisztázását kérték az FIA-tól az újraindítás előtt, ám válaszukat nem kapták meg időben, és ezért találták a biztosabb megoldásnak, ha Räikkönent ott tartják, ahol éppen állt.

Az FIA bírósága Portugáliában meghallgatta a csapat érveit, és arra jutott, fölmerültek új, releváns szempontok, amik miatt érdemes újranyitni az ügyet.

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

Az istálló a Sportmunkacsoport, az F1-bizottság bizonyos dokumentumaira, valamint a versenyigazgató jegyzeteire is hivatkozott, és részletezte, mely szabálypontok bevezetésével mi volt az FIA konkrét szándéka. Szerintük ez már önmagában érv amellett, hogy nem jártak el rosszul Imolában.  Ezt a bírák azonban most nem tartották elfogadható érvnek, mondván, a szabálypontok eredeti szándékait visszafejteni képlékeny terület, és ebben az esetben ez nem is számít relevánsnak.

Az Alfa Romeo a szabályok ellentmondásosságára és az adott pillanatban ezáltal fölvetett kétségekre is hivatkozott, és úgy vélte, az FIA-nak figyelembe kellett volna vennie a helyzetüket. A bírák elismerték, hogy a szabályok bizonytalanságot eredményeztek, ám szerintük ez nem újszerű probléma.

Ugyanakkor azt elismerték, hogy korábban hasonló büntetést még sosem osztottak ki az F1-ben, ami azért fontos, mert a mostani ügy ezzel a későbbiekre nézve precedenst teremt. Az FIA elmondta, az imolai bíróság korábbi F3-as és F2-es eseteket vett alapul az ítéleténél, ugyanakkor elismerte, pontosan ugyanilyen szabálysértésük még nem volt piros zászlós újraindításnál, és az Alfa Romeo ennek az alsóbb kategóriás példák imolai tárgyalás során történt említésekor nem volt tudatában. Ennek köszönhető most az újratárgyalás.

Az ügyet vasárnap délelőtt, még a Portugál Nagydíj rajtja előtt (15:30, M4 Sport – élő) újra fogják nyitni, videókonferencia keretében. Él tehát az Alfa és Räikkönen reménye, hogy valahogyan még visszanyerhetik a két pontjukat.

Borítókép: Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

További tartalmak