Musorujsag
Élő Eredmények

A Red Bull kétli, hogy a Mercedes év közben cseréli le Bottast

A Red Bull kétli, hogy a Mercedes év közben cseréli le Bottast

Independent
Az újabb csalódást keltő szereplése után már Valtteri Bottas év közbeni menesztéséről kezdett találgatni a sajtó. A rivális Red Bull csapatfőnöke kétkedik.

Már a harmadik versenyhétvége után pletykák céltáblájává vált a mercedeses Valtteri Bottas a gyenge idénykezdése miatt. Ahogy arról kedden beszámoltunk, a Daily Mail című brit bulvárlap egy csapathoz közeli forrástól úgy értesült, máris inog a talaj a finn versenyző lába alatt a Mercedesnél, és fölvetődött, hogy akár már év közben George Russellre cserélik őt.

Az oldal név nélkül egy állítólagos Mercedes-mérnököt is idézett, aki azt mondta: „Némi nyugtalanság tapasztalható a gyárban Valtteri körül. Nincs a helyzet magaslatán, és ez csak még egyértelműbbé vált, amikor láttuk, milyen munkát végzett Russell Bahreinben.”

A Lewis Hamilton helyén a tavalyi Szahíri Nagydíjon beugró, és kis híján nyerő George Russel valóban komoly fenyegetést jelenthet Bottas ülésére a Mercedesnél, és a finn helyzetét minden egyes gyenge idei hétvége rontja. Ugyanakkor eddig a találgatások inkább az esetleges év végi búcsújáról szóltak, és az föl sem merült, hogy akár már idén szabadulnának a Hamilton által az évek során érezhetően felőrölt versenyzőtől.

Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes) Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes)

A rivális Red Bull csapatfőnöke szerint azért nem árt kétkedéssel viszonyulni e pletykához. Christian Horner nehezen tudja elképzelni, hogy a Mercedes a mostani bajnoki küzdelmük közepette ilyen gyökeres változtatással keltene zavart házon belül.

 

„Valtteri bizonyította, hogy nagyon gyors tud lenni. Persze mindig történhetnek dolgok, és várjuk ki, hogy alakul, de Valtteri nagyszerű munkát végzett a Mercedesnél az elmúlt években. Engem meglepne, ha a szezon közepén cserélnék le Valtterit George-ra”

– nyilatkozta a brit az Independentnek.

Bottas nincs kedvező helyzetben, hiszen a bajnokságban három futam alatt még csak a Mercedes-versenyzőként tőle elvárható harmadik helyhez sem gyűjtött elég pontot: a mclarenes Lando Norris mögött áll a tabella negyedik helyén. Csapata ugyanakkor egyelőre azt jelzi felé és a külvilág felé, hogy támogatja őt. Toto Wolff Portimaóban a futam hajrájában még külön biztatta is a csapatrádión, a leintést követően pedig azt mondta, Bottas nem teljesít rosszul, és csak idő kérdése, mikor nyeri vissza a formáját.

„Valtteri csúcsformába fog kerülni. Elég megnéznünk, Imola után honnan állt talpra. Portugáliában megszerezte a pole-t, aztán egy erős versenyt futott. Keményen fogjuk nyomni, továbbra is támogatjuk őt, és ki fog derülni, mit tud Barcelonában” – mondta az osztrák.

Valtteri Bottas (Fötó: XPB)

Bottas szezon közbeni leváltása ellen szóló érv lehet, hogy Russell alkalmazásával a Mercedes akár össze is zavarhatná a nyolcadik bajnoki címéért küzdő Hamiltont, aki a fiatal tehetségben talán nagyobb fenyegetést lát, mint jelenlegi csapattársában, és akinek érkezése akár a jövőbeli terveit is befolyásolhatja. Bottas ezzel szemben még halványabb teljesítménnyel is hasznos segítség lehet a címvédő számára, hiszen ha nincs a szenzorproblémája, akár Portimaóban is rabolhatott volna pontokat a végül második helyen célba érő Verstappentől.

A második versenyzőkre idén eleve meghatározó szerep várhat mindkét csapatnál. És Sergio Pérez Red Bull-os beilleszkedésének nehézségei mellett ilyen szempontból az első három futamon még mindig messze Bottas volt a nagyobb segítség. (Még úgy is, ha azt nem vesszük segítségnyújtásnak, hogy csak a Russell-lel történt imolai balesetével nyílt lehetősége Hamiltonnak visszakapaszkodni a dobogóra…)

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes)

További tartalmak