Musorujsag
Élő Eredmények
 

Keményen, de tisztán – Verstappen és Hamilton megbízik egymásban

Keményen, de tisztán – Verstappen és Hamilton megbízik egymásban

F1
Az év harmadik versenyén sem maradt el a kerék a kerék elleni csata Max Verstappen és Lewis Hamitlon között. Mindketten elmondták, azért mernek kemények lenni, mert tudják, bízhatnak egymásban.

Bahreinben a verseny hajrájában, Imolában közvetlenül a rajt után csapott össze egymással a pályán Lewis Hamilton és Max Verstappen. Mindkétszer a holland előzte meg a címvédőt, igaz, az idénynyitón a pályán kívül, ezért vissza kellett adnia neki a pozíciót. A csata szempontjából a Portugál Nagydíj sem okozott csalódást: a verseny első felében kétszer is összecsapott a két fő bajnokesélyes.

Először közvetlenül az első körben kezdődő biztonsági autós fázis után feszültek egymásnak, amikor Hamilton a későn indító Valtteri Bottas mögött kihagyott egy pillanatra, és lendületet vesztett a célegyenes elején.

 

„Érdekes volt. Valtterire összpontosítottam, de egy másodperctöredékre belenéztem a visszapillantóba, csak hogy lássam, merre van Max. És Valtteri ekkor lendült neki. Ezzel lemaradtam Valtteriről, aztán a szélárnyékában voltam, Max arra készült, hogy mellém vág, ezért kimentem, és odaadtam neki Valtteri szélárnyékát. Akkor csak azt mondtam magamnak: »Egy idióta vagyok!«”

– mesélte már mosolyogva a későbbi futamgyőztes.

Max Verstappen előzése Lewis Hamilton ellen a 7. körben (Fotó: Formula1/Twitter)

„Jó csata volt ez az első kanyarban Lewisszal” – idézte föl az első összecsapásukat Verstappen. „Sikerült a kerékvetőn maradnom, így nem kellett visszaadnom a pozíciómat, mint Bahreinben. Aztán nagyon szoros volt hármunk között, és próbáltam támadni Valtterit, de nem tudtam elég közel kerülni hozzá az utolsó két kanyarban, ami a célegyenesre vezet.”

 

„Miközben nyomtam, volt egy kis megcsúszásom, és bár nem igazán vesztettem vele sokat, de Lewis már amúgy is nagyon közel volt hozzám, és elkapott az első kanyarban”

– mesélte a holland, hogyan jutottak el a második összecsapásukig.

A 14-es kanyarban történt megcsúszás épp elég volt Hamiltonnak ahhoz, hogy egyből DRS-távolságon belülre kerüljön, és az első kanyarban ki is fékezte a Red Bullt. Verstappen ezt követően még merészen vissza próbált támadni a külső íven, de Hamilton rafináltan és finoman leterelte a pályáról. „Próbáltam jól helyezkedni, amennyire csak tudtam, és már nem emlékszem pontosan, de Max talán elkövetett egy hibát abban a körben, ami számomra tökéletes volt” – mesélte Hamilton. „Tudtam, hogy ez az a kör, aminél a lehető legszorosabban követnem kell őt az utolsó szektorban.”

Lewis Hamilton és Max Verstappen második csatája (Fotó: Honda/Twitter) Lewis Hamilton és Max Verstappen második csatája (Fotó: Honda/Twitter)

Imola után sokan találgattak arról, vajon meddig bírja ezt így Hamilton és Verstappen, és mikor jön el az a pillanat, amikor a kemény küzdelem során valamelyikük túlfeszíti a húrt, és csattanás lesz a végeredmény. A két versenyző állította, nem tart ilyesmitől. Mindketten arról beszéltek a futam utáni sajtótájékoztatón, hogy tudják, a másik nagyon tisztán és tisztelettudóan versenyez.

„Igazán klassz volt. Amikor versenyzőként a határokat feszegeted, és tudod, hogy bízhattok egymásban, versenyezhettek rendkívül keményen, az mindig igazán klassz” – mondta Verstappen. „Az eddigi három versenyen mindig hagytunk… hogy is mondjam… igazán szoros volt, de kiszámítható” – válogatta meg szavait gondosan Verstappen, miközben vélhetően eszébe jutott Imola, ahol azért összekoccantak…

 

„Lewisszal sosem gondoltam arra, hogy most ütközni fogunk. Maximálisan megbízom Lewisban, hiszem, hogy mindig hagyunk egymásnak elegendő helyet.”

Hamilton hasonlóan vélekedett a Verstappen elleni csatákról. „Ez a kölcsönös tiszteleten múlik. Mindketten nagyon-nagyon kemények vagyunk, de sportszerűek. Ez teszi a nagyszerű versenyzést és a nagyszerű versenyzőket. Továbbra is tisztán fogunk küzdeni, a határon, és nem hinném, hogy bármelyikünk is azt tervezi, hogy az eddigieknél közelebb kerülünk egymáshoz.”

Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Verstappen és Hamilton azt is elmondta, mennyire élvezik, hogy ennyire szoros csatát vív egymással idén a csapatuk. „Ez elképesztően izgalmas. Nagyon motivál – és az egész csapatot is – a Red Bull elleni harc” – mondta a hétszeres világbajnok. „Ezen a hétvégén a Red Bull veszíthetett a teljesítményéből, mert nem hinném, hogy mi fejlődtünk volna az előző verseny óta. De ez nagyszerű, ezért kelünk fel minden nap, hogy harcoljunk, és hogy előhúzzuk azt a kis pluszt, ami egy nagyszerű ellenféllel szemben szükséges.”

Verstappent az előző évek után teszi elégedetté ez a párharc. „Nyilván mindenki ezt akarja látni, és én magam is, hiszen az utóbbi években nem voltunk elég közel hozzájuk. Jól indult a szezonunk, az biztos, és maradhat így az egész szezonban, mert ez teszi izgalmassá.”

Kettejük között jelenleg 8 pont a különbség a bajnokságban. Hamilton biztosra veszi, hogy egész szezonon át tartani fog ez a jojózás. „Nagyon szoros, nagyszerű csata ez a Mercedes és a Red Bull között. Egyértelmű, hogy az utolsó versenyig hajtani fogjuk egymást. Szerintem a végén belebetegszünk majd az egymás elleni küzdelembe és a versenyzésbe, olyan sok futam van…” – állapította meg nevetve.

Borítókép: Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak