Musorujsag
Élő Eredmények

Dobogós álom helyett a McLarenre akar fölzárkózni a Ferrari

Dobogós álom helyett a McLarenre akar fölzárkózni a Ferrari

F1, Sky Sports
Helyre állt a világ rendje: Charles Leclerc visszaszerezte a szokásos 4. rajthelyét! A Ferrarik a dobogós álmok helyett a McLarent kergetik a bajnokságban – é bár van mi miatt aggódniuk, jónak látják az esélyeiket Barcelonában.

Igazi időmérős varázslónak nevezte nemrég Charles Leclerc-t a Ferrari sportigazgatója, aki szerint a monacói időről időre bizonyítja, hogy van két tizedmásodperc az autójukban, amiről ők maguk nem tudtak. Laurent Mekies azt is mondta, versenyzőjüknél ez már szinte mindennapos, ehhez képest Leclerc egy hete Portimaóban csak 8. lett szombaton, és ezzel önmagának is nagy csalódást okozott.

Barcelonában bizonyította, mindez csak egyszeri kisiklás volt. A kétszeres futamgyőztes most visszatért a 4. rajtkockába, ahol Bahreinben és Imolában is állt. Az új hozzáállása, hogy pénteken fokozatosan gyorsul, és nem egyből fejjel megy a falnak, kifizetődött. Ezúttal is csak Lewis Hamilton, Max Verstappen és Valtteri Bottas előzte meg, míg a gyengélkedő Sergio Pérezt sikerült legyőznie. A pole-tól 0,769 másodpercre volt, ezért ennél jobb eredményben szerinte nem is reménykedhettek volna.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

„Elégedett vagyok. Nem hiszem, hogy a pozíciókat tekintve képesek lehettünk volna ennél többre. Ami a köridőt illeti, talán. Az utolsó szektoromat nem sikerült jól összeraknom. De ettől eltekintve nagyon elégedett vagyok” – mondta Leclerc, aki a Q3 végén egyedüliként tudott javítani a mezőnyben, és ezzel 7 századdal meg tudta előzni Esteban Ocont.

Tekintve, hogy Barcelonában nehéz előzni, Leclerc-t megkérdezték, ha egy jó rajttal az élcsapatok közé tudna keveredni, látna-e esélyt rá, hogy meg is tartsa a dobogós helyet.

„Bármi lehetséges, de reálisan szemlélve nagyon nehéz lesz. Nem gondolnám, hogy normál körülmények között meg tudnánk tartani a harmadik helyet, ha valamikor megszereznénk”

– tette egyértelművé.

Szerinte van ennél fontosabb dolguk is most: pontokat kell hozniuk a 7. és 9. helyre kvalifikáló McLarenen. „A cél az, hogy a maximumot hozzuk ki az autóból, és ha a harmadik lesz az elérhető legjobb, akkor a harmadik hely lesz. De a legfontosabb, hogy mindkét autónkkal a lehető legtöbb pontot szerezzük. A két McLaren előtt vagyunk, és idén ők a fő ellenfeleink. Ez egy fontos csata, ezért próbálunk annyi pontot hazavinni, amennyit csak lehetséges.”

Az esélyeiket erre növeli, hogy Carlos Sainz is megelőzte a két papjaszínű autót. A spanyol első ferraris hazai versenyén a 6. rajtkockát szerezte meg Ocon mögött, 0,110 másodperccel lemaradva csapattársától. „Nem tudtuk pontosan, hogy hogyan fogunk teljesíteni ezen a pályán. Az autónk egészen jó a kanyarokban, és erős köröket tudtunk összehozni. Az egyensúllyal egész hétvégén elégedett vagyok. Volt némi alulkormányzás, amivel itt-ott meg kellett küzdenem, de összességében sikerült egy körrel továbbjutnom a Q2-ben, ami mindig annak a jele, hogy az ember bízik az autójában. Aztán a Q3-ban nem jött össze a legjobb kör, de még így is jó volt. Az autóban egyre inkább otthon érzem magam, képes vagyok jó köröket futni vele” – mondta elégedetten a spanyol.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

A Ferrarinak van mit kijavítania, hiszen egy hete a közepes gumis szenvedésük miatt nem tudták legyőzni a McLarent, Sainz még a pontzónából is kicsúszott a félresikerült taktikájával. Leclerc optimistábban értékeli a mostani kilátásaikat.

„Úgy vélem, most megcsinálhatjuk. Jó helyzetben vagyunk, mindketten a két McLaren előtt vagyunk a rajtrácson.”

Sainz azért elismerte, a gumikezelés továbbra is gyenge pontja a Ferrarinak, így nem mehetnek biztosra. „A lehető legjobb helyzetből indulunk. Hogy őszinte legyek, egy kicsit aggódunk a gumikopás miatt. Pénteken azt láttuk a hosszú etapokon, hogy itt még vannak hiányosságaink. Próbáljuk megoldani ezt, amihez némi idő kell. Meglátjuk, hogy megy holnap. Számunkra a vasárnapok általában nehezebbek, mint a szombatok” – ismerte el.

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak