Musorujsag
Élő Eredmények

McLaren: Bátor volt a Red Bull lépése, de bejöhet

McLaren: Bátor volt a Red Bull lépése, de bejöhet

GMM
A McLaren ügyvezetője, Zak Brown roppant bátor lépésnek tartja a Red Bull döntését, miszerint 2022-től saját erőforrásként futtatják a Hondától átvett motorokat. A szakember megjegyezte, ez a merész húzás még be is jöhet a bikásoknak.

A Honda tavaly jelentette be, hogy 2021 végén – ismét – búcsút int a királykategóriának, partner nélkül hagyva a Red Bullt és az Alpha Taurit. A bikások a fölmerült lehetőségek közül a japánok erőforrásainak átvételét tartották a legjobbnak, hosszas egyeztetések után pedig sikerült is megállapodniuk a Hondával és az F1 vezetőivel.

Előbbivel arról, hogy 2022-től kezdődően ők készítik fel és futtatják a Honda-motorokat (de már sajátként), utóbbival pedig arról, hogy a következő szezon előtt életbe lépnek a motorfejlesztések befagyasztásával kapcsolatos előírások (ezek értelemszerűen segítik őket).

Lépésüket a rivális McLaren ügyvezetője, Zak Brown kifejezetten bátornak tartja, és abban sem kételkedik, hogy a Red Bull kihozza a legjobbat a lehetőségeiből. „A döntésük szerintem nagyon-nagyon bátor volt” – mondta az amerikai. „Szerintem mindenképp sikeresek lehetnek, hiszen a Red Bull egy nagyszerű versenyszervezet, komoly forrásokkal.”

Zak Brown (Fotó: XPB)

De szerintem abban az esetben, ha a motorbefagyasztás nem történt volna meg, akkor nem vállalták volna be ezt a projektet, mert akkor elképesztő mennyiségű folyamatos fejlesztési forrásra lett volna szükség, ami valószínűleg a megvalósíthatóság határát súrolta volna” – magyarázta.

„Szerintem jó, hogy eljutottunk oda, hogy a szabályok lassítják a kiadásokat. Amit tettek az nem kockázatmentes. Egy ilyen, több száz alkalmazottat foglalkoztató szervezetet elindítani rengeteg munkával jár. Ezt mind hozzá kell adni a költségvetéshez. Ennek ellenére úgy tűnik, nagyon tehetséges embereket vesznek föl” – folytatta.

A McLarennel kapcsolatban kijelentette, ők nem terveznek hasonló lépést, vagyis nem akarnak saját erőforrást készíteni. Megemlítette, a Red Bull számára is hatalmas segítség volt, hogy a Honda kiszállásával rengeteg információt „örökölnek” a japánoktól. Úgy érzi, amennyiben ők nem szállnak ki, vagy nem egyeznek meg a Red Bull-lal, a bikások a semmiből nem tudták volna fölépíteni saját motorrészlegüket.

„Mivel át tudtak venni egy meglévő erőforrást, valamint rengeteg információt és az infrastruktúrát, a folyamat sokkal költséghatékonyabb lett számukra, mintha teljesen a nulláról kezdtek volna építkezni. Nem látom, hogy a McLaren a közeljövőben saját erőforrásokkal foglalkozna, mert nem hiszem azt sem, hogy a Red Bull belevágott volna ebbe a projektbe, amennyiben nem adódik számára ez a lehetőség, hogy mindent ott folytasson, ahol a Honda abba fogja hagyni” – zárta gondolatát a rutinos üzletember.

Lando Norris (Fotó: XPB)
Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak