Musorujsag
Élő Eredmények

Wolff: A zsémbes Marko a mi legnagyobb fegyverünk a Red Bullnál…

Wolff: A zsémbes Marko a mi legnagyobb fegyverünk a Red Bullnál…

Speedweek
Miközben Lando Norris csak megmosolyogta Helmut Marko összeesküvés-elméletét, Toto Wolff egyenesen örül annak, hogy a rivális tanácsadója külön motiválja az ő csapatát…

Bőven volt miért morgolódnia a Red Bullnak Portimaóban. Míg Max Verstappent a csúszós pálya állapota tette egész hétvégén frusztrálttá, főnökei az időmérő edzés és a verseny kapcsán is a pályahatárok, valamint az elszalasztott esélyek kapcsán panaszkodtak.

A szombati kvalifikációt követően a csapat tanácsadója, Helmut Marko egy összeesküvés-elmélettel is előállt. Elővette a Mercedes két partnercsapatát, a McLarent és az Aston Martint, mondván, mindkettő versenyzője feltartotta Max Verstappent az utolsó Q3-as próbálkozásakor. Az osztrák jogi doktor gyanúját a McLaren rádiózása erősítette, melyben mérnöke közölte Norrisszal, hogy a holland gyorskörön van mögötte, és ne tegyen neki szívességet.

A McLaren a történtek után tisztázta, csupán arra kérte versenyzőjét, hogy ne adjon szélárnyékot a Red Bullnak, mivel sokan próbáltak így némi előnyhöz jutni a kvalifikáció alatt. Norris a Portugál Nagydíj után már csak mosolygott Marko elméletén.

 

„Olvastam, mit mondott, és eléggé vicces volt. Valamiért a Mercedesre fogta. Fogalmam sincs, hogy miről beszélt. Miért lenne ehhez bármi köze a Mercedesnek?”

„Nyilván zavarta őt, hogy a Mercedes legyőzte őket az időmérőn. Az ilyen után egy csapatfőnök sem lenne boldog. Max nem veszített időt az első és a második szektorban, az egészet a harmadikban szúrta el. A második etapon pedig mindenki lassabban ment – kivéve azokat, akik elsőre használt gumin futottak –, mivel a körülmények romlottak. Szóval ők talán elvakultak voltak, és nem vették ezt észre. Én viszont semmi rosszat nem csináltam” – védekezett Norris.

Lando Norris (Fotó: XPB)

Miközben a fiatal tehetség mosta kezeit, a rivális Mercedesnél Toto Wolff arról beszélt, hogy honfitársa nyilvánvalóan csak pszichológiai játszmákba kezdett ellenük. Ismerve Markót, aki mercedeses barátjával, Niki Laudával mindig is mestere volt a sajtó e célra történő kihasználásának, ez nem lenne meglepő. Wolff mindenesetre megtalálta a módját a visszavágásnak: köszönte szépen Markónak, hogy helyette is motiválja a Mercedes csapatát, illetve rontja a Red Bullon belüli hangulatot…

 

„Őt nem is a Doktornak hívják, ő inkább »a Zsémbes«! Ennyire nem szabad keserűnek lenni. Ha valaki egy ilyen világméretű összeesküvést lát, az a saját életét sem teszi derűsebbé. Ő a mi legerősebb fegyverünk a Red Bullnál!”

– szúrt vissza honfitársának.

Marko Wolff szavaira reagálva csak annyit mondott: „Istenem! Ez egy nagyon kemény párharc, és ennek a pszichológia is a része. Ha Toto ezt így látja, hát legyen!”

A két csapatvezető üzengetését látva a német Sky televízió szakértője, Ralf Schumacher megjegyezte, a Mercedes és a Red Bull meglehetősen korán megkezdte a csatázást a pszichológiai hadszíntéren is. „Még nem láttam olyat, hogy ennyire korán elkezdik a pszichológiai játszmákat. Az egyik azt mondja, másszunk a másik fejébe, hogy hibázzon. Most pont fordítva történt, és a vita megy tovább. Számunkra ez talán szép, nekem tetszenek az efféle viták. De a Forma–1 részeként ilyesmit még nem tapasztaltam” – csodálkozott a korábbi versenyző.

Helmut Marko (Fotó: XPB)

Ami pedig az összeesküvés-elméletet illeti, Marko a futam után is kitartott álláspontja mellett, miszerint nem irreális a Mercedes-csapatok együttműködése. „Eléggé sajátos, amikor valaki azt mondja, ne tégy szívességet a másiknak. Ez egy indirekt utasítás arra, hogy valahogy hátráltasd. Egy motorgyártónak lehetősége van együttműködni a partnercsapatokkal. Mi is ezt tesszük bizonyos fokig az Alpha Taurival, de anélkül, hogy sportszerűek lennénk.”

A tanácsadó a folytatás kapcsán hozzátette: „Ez egy kemény bajnokság. Spanyolország hasonló lesz Portugáliához. Remélem, ott vissza tudunk vágni.”

A kérdés csak az, szavakkal, vagy tettekkel…

Borítókép: Toto Wolff és Helmut Marko (Fotó: XPB)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek