Musorujsag
Élő Eredmények
×

A hétvégén visszatérnek a nézők az F1-es lelátókra

A hétvégén visszatérnek a nézők az F1-es lelátókra

Circuit de Barcelona-Catalunya
Már ezen a hétvégén visszatérhetnek a szurkolók a Forma–1-es lelátókra – igaz, egyelőre csak nagyon korlátozott számban.

A hétvégén Barcelonában rendezik a Spanyol Nagydíjat, az év negyedik F1-es versenyét. Hivatalosan ugyanolyan zárt kapus futamnak indult a mostani, mint az előző kettő Imolában és Portimaóban, ám a szervezők kedden bejelentették, korlátozott számú szurkolót mégis fölengednek a lelátóra.

Mindössze 1000 főről van szó, a pálya dolgozóinak hozzátartozóiról, akik a versenynapon, vasárnap látogathatnak ki a helyszínre. Az emberek beengedésének és az alacsony létszámnak a spanyolok nemrég bejelentett enyhítései állnak a hátterében: az új járványügyi szabályozás értelmében már van mód a szabad ég alatt rendezett események látogatására, legfeljebb 50%-os kapacitással, de maximum 1000 fővel.

Miután a pályához ennél több ember tartozik, a szervezők sorsolás útján fogják eldönteni, ki lesz az az 1000 tag, aki élőben nézheti majd végig a vasárnapi versenyt.

Habár a megkötések szigorúak, a pálya üzemeltetője már annak is örül, hogy ennyi ember felül majd a célegyenes főlelátójára. Josep Lluís Santamaría igazgató elmondta, az eseményük egyfajta teszt is lesz arra, milyen körülmények között lehet újra nyílt téri sportrendezvényeket tartani. „Fontos lépés, hogy megnyithatjuk a kapuinkat a szurkolók előtt, és egyben jutalmazhatjuk a pályánk tagjainak családjait egy olyan csúcsrendezvényen, mint a Forma–1. Lehetőséget kaptunk arra, hogy a mércéi legyünk a biztonságosan lebonyolított sporteseményeknek, és olyan helyszínné váljunk, amely garanciákat ad mindenre. Örülünk, hogy megtehetjük az első lépést a létesítmények fokozatos nyitása felé, és újra üdvözölhetjük a sportszeretőket és a motorsport világát, még ha egyelőre csak kis létszámban is” – fogalmazott.

Már az is eldőlt, hogy a nézőket a főtribün alsó részére engedik fel, az üléseket távolabb helyezik egymástól, a lelátón kötelező lesz a maszkviselés, és tiltani fogják a dohányzást és az étkezést. Utóbbi célra külön kiszolgálóegységet helyeznek üzembe, ahol szintén garantálják a biztonságos egészségügyi feltételeket.

Barcelona idén a második F1-es helyszín, ahol nézők lehetnek. Év elején Bahreinben 4500-an látták a versenyt, akkor az oltás vagy a koronavírus-betegségből való kigyógyulás volt a belépés feltétele. A folytatásban Monacóban is visszatérnek a szurkolók, ott várhatóan napi 7500 nézőben korlátozzák majd a létszámot.

 

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak