Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel elismeri, nem erre számítottak az Aston Martinnal

Vettel elismeri, nem erre számítottak az Aston Martinnal

F1, F1-Insider, Motorsport-Total
Áttörést nem hozott, csak egy kis előrelépést Sebastian Vettel számára a portugáliai Q3-as szereplése. Barcelonában a német által is megkapott fejlesztések jelenthetik az újabb segítséget.

Tizenöt időmérő edzés után Sebastian Vettel a múlt szombaton Portimaóban először volt újra a Q3 résztvevője. Top 10-es eredménye és Lance Stroll idei első legyőzése talán jót tett a lelkének, ám másnap egy újabb csalódás várt rá az Aston Martinnal: a versenyen visszaestek 13.-nak, így pontot sem szerzett.

Az autóban azért így is jobban érzi magát már egy fokkal. „Még így is segít, hogy egyszerűen csak körözök. Egy kis időbe telik, mire mindenhez hozzászokok, de a csapat sokat segít, hogy lendületbe tudjak kerülni. Végigvesszük, milyen különbségek voltak az én és az ő múltjukban, és ezekből próbáljuk a legjobbat összehozni” – magyarázta a négyszeres világbajnok Barcelonában.

A kérdésre, szerinte meddig fog tartani, mire teljes összhangba kerül az AMR21-gyel, egy mosoly kíséretében elmondta: „Ez az autótól is függ, milyen az autó… Van, hogy gyorsabban megy, máskor tovább tart. Én élveztem a csapattal közös munkát és a fejlődést. Az nem titok, hogy a teljesítményünk nincs azon a szinten, mint szeretnénk. De ebből kell a legtöbbet kihozni, és minden hétvégén adódnak lehetőségek, amikkel élni kell.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Ebből kiderül, Vettel beilleszkedését nagyban hátráltatják az Aston Martin problémái. Ő is elismerte, a csapatuk másfajta szezonra készült. „Nem titok, hogy többet vártunk idén. Megvannak az okai, hogy miért nem vagyunk annyira jók. Ez van. Csapatként fejlődhetünk, sok apróságban, és a csapat hangulata jó, ami boldoggá tesz. Annak ellenére, hogy az eredmények nem olyan jók, mint szeretnénk.”

Az okokat illetően elmondta:

 

„Ha őszinték akarunk lenni, a válasz, hogy nem vagyunk elég gyorsak. Gyorsabbak akartunk lenni. A szabályváltozások jobban visszavetettek bennünket, mint másokat, de ez van, ebből kell kihoznunk a legtöbbet.”

És próbálják is kihozni. Az Aston Martin a hétvégi Spanyol Nagydíjra új fejlesztésekkel készült, melyek ezúttal Portimaóval ellentétben mindkét autójukra is fölkerülnek majd, vagyis Vettel is kipróbálhatja őket. „Kíváncsian várjuk, hogy kiderüljön” – mondta a kérdésre, mit tudnak az újításaik. „Legutóbb azt hozták, amit kellett, szóval előrelépést kell jelenteniük. De ez végső soron relatív. Nem tudom, mások milyen fejlesztésekkel állnak elő. Barcelonában jellemzően sok fejlesztést láthatunk. Idén viszont kicsit más a versenynaptár.”

„Reméljük, hogy előrelépünk. A középmezőny sűrű, szóval egy kis javulásnak is lehet komoly hatása a végeredményre. Ebben reménykedünk most.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Lance Stroll legutóbb már használta az új padlólemezüket, és bár az időmérős Q1-es búcsúja nem festett róla túl biztató képet, most hangsúlyozta, a gyengélkedése nem ennek volt köszönhető. „Nem volt a legkönnyebb a portugáliai hétvégénk, de úgy vélem, van pár ötletünk arról, miért alakult így. Ezen a hétvégén egyszerűen megnyomjuk a ’Reset’ gombot, és dolgozunk tovább.”

Tom McCulough teljesítményigazgató szerint az újításaik igenis előrelépést jelentettek már Portugáliában is. „A versenyen Sebastian a tizedik helyről a tizenharmadikra csúszott vissza, míg Lance a tizenhetedikről a tizennegyedikre jött előre.

 

Nem kell nagy matekosnak lenni ahhoz, hogy lássuk, a versenyteljesítmény ellentétes volt, és ennek egy oka volt: az aerodinamikai fejlesztés nélkül Sebastian nem tudta maga mögött tartani ezt a három autót, miközben Lance a fejlesztéssel előre tudott kerülni.”

Most már Vettellel is bizonyíthatják, hogy javultak. Például egy újabb Q3-as szerepléssel. A német szerint a legutóbbit túlzás lett volna áttörésnek nevezni. Talán majd most? „Nem ott vagyunk, ahol szeretnénk. Egy körön egy kicsivel jobbak voltunk, de a versenyen nem voltunk elég gyorsak. Reméljük, most jobbak leszünk. De tudjuk, hogy még így is sok munka vár ránk” – tekintett a helyzetükre realistán Vettel.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak