Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel: Beváltak a fejlesztések, előreléptünk

Vettel: Beváltak a fejlesztések, előreléptünk

F1, Motorsport-Total
Határozottan jót tettek a Barcelonába vitt fejlesztések az Aston Martinnak és Sebastian Vettelnek. Jöhet egy újabb Q3-as szereplés?

Már a Spanyol Nagydíj pénteki első szabadedzésén szembetűnő volt, hogy az Aston Martinnal idén többnyire szenvedő Sebastian Vettel milyen könnyedén autóz viszonylag erős köridőket Barcelonában. A német neve még az eredményjelző első helyén is feltűnt, az első egy óra végén pedig a 8. legjobb időeredmény állt mellette, miközben csapattársa, Lance Stroll a 10. helyen zárt. Délutánra aztán kicsit visszaestek, Vettel 11. lett, Stroll 14., de a lemaradásuk ugyanakkora maradt a Mercedeshez képest: 0,7, illetve 0,9 másodperc.

Amit a pályán láttunk, azt Vettel az autóból kiszállva is megerősítette: a megszokottnál jobb hangulata és szavai is azt hirdették, a hétvégére fejlesztésekkel fölszerelkezett Aston Martin és ő maga is előrelépett.

„Talán ez volt a legjobb péntekünk eddig” – jelentette ki a négyszeres bajnok. „Elégedettebb voltam az autóval. Persze más a pálya, mások a viszonyok, de összességében sokkal otthonosabban érzem magam. Úgy fest, fejlődtünk, de nagyon szoros, és képtelenség megmondani, hol leszünk holnap. Este meg kell vizsgálnunk, mit találhatnánk még, és ki kell préselnünk belőle még pár extra tizedmásodpercet.”

Az újításaik kapcsán Vettel érezhető előrelépésről beszélt. „Igen, határozottan érezni lehetett. Előrelépést jelent. Jó, hogy ezt most kipipálhatjuk, és mostantól próbálunk javítani a csomagon. A középmezőny sűrű, ezért bármit is találunk, a hasznunkra válhat. Hosszú lesz a verseny is, kemény a gumikkal, szóval elég sok mindennel foglalkoznunk kell az este.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Az Aston Martin a múlt héten Portimaóban már élesben használta Lance Stroll autóján az új padlólemezét. Ehhez ezen a hétvégén egy új vezetőszárny és módosított oldalsó légterelők társultak. Ez képezte az új aerodinamikai csomagot, ami ezúttal mindkét autóra fölkerült, és aminek a legfőbb célja az eddigi problémák orvoslása, vagyis a padlólemez-szabályok miatti leszorítóerő-vesztés kompenzálása és a gép egyensúlyának, instabil hátuljának helyretétele.

„Portimaóban gyűjtöttük az első adatokat, most pedig újabbakat kaptunk, amiket még ki kell értékelnünk” – magyarázta Otmar Szafnauer csapatfőnök a két szabadedzés között. „A Lance autójával Portimaóban szerzett első adatok azt mutatják, hogy a fejlesztéseink működnek. Itt most még több információnk lesz, mindkét autóról. Ha ezt kiértékeltük, már többet fogunk tudni. Talán holnap. De működnek.”

„Ez egy kombináció: első szárny, oldalsó légterelők, padlólemez. Az autó teljes áramlásán javítanak. Most minden erőnkkel a szabályváltozások okozta leszorítóerő-vesztésre összpontosítunk: a fejlesztésekkel próbáljuk visszanyerni ezt.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Emellett az amerikai szerint a mechanikai beállításokon is változtattak erre a hétvégére, ami a jelek szerint bevált. Szafnauer úgy véli, Barcelona remek helyszín annak felmérésére, mire képes az AMR21 az új konfigurációjában. „Ez valóban egy mérce. Egyszerűen mindent ki kell hoznunk az autóból, aztán meglátjuk, mit tudnak a riválisok. Ezt követően pedig megyünk tovább, fejlesztjük tovább az autónkat” – bocsátotta előre.

Addig persze még hátravan egy időmérő edzés és egy verseny is. Szafnauer a két pénteki tréning között azt mondta, Vettel még nem teljesen érzi tökéletesnek az egyensúlyt, de összességében kezd összeszokni az autóval – amit már a múlt heti Q3-as szereplése is jelzett.

„Mindig is mondtuk, hogy időre lesz szüksége, és úgy fest, így is van. Portugáliában a Q1-ben és Q2-ben jó munkát végzett, a Q3-ban elkövetett egy hibát, ezért tizedik lett. De sok időt töltött az autóban, és a mostani szabadedzésen is úgy tűnt, hogy javul. A futam után még mindig nem volt elégedett az autó egyensúlyával.

Seb azt mondja, a tempó csak egy dolog, az autó egyensúlyának helyretétele egy másik. Kényelemben kell éreznie magát, és ez még mindig nincs meg. Reménykedünk, hogy ezen a versenyen újabb előrelépést teszünk.”

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin) Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

A jelek szerint sikerült. Ezt most egy újabb Q3-as szerepléssel bizonyíthatnák is. Akár dupla top 10-es eredménnyel, amire idén tőlük még nem volt példa. „Ez a pálya jobban fekszik az autónknak, mint Portimao. Ha jó munkát végzünk, mindkét versenyzőnk a Q3-ba kerülhet, ez siker lenne számunkra” – mondta Szafnauer.

Vettel ennek kapcsán azért óvatosságra intett. „Ez a célunk, és ha minden jól megy, elérhetjük. De nagyon szoros lesz, sok autó küzd ezekért a helyezésekért. Mi csak magunkkal foglalkozunk, hogy mit csinálhatnánk jobban holnap, és ez javítja az esélyünket a Q3-ra is. Nehéz megmondani. nem tudom, a többiek mit csináltak. A Renault-k (Alpine-ok) nagyon erősnek tűntek, úgy fest, továbbhozták a múlt heti lendületüket. Nehéz lesz, de ha minden jól megy, akkor odaérhetünk” – mondta az időmérős finálé eléréséről.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak