Musorujsag
Élő Eredmények

Nem sokkolta Verstappent a Mercedes erős kezdése

Nem sokkolta Verstappent a Mercedes erős kezdése

F1
Max Verstappenre nem tudott ráijeszteni a Barcelonában remek formában indító Mercedes. A Red Bull éppen csak befért a top 10-be, de komoly gondja csak egyik versenyzőjüknek volt.

Nem egészen az eddig megszokott képet hozta a Spanyol Nagydíj első edzésnapja. Az első szabadedzés még a normál kerékvágásban zajlott, Valtteri Bottas mindössze 33 ezredmásodperccel előzte meg Max Verstappent, délutánra viszont a Red Bull eltűnt az élmezőnyből. A holland versenyzőjük csak a 9., Sergio Pérez a 10. időt jegyezte, lemaradásuk 0,6, illetve 0,7 másodperc volt.

A végeredmény azonban önmagában nézve csalóka. Verstappen a legjobb tíz között kakukktojás volt, hiszen egyedüli versenyzőként nem a lágy, hanem a közepes gumin jegyezte a legjobb idejét. Ez pedig annak volt köszönhető, hogy a lágy gumis leggyorsabb körén kicsit letért a pályáról az új 10-es kanyar külső ívén, és miután visszajött az aszfaltozott bukótérből, már nem látta értelmét befejezni a repülőkört.

„Egy kicsit szélesre futottam a tízes kanyarban. A koszba hajtottam. Ennek ellenére egészen jó napunk volt, az autónk egészen versenyképesnek tűnik, szóval várom a holnapot, szeretnék fejlődni. De semmi sokkoló nem volt a mai napban”

– jelentette ki a bajnoki tabella másodikja.

 

Max Verstappen (Fotó: Honda) Max Verstappen (Fotó: Honda)

Hogy miért nem kapott sokkot a Mercedes előnye láttán, azt a hibája mellett a részeredményei magyarázzák. Egyfelől délelőtt nagyon közel volt a két Mercedeshez, másfelől az elszúrt körén sem állt rosszul a hibájáig. A második szektorban 0,134 másodperc volt a lemaradása Hamiltonnal szemben. Verstappen a kör elején veszített időt a Mercedeshez képest, de lemaradását az agresszívebben vett 6-os kanyarban vissza tudta hozni. Azt követően viszont újra leszakadt kicsit, köszönhetően az egyelőre alulkormányzottnak tűnő autójának.

Érezhető, hogy a Red Bull kicsi hátrányban van a Mercedesszel szemben, ám Verstappen behozhatónak tartja ezt az autójuk javításával.

„Egészen versenyképesnek tűntünk. Az mindig kérdés, hogy holnap mennyire leszünk azok, de ami minket illet, egészen elégedettek vagyunk. Mindig lehet javítani, de semmi furcsa nem volt a mai napunkban, szóval egyszerűen csak jól kell csinálnunk holnap.”

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Csapattársának, Sergio Péreznek eközben nem volt elég jó mentsége arra, hogy csak a 10. helyen vonult pihenőre. A mexikói egyelőre nem találja az egykörös tempóját. „Zűrös nap volt. Mostanság korlátozott az edzésidőnk, és mindkét tréningen volt némi késlekedés (ti. piros zászló, illetve virtuális biztonsági autó, a szerk.), ami azt eredményezte, hogy siettünk, forgalomba kerültünk. Az este folyamán sok mindent ki kell derítenünk és sokat kell gyorsulnunk. Különösen egy körön. A hosszú etapos tempó erősebbnek tűnik. Dolgozni fogunk, hiszen tudjuk, mennyire fontos az időmérős teljesítmény” – mondta Pérez.

Az egykörös gyengélkedésre nem Barcelona a legideálisabb helyszín: előzni nehéz a katalán pályán, a rajtpozíció pedig meghatározó lehet a verseny végeredménye szempontjából. Pérez bízik benne, hogy a kvalifikációig rendezni tudják a sorokat. „Igen, remélem, az este folyamán visszanyerjük a tempót, és holnap odakeveredhetünk az elejére” – mondta.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak