Musorujsag
Élő Eredmények
 

„Vadászd le, Valtteri!” – Wolff legközelebb inkább hallgatni fog…

„Vadászd le, Valtteri!” – Wolff legközelebb inkább hallgatni fog…

Motorsport-Total, The Race
Jelzésértékű volt az üzenet Toto Wolfftól Valtteri Bottas felé a Portugál Nagydíj hajrájában. A Mercedes csapatfőnöke már megbánta…

Valtteri Bottas a portimaói szombati időmérő edzés megnyerése után még magabiztosan hangoztatta, az imolai csalódása utáni sikere az újabb bizonyíték arra, hogy a kemény munka mindig kifizetődik. Még egy finom megjegyzést is tett, mellyel jelezte, nem örül annak, hogy mindenki csak Lewis Hamilton és Max Verstappen párharcáról beszél, miközben őt mindössze két verseny elteltével még csak nem is emlegetik az idei bajnokság esélyesei között. Másnap aztán kiderült, hogy miért van így.

Hiába Bottas kemény munkája, a verseny a pole-ból is csak egy harmadik helyet hozott számára. Hamilton korán egyértelművé tette, hogy ezúttal is gyorsabb nála, Verstappen pedig a boxtaktiájával, elévágással ugrott elé. A hollanddal a helycseréjükre annak köszönhetően került sor, hogy Mercedesén lassabban melegedett be a kemény gumi, mint a Red Bullon. Miután azonban ez megtörtént, Bottas újra kezdett visszazárkózni Verstappenre. Már 2 másodpercen belül volt, amikor a csapatrádión nem a megszokott hang jelentkezett be.

 

„Vadászd le, Valtteri! Te vagy a leggyorsabb autó a pályán”

– biztatta a finnt Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke.

Toto Wolff (Fotó: Mercedes)

Miközben nyilvánvalóan lelket akart önteni versenyzőjébe, Wolff megnyilvánulása kicsit kétélű volt. Bottas egyfelől ezen időszakban sem volt gyorsabb Hamiltonnál, másfelől a főnöki biztatás mintha inkább csak ráirányította volna a figyelmet a versenyző újabb kudarcára. Wolff akár azt is mondhatta volna: „Ugyan már megint mindkét bajnokesélyes lehagyott, azért ne keseredj el, mert a csapatnak és Hamiltonnak is szüksége van a pontjaidra.”

Nem ez volt az első eset, hogy az általában a versenyzőkkel legfeljebb csak a leintés után beszélő Wolff szót kért Bottas rádiócsatornáján. Tavaly év végén, amikor Bottas nagyon maga alatt volt a házon belüli újabb veresége miatt, a versenyző és főnöke elbeszélgetett egymással, és arra jutottak, többet kell éreztetni Bottasszal, hogy a Mercedes őt is támogatja. Ezek után a következő időmérő edzés hajrájában Wolff hasonló üzenettel biztatta őt.

Bottas a verseny után azt mondta, az efféle megnyilvánulás sosem árt. „Nem szokatlan ez tőle, már többször is megnyomta a rádió gombját, hogy mondjon valami biztatót. Ez jelzi, hogy mögöttem állnak, szenvedélyesek. Nyilván sosem árt. Mindig mindent beleadok a pályán, de ez jó” – mondta Wolff szavairól a verseny harmadik helyezettje.

Főnöke eközben utólag elismerte, kicsit megbánta, hogy közbeszólt. Főleg azok után, hogy Bottast nem sokkal később egy szenzorprobléma visszavetette, megfosztva annak lehetőségétől, hogy támadjon Verstappen ellen.

 

„Megbeszéltük ezt, élveztük is, mert szenvedélyesen viszonyulok a dolgokhoz, és jó, ha ez Valtterire motiválóan hat. Azt gondoltam, jól fog működni, de ezúttal nem vált be. Szóval lehet, hogy legközelebb hallgatnom kéne, vagy legalábbis beszélni vele róla”

– mondta Wolff.

„Még fogok vele újra beszélni. Mentálisan erős, elég megnézni, hogyan állt talpra Imola után. Most éppen közeledett (Verstappenre), tényleg le akarta vadászni őt, de amikor beleszóltam a rádióba, stagnálni kezdett. Szóval a jövőben talán nem teszem újra.”

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Bottasra a jelenleg talán ráfér a főnöki biztatás, ám a helyzetét ez önmagában aligha oldhatja meg. Imolában csak utólag rakta össze, hogy az egész hétvégés szenvedését a gumik nem megfelelő használata idézte elő. Portimao előtt nagy figyelmet fordított ennek megoldására, és az időmérő edzés azt mutatta, meg is lett az eredménye. A versenyen viszont újra bebizonyosodott, hogy Hamilton ilyen téren továbbra is messze előtte jár: Bottas a verseny után ismét tanácstalanul beszélt arról, hogy fogalma sincs, miért nem tudott lépést tartani csapattársával és Verstappennel a közepes keveréken.

Lehet, hogy még csak három versenyen vannak túl, ám ha még tényező akar lenni az idei bajnokságban, Bottasnak sürgősen megoldást kell találnia a formáját hullámzóvá tevő problémára. Wolff bízik benne, hogy ez sikerülni fog neki. Igaz, szavaiból ismét csak kiérezhető, hogy Bottast nem feltétlenül Hamiltonhoz méri. „Megszerezte a pole pozíciót, nagyon jó versenyt futott, vezetett. Világos, hogy amikor az élen haladsz, te vágod a levegőt, és a mögötted lévők használhatják a DRS-t. Ez nehéz. Lewisnak sikerült meglépnie előle, de Maxot jól tartotta. Az elévágásuknál veszítettünk egy helyet, ami balszerencse volt, majd cserbenhagytuk őt a motorral, ami biztonsági üzemmódba kapcsolt.”

„Összességében elmondható, mint oly sokszor, most is működhetett volna ez Valtterinél. Nagyon keményen dolgozunk, továbbra is támogatjuk őt, és Barcelonában ki fog derülni, hogy mire képes” – tekintett előre Wolff.

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

További tartalmak