Musorujsag
Élő Eredmények

Dupla Q3 helyett dupla kiesés: Vetteléknek nem hiányzott sok

Dupla Q3 helyett dupla kiesés: Vetteléknek nem hiányzott sok

F1, Motorsport-Total
Hiába az új csomag, az Aston Martin egyik autójával sem tudott a legjobb tízbe férkőzni a barcelonai időmérő edzésen. Egyiküknek sem hiányzott sok.

Óvatosságra intett Sebastian Vettel a Spanyol Nagydíj pénteki edzésnapja után. Bár örült annak, hogy az Aston Martin a Barcelonába vitt fejlesztési csomagjával előrelépett, jelezte, fogalma sincs, riválisaik mennyit fejlődtek, és mire lesz elég a saját előrelépésük. Arról is beszélt, hogy mindkét autójukkal szeretnének a Q3-ba jutni, ám fölhívta rá a figyelmet, a középmezőnyben rendkívül kiélezett a küzdelem, így pár századon akár több helyezés is múlhat.

Szombaton az időmérő edzés bizonyította, megalapozott volt az óvatossága.

Lehet, hogy az Aston Martin javult, de a többi csapat sem ült ölbe tett kézzel közben, és a kis differenciák miatt helyezésekben nem igazán mutatkozott a fejlődésük. A zöld csapat idén először nem jutott egyik versenyzőjével sem a top 10-be. Lance Strollnak ehhez csupán 0,008 másodperc hiányzott – ennyivel maradt el a 10.-ként továbbjutó Fernando Alonsótól. Sebastian Vettel eközben csak 0,105 másodperccel volt lassabb csapattársánál, de két hellyel mögötte, 13.-ként zárt.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

A küzdelem kiélezettségéről mindent elmond, hogy a Q1-ben az 5.-től a 13. helyig mindenki egy tizeden belül volt, Vettel pedig akkor 48 ezreddel maradt le Strolltól, de öt (!) hely volt közöttük. Innen nézve az Aston Martinnak nem feltétlenül ez a legideálisabb pálya a fejlődés lemérésére…

„A pozíció alapján nehéz lenne értékelni, annyira szoros volt” – állapította meg Vettel. „Jobbak akartunk volna lenni ennél egy kicsivel, de nem hiányzott sok.”

A német kiemelte, a fejlesztéseikkel nincs gond.

„Azt hozzák, amit kell, működnek. De mint látjuk, nagyon szoros, és minden hétvége más. Sajnos ezen a héten nem voltunk elég jók a Q3-ba jutáshoz. De meglátjuk, mit hoz a holnap.”

Ami a saját teljesítményét illeti, Vettel elárulta: „Az utolsó szett gumit nem éreztem olyan jónak. Ripsz-ropsz, és máris oda egy tized.”

A 13. rajthelyről azért még nem reménytelen a pontszerzés (az idei első). Még ha előzni nehéz is Barcelonában, a szabad gumiválasztással, jó rajttal és egy ügyes taktikával akár még előrébb is kapaszkodhatnak. „Holnap újraosztják a lapokat. Természetesen nehéz lesz. Az időmérős helyezés fontos, és ma talán jobban is mehetett volna kicsivel. Ennek ellenére meglátjuk, mit tehetünk holnap” – tekintett előre az ezúttal szűkszavú német.

Lance Stroll (Fotó: XPB)

Vettel idén harmadszor maradt le a Q3-ról, és harmadszor kapott ki időmérőn a csapattársától. Lanc Stroll bosszús volt, hogy csak 8 ezreddel maradt le a legjobb tízről.

„Kissé frusztráló, hogy pár ezreden múlt a Q2-es kiesésem. Még mindig van munkánk, mert elnézve az ellenfeleinket, amikor föl kell gyorsulniuk, megteszik. Ilyen szempontból lesz még munkánk. De a verseny hosszú lesz, jó rajtra és jó stratégiára törekszünk”

– mondta a kanadai.

Hozzátette, a múltkori portugáliai Q1-es búcsúja után most visszatértek a normál kerékvágásba. „Portimaóban rossz szombatunk volt, de amúgy nagyjából ugyanott vagyunk minden időmérő edzésen, a 10. helyen voltunk az első két versenyen, most pedig éppen csak kiszorultunk a legjobb tízből.”

„Ami a holnapot illeti, hosszú lesz a futam, probléma lesz a hátsó gumik túlmelegedése, és ez meghatározza majd a taktikákat. Fontos lesz jól rajtolni. Hosszú út visz az első kanyarig, és utána a pályapozícióról fog szólni a verseny. Erre fókuszálunk tehát” – mondta a vasárnapi versenyről.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak