Musorujsag
Élő Eredmények

Leclerc és Sainz is megbánta, hogy fejjel ment a falnak

Leclerc és Sainz is megbánta, hogy fejjel ment a falnak

F1
A Ferrari, Charles Leclerc és Carlos Sainz is fontos leckét tanult meg a múlt hétvégén Portugáliában.

Felemásan alakult a Ferrari előző nagydíjhétvégéje Portimaóban. Szombaton Carlos Sainz szállította a jó eredményt, de vasárnap még a pontzónából is kicsúszott azok után, hogy egy ideig még a negyedik pozícióban is állt. Charles Leclerc eközben az időmérő edzésen nyújtott a mércéjéhez mérten gyenge teljesítményt, ám a 8. helyről így is előreverekedte magát 5.-nek. A Ferrari eközben abban bízott, hogy legyőzhetik a McLarent, és két versenyzőjükkel a középmezőny legjobbjai lehetnek, ám taktikai bakit követtek el, és nem várt nehézségük is adódott a náluk egyből szemcsésedő közepes gumin.

Barcelonába mind a versenyzők, mind a csapat úgy érkezett, hogy fontos tanulságokat vont le a Portugál Nagydíjból.

Charles Leclerc már a múlt héten arról beszélt, rossz megközelítéssel vágott neki a hétvégének, és hibázott azzal, hogy már a pénteki szabadedzéseken azonnal a határon akart autózni. Most pontosította kijelentését, és jelezte, a tavaly választott új módszerét továbbra is megtartja, és csak a portugáliaihoz hasonló körülmények esetén fog lassabban indítani.

 

„Főként arról beszéltem, hogy ilyen körülmények között, ekkora szélben talán más hozzáállást kellett volna választanom. Lépésről lépésre kellett volna haladnom, viszonyítási pontokat találni. Nem ezt tettem, hanem egyből a határig vittem az autót, és szenvedtem vele. Emiatt sosem váltam igazán magabiztossá, és a viszonyítási pontokat sem építettem ki a hétvégén. Az időmérőn aztán megfizettem az árát annak, hogy ennyire hullámzó voltam a szabadedzéseken”

– magyarázta a monacói.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

„Ilyen körülmények között tehát talán változtatnom kell a hozzáállásomon. De amúgy nem fogok változtatni” – mondta a kétszeres futamgyőztes, aki tavaly váltott át arra a szemléletmódra, hogy már pénteken támadásba lendül, és nem fogja vissza magát a tét nélküli gyakorlásokon sem, hogy még az időmérő edzés előtt fel tudja mérni a pontos határokat.

Sainz és a Ferrari számára eközben a Portugál Nagydíj tanulsága hasonló volt: a közepes gumik szemcsésedésének próbáltak a végére járni. Ez egyébként Leclerc-nél is probléma volt. „Sajnos van még egy dolog, amire egyelőre nincs magyarázatunk: a közepes gumis szenvedésünk mindkét autóval. Carlos a lágyon, és a keményen voltam erős, azon a gumin úgy teljesítettünk, ahogyan vártuk. A közepesen viszont egyszerűen nem működött valami. Most próbáljuk összerakni ezt, és javítani rajta” – mondta Leclerc.

Sainz szerint nem kell túlzottan aggódniuk a történtek miatt, mivel nyomon vannak a csapattal. „Képzelhetik, hogy vasárnap este nem sok pozitívummal távoztam, mivel nem voltam elégedett a versenyem alakulásával. Nagyon rossz futam volt, egy elvesztegetett lehetőség.

 

Azok után, hogy negyedik voltam, csak tizenegyedikként értem célba, ami a modern Forma–1-ben azt jelenti, hogy valami nagyon félresikerült és nem működött”

mondta önkritikusan a hazai versenyére készülő spanyol.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Rajta úgy fogott ki a közepes gumi szemcsésedése, hogy a második, vagyis lényegesen hosszabb etapján használta a sárga keveréket, és mivel elévágással próbálkoztak Lando Norris ellen, igen korán, túl korán hívták őt kerékcserére. A kiállása után egyből keményen nyomta a gázt, és ezzel az esélyt sem adta meg arra, hogy a gumik működjenek és végig bírják a távot. Ő tehát Leclerc-től eltérő módon, de ugyancsak fejjel rohant a falnak.

 

„Most, hogy több időnk volt elemezni, sokat elemeztünk is, és én magam is próbáltam rájönni, mi történt. Nem végeztünk jó munkát. Levontuk a következtetéseket, és most próbáltunk lépéseket tenni erre a hétvégére, hogy jobbak legyünk”

– magyarázta.

„Nem számítottunk rá, hogy így viselkednek a közepes gumik. Agresszívek voltunk a kiállásom után, és semmi sem a terv szerint alakult. De az előzmények alapján azt hittük, rendben leszünk, miközben nem így volt.”

Barcelonában tehát mindhárom fél javíthat. Leclerc-ék úgy vélik, a mostani hétvége komoly erőfelmérő lesz, hiszen a pályát mindenki jól ismeri a sok teszt miatt, és karakteréből adódóan is meg fogja mutatni, hogy kinek van a legsokoldalúbb autója.

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak