Musorujsag
Élő Eredmények
×

Vettel kifejtette, szerinte mi fog dönteni idén a bajnoki cím sorsáról

Vettel kifejtette, szerinte mi fog dönteni idén a bajnoki cím sorsáról

Sky Sports, Autosport, Racefans, Reuters
Számos bajnoki párharcnak volt résztvevője, a győztes és a vesztes oldalon egyaránt. Sebastian Vettel most elmondta a véleményét Lewis Hamilton és Max Verstappen versenyfutásáról.

Legutóbb akkor indult ennyire kiélezett küzdelemmel két csapat és két versenyző között egy bajnoki évad, amikor még ő volt Lewis Hamilton és a Mercedes kihívója a Ferrarival. Sebastian Vettel végül 2017-ben és 2018-ban is alulmaradt e csatában. Azt megelőzően viszont a mostani párharc másik résztvevőjével, a Red Bull-lal is rendszeresen küzdött a címért, és az 5 alkalomból, amikor esélye volt a végső sikerre, 4-szer élt is a lehetőséggel.

E tapasztalattal a háta mögött a mostani párharcot csak távolról, a mezőny második feléből figyelő Vettelt Barcelonában megkérdezték, mit szól Lewis Hamilton és Max Verstappen idei bajnoki küzdelméhez, ami eddig rendkívül kiélezettnek bizonyult. A négyszeres világbajnok mindenekelőtt jelezte, nyilvánvaló okokból teljesen mindegy számára, hogyan alakul e rivalizálás az élen, ám rámutatott, mi lehet meghatározó az idény végkimenetele szempontjából.

Sebastian Vettel dominálta a 2010-es évek elejét a Red Bull-lal (Fotó: Batchelor / XPB Images)

„Általában azok az időszakok a döntőek, amikor látszólag félresiklanak a dolgok, és hátráltat valami. Ezek jelentik a különbséget”

– nevezte meg a bajnokságok kulcsát.

Vettel ezzel ugyanakkor arra célzott, hogy a meghatározó egy szoros küzdelemben az, ki hoz ki többet a rosszból. Szerinte innen nézve az imolaihoz hasonló versenyek, kulcsfontosságúvá válhatnak. Az Verstappen sikerét és Hamilton hibáját hozta, ám a brit a kicsúszása ellenére is meg tudta menteni a második helyet. „Lewis imolai futama akár végződhetett volna pontok nélkül is. Szerencséje volt a piros zászlóval. Már majdnem kiesett, mégis második lett. Egy ilyen napon szerezhetett volna nulla pontot is, de helyette sokat szerzett. És pontosan ezek a napok jelentik a különbséget.”

„A versenyek, amiket meg kell nyerned, úgyis megnyered. De azok a versenyeket, amiket nem feltétlenül kéne megnyerned, mégis közel vagy hozzá, a különbséget jelentik majd az év végi elszámolásnál.”

Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Verstappen egyelőre talán kisebbeket, de többször hibázott, mint Hamilton. Bahreinben egy győzelmet, Portimaóban egy pole pozíciót és egy leggyorsabb kört dobott el pályaszélesítéssel, amik közvetve vagy közvetlenül bajnoki pontokba kerültek számára. Márpedig Vettel úgy véli, idén akár a leggyorsabb körért járó bónuszpontok is jelenhetik majd a döntő tényezőt.

„Aki hátrányban van a versenyen, annak még ott az esély arra, hogy új gumit kapjon, és megszerezze a leggyorsabb kört. Nyilván nem ez a célja a leggyorsabb körért járó pontnak, de ez van. Talán tényleg ez dönt majd a bajnokságról” – vélekedett az Aston Martin versenyzője, hozzátéve:

Lewis Hamilton (GBR) Mercedes AMG F1 W12 and Max Verstappen (NLD) Red Bull Racing RB16B battle for the lead at the start of the race.
18.04.2021. Formula 1 World Championship, Rd 2, Emilia Romagna Grand Prix, Imola, Italy, Race Day.
– www.xpbimages.com, EMail: requests@xpbimages.com © Copyright: Batchelor / XPB Images

„Kívánom, hogy a végsőkig nyitott legyen, az utolsó futamig. Az emberek hajlamosak csak az utolsó vagy az utolsó két versenyen figyelni a pontokat, de ez egy hosszú szezon.”

Borítókép: Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: Batchelor / XPB Images)

További tartalmak