Musorujsag
Élő Eredmények

„Verstappennek ismernie kéne a szabályokat”

„Verstappennek ismernie kéne a szabályokat”

GMM
A Forma–1-es szakértő szerint Max Verstappenre nézve volt ciki az az érvelés, amivel a holland a leggyorsabb körének elvesztése után védekezett.

Az arcára fagyott a mosoly Max Verstappennek, amikor a múlt vasárnapi Portugál Nagydíj leintését követő interjú során a kérdező tájékoztatta arról, hogy hiába örül az utolsó körben megfutott legjobb idejének és az érte járó bónuszpontnak, azt elvették tőle a 14-es kanyarban történt pályaelhagyása miatt. A meglepett holland azt mondta: „Ez furcsa, mert a tizennégyes kanyarnál nem is figyelték a pályahatárokat.”

Verstappen ezt rosszul tudta, hiszen a versenyigazgató szombat reggelre módosított a jegyzetein, és ekkor került a megfigyelt öt kanyar közé a 14-es.

A brit Sky Sports televízió szakértője, Karun Chandhok szerint Verstappen érve visszafelé sült el: arra irányította rá a figyelmet, hogy ő nem volt elég alapos, amikor a hétvége szabályait nézte át.

 

„Max szempontjából nem volt szerencsés, hogy nem vette észre, hogy péntekről szombatra módosítottak a pálya határaira vonatkozó szabályokon, pedig ez a munkájának része. Ismernie kell ezeket a szabályokat, tudnia kell, hogy a bírák figyelik ott a pályahatárokat, és ez most egy bajnoki pontjába került”

– mondta az indiaiak korábbi F1-es versenyzője.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Hogy Verstappen valóban nem volt tisztában a pontos szabályokkal, vagy csak inkább félreértésről volt szó, az nem derült ki. Tény, hogy Bahreinben is volt kavarodás a 4-es kanyar pályaszélesítései körül. Akkor a Red Bull a futam alatt jelezte Verstappennek, hogy szélesebben is fordulhat, mivel Lewis Hamilton rendszeresen ezt teszi, és elnézik neki. Az FIA ezek után avatkozott közbe, és mindkettejükre rászólt. Verstappen a mostani portimaói versenyen is kapott hasonló üzentet mérnökétől, arról, hogy egyes kanyarokban lehetne agresszívebb is.

Ami a szabályismeretet illeti, nem Verstappené lenne az első eset, hogy egy versenyző nem volt tisztában minden szabályponttal. Tavaly Monzában Lewis Hamilton azért hajtott be a lezárt boxutcába, mert fogalma sem volt arról, hogy a boxutca lezárására figyelmeztető paneleket hol kell keresnie a pálya szélén. Pedig a hétvége előtti FIA-jegyzetekben erre külön felhívták a versenyzők figyelmét. Bahreinben emellett a brit sem tudta teljesen pontosan a pályahatáros szabályt.

Borítókép: Fotó: MTI/EPA

További tartalmak